Menü
Változik a számlafeldolgozás menete

Változik a számlafeldolgozás menete

A 2020. július 1-én bővített NAV online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bevezetése óta minden belföldi adóalanyok között kiállított számlát be kell küldeni az adóhatóságnak. A kör januártól tovább bővül és szinte minden számlaadatot látni fog az adóhatóság. A jogszabály változása azonban nemcsak adminisztrációs terhet, de új számlakövetési és feldolgozási lehetőséget is jelent a vállalkozásoknak és könyvelőiknek egyaránt.

Elektronikus számla támogatás a vállalkozásoknak

A 2021. január 1-től tovább bővülő adatszolgáltatási kötelezettség jelentős adat-strukturális változással jár, ami a számlázó programoknak újabb fejlesztéseket, a vállalkozásoknak azonban rengeteg értékes információt jelent majd. Az Online Számla rendszerben ugyanis a magyar adóalanyok vevői és szállítói számlája elérhetővé és letölthetővé válik.

A NAV online számlaadat-szolgáltatás egyik fontos eleme a szolgáltatások nyújtása, ami a 3.0-ás verzióval újabb jelentős szintet lép. A jogszabályi környezet ugyanakkor lehetővé teszi az Online Számla rendszerben, hogy elektronikus számlának minősülő adatszolgáltatás kerüljön beadásra.  

Az 1/2018. (VI. 29.) ITM rendelet bevezette annak lehetőségét, hogy az elektronikus számlák archiválását az adatszolgáltatásba épített és az elektronikus számla adattartalmát védő hash kóddal is lehet teljesíteni. Bizonyos esetekben a vevő le tudja tölteni az elektronikus számlának minősülő adatszolgáltatást.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy az elektronikus számlázáshoz a vevőnek hozzá kell járulnia, ez történhet szóban, írásban és ráutaló magatartással is.

Ez a megoldás azért nagyon hasznos, mert a letöltött számlaadatok alapján gyorsabb, egyszerűbb lehet a számlafeldolgozás és könyvelési oldalról is egyértelműen nyomon követhetők a bizonylatok.

Ezt segítik a 3.0-ás verzióban megjelent számlafeldolgozást támogató adatok is. Azaz a számlázás során meg lehet adni a megrendelésszámot, a szerződésszámot, a szállítólevél számot stb. Az adatok megadása opcionális, azonban jelentősen gyorsíthatja a számlafeldolgozási folyamatokat.

A NAV hetekkel ezelőtt már publikálta a NAV 3.0 rendszer dokumentációját, így a számlázó programok fejlesztői már gőzerővel dolgoznak, hogy a szoftverek megfeleljenek a hamarosan hatályba lépő új jogszabályoknak. A vállalkozásoknak pedig új lehetőséget kapnak az adminisztrációs folyamataik digitalizálásához.

A Te számlázód hogyan készül a változásra?

Nincs még számlázó programod?
Találd meg az igazit a Számlázóválasztó teszttel!

Kitöltöm »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

NAV online számlaadat-szolgáltatás - 2021. március 31-ig nem büntet a NAV

NAV online számlaadat-szolgáltatás - 2021. március 31-ig nem büntet a NAV

2021. március 31-ig még nincs szankció, ha online nem érkeznek be a NAV-hoz a magánszemélyek vagy külföldiek számára kiállíto...

Sok az újdonság az InnVoice online számlázóban X

Sok az újdonság az InnVoice online számlázóban X

A NAV online adatszolgáltatási kötelezettség és a technológia lehetőségek számos kaput nyitottak meg az online számlázás mode...

Nincs enyhítés! Maradnak a KATA szigorítások

Nincs enyhítés! Maradnak a KATA szigorítások

Sokan számítottak arra, hogy a különböző szakmai szervezetek észrevételei alapján módosítják a KATA 2021-re tervezett változt...

2021. január 1-től minden online kassza mellett kötelező az elektronikus fizetési lehetőség

2021. január 1-től minden online kassza mellett kötelező az elektronikus fizetési lehetőség

Mintegy 60 000 vállalkozást érint a kormány gazdaságfehérítő intézkedéseinek következő eleme, amely kötelezővé teszi az elekt...