Menü
Változik a számlafeldolgozás menete

Változik a számlafeldolgozás menete

A 2020. július 1-én bővített NAV online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bevezetése óta minden belföldi adóalanyok között kiállított számlát be kell küldeni az adóhatóságnak. A kör januártól tovább bővül és szinte minden számlaadatot látni fog az adóhatóság. A jogszabály változása azonban nemcsak adminisztrációs terhet, de új számlakövetési és feldolgozási lehetőséget is jelent a vállalkozásoknak és könyvelőiknek egyaránt.

Elektronikus számla támogatás a vállalkozásoknak

A 2021. január 1-től tovább bővülő adatszolgáltatási kötelezettség jelentős adat-strukturális változással jár, ami a számlázó programoknak újabb fejlesztéseket, a vállalkozásoknak azonban rengeteg értékes információt jelent majd. Az Online Számla rendszerben ugyanis a magyar adóalanyok vevői és szállítói számlája elérhetővé és letölthetővé válik.

A NAV online számlaadat-szolgáltatás egyik fontos eleme a szolgáltatások nyújtása, ami a 3.0-ás verzióval újabb jelentős szintet lép. A jogszabályi környezet ugyanakkor lehetővé teszi az Online Számla rendszerben, hogy elektronikus számlának minősülő adatszolgáltatás kerüljön beadásra.  

Az 1/2018. (VI. 29.) ITM rendelet bevezette annak lehetőségét, hogy az elektronikus számlák archiválását az adatszolgáltatásba épített és az elektronikus számla adattartalmát védő hash kóddal is lehet teljesíteni. Bizonyos esetekben a vevő le tudja tölteni az elektronikus számlának minősülő adatszolgáltatást.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy az elektronikus számlázáshoz a vevőnek hozzá kell járulnia, ez történhet szóban, írásban és ráutaló magatartással is.

Ez a megoldás azért nagyon hasznos, mert a letöltött számlaadatok alapján gyorsabb, egyszerűbb lehet a számlafeldolgozás és könyvelési oldalról is egyértelműen nyomon követhetők a bizonylatok.

Ezt segítik a 3.0-ás verzióban megjelent számlafeldolgozást támogató adatok is. Azaz a számlázás során meg lehet adni a megrendelésszámot, a szerződésszámot, a szállítólevél számot stb. Az adatok megadása opcionális, azonban jelentősen gyorsíthatja a számlafeldolgozási folyamatokat.

A NAV hetekkel ezelőtt már publikálta a NAV 3.0 rendszer dokumentációját, így a számlázó programok fejlesztői már gőzerővel dolgoznak, hogy a szoftverek megfeleljenek a hamarosan hatályba lépő új jogszabályoknak. A vállalkozásoknak pedig új lehetőséget kapnak az adminisztrációs folyamataik digitalizálásához.

A Te számlázód hogyan készül a változásra?

Nincs még számlázó programod?
Találd meg az igazit a Számlázóválasztó teszttel!

Kitöltöm »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Ingyenes számlázó programok 2021

Ingyenes számlázó programok 2021

Számlázni jó, számlázni muszáj. Ha azonban havonta csak néhány számlát állítasz ki, nem szeretnél extra vagy kényelmi funkció...

Egyedi kontra sablon webáruház? (X)

Egyedi kontra sablon webáruház? (X)

Sokat halljuk, hogy az egyediség sosem fog kimenni a divatból, de vajon ez az állítás megállja a helyét akkor is, ha a webáru...

Április 1-től vége a szankciómentességnek

Április 1-től vége a szankciómentességnek

A 2021. január 4-től kibővített NAV online számlaadat-szolgáltatási kötelezettséghez kapcsolódó szankciómentesség március 31-...

Számlázóválasztás szempontjai 2021-ben - 2. rész.

Számlázóválasztás szempontjai 2021-ben - 2. rész.

Ha tudatos vállalkozónak tartod magad, akkor 2021-ben a számlázóválasztás nem lehet gyors folyamat. Számos olyan szempontnak ...