Menü
Termékek és szolgáltatások számlázása külföldre katásként

Termékek és szolgáltatások számlázása külföldre katásként

Azon túl, hogy a külföldi katás számlázás alapvető szabályait ismered, a gyakorlatban fontos, hogy az ügyfeledre és az általad értékesített termékre vagy szolgáltatásra vonatkozó törvényekkel is tisztában legyél. Ebben a cikkben az unión belüli és kívüli számlázásról, valamint a fizikai termékek és a különféle szolgáltatások számlázásának különbségeiről gyűjtöttük össze a legfontosabb információkat. Olvass tovább, hiszen katásként a külföldre számlázással kapcsolatos teendőidet minden esetben az dönti el, hogy kinek, mit és milyen országba számlázol.

Szolgáltatás számlázása külföldre katásként

Európai Unión belül vagy uniós cégnek

Külföldre számlázás során katásként a szolgáltatások értékesítése a fordított adózás elvén működik. A bizonylaton fel kell tüntetni az “ÁFA területi hatályán kívüli” kifejezést, így az áfát a partner fizeti a saját országában hatályos adókulcsnak megfelelően. Az értékesítést követően kétféle bevallást, egy havi összesítő nyilatkozatot és egy áfabevallást kell készítened.

Unión belül magánszemélynek

Katásként hasonlóan, mint itthon, külföldre történő számlázás során is beleszámítanak ezek az ügyletek a katás és az AAM kereteidbe.

EU-n kívül cégeknek

A cégeknek történő harmadik országba számlázás katás szabályai megegyeznek az uniós cégek esetén alkalmazott teendőkkel. Ilyenkor szintén az “ÁFA területi hatályán kívüli” kifejezést kell feltüntetned, utólag pedig el kell készítened az A60-as havi összesítő nyilatkozatot és a 65-ös áfabevallást. A bevételek ebben az esetben a kata keretedet csökkentik, de az AAM keretedet nem befolyásolják.

Harmadik országba, cégnek számlázás esetén nincs szükség közösségi adószámra, de a külföldi cég bejegyzettségét adóregisztrációs számmal vagy cégjegyzék-azonosítóval kell bizonyítanod, hiszen csak így minősül törvényes adóalanynak.

EU-n kívül magánszemélynek

Katásként ebben az esetben az itthon szokásos áfakulcsok szerint vagy alanyi adómentes formában számlázol. Kivételt képeznek ez alól a digitális szolgáltatások, amelyeket értékhatártól függetlenül a külföldi ország áfája szerint kell számláznod. Ehhez mindenképpen be kell jelentkezned az adott ország adórendszerébe és ott kell teljesítened az áfafizetést is.

Termékek számlázása külföldre katásként

Magánszemély esetén ugyanaz történik, mint belföldi számlák kiállítása során: az értékesítésből származó bevételed a kata és az AAM keretedet is csökkenti.

Amennyiben uniós cégnek számlázol, akkor hasonlóan, mint a szolgáltatásoknál, fordított adózás történik. Az így szerzett bevételed ebben az esetben is csökkenti az AAM és a kata keretedet.

Harmadik országbeli cég számára a termékexport a jelenleg hatályos áfa törvény szerint adómentes. A 0%-os áfamentes számla kiállításához bizonyítanod kell, hogy a termék elhagyta az Európai Unió területét.

Külföldre számlázás katásként számlázó programmal

Ahhoz, hogy mindig teljesen szabályosan és naprakészen számlázz külföldre katásként, mindenképpen ajánlott egy könyvelő segítségét vagy rendszeres tanácsadását kérned. Az aktuális törvényeknek nem megfelelő bizonylatok ugyanis komoly bírságot vonnak maguk után.

Szerencsére az online számlázó programok ma már lehetővé teszik, hogy a külföldre történő katás számlázás a belföldihez hasonlóan gördülékeny és stresszmentes legyen.

Egy katásoknak megfelelő online számlázó programmal


Olyan számlázó programot keresel, amellyel külföldre is egyszerűen, gyorsan és az aktuális jogszabályoknak megfelelően számlázhatsz?Töltsd ki a SzámlázóVálasztó tesztet és találd meg az igényeidhez passzolót!
Kattints IDE »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Minden, amit az átalányadózásról tudni kell

Minden, amit az átalányadózásról tudni kell

2022. szeptember 1-jétől új KATA törvény lép hatályba, amely csaknem 450 ezer vállalkozót érint közvetlenül hazánkban. A legf...

Cégalapítás előtti teendők

Cégalapítás előtti teendők

Cégalapításon gondolkodsz és azt szeretnéd, ha a folyamat a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben menne? Már 1-2 napon belü...

Milyen változások várhatók a KATA adózásban?

Milyen változások várhatók a KATA adózásban?

A KATA a kisadózó vállalkozások tételes adójaként 2012 óta az egyik legkedvezőbb adózási formát kínálta a hazai kisvállalkozó...

Katás vagy? Ezekre a határidőkre kell odafigyelned

Katás vagy? Ezekre a határidőkre kell odafigyelned

A katás vállalkozási forma a 2013-as megalakulása óta töretlen népszerűségnek örvend, hiszen a havi fix költség több különböz...