Menü
Szeptember 30-án vége a NAV szankciómentes időszakának

Szeptember 30-án vége a NAV szankciómentes időszakának

A 2020. július 1-től hatályba lépett jogszabályváltozások szerint minden belföldi adóalanyok közötti számlát be kell küldeni a NAV-nak. Az adóhatóság szeptember 30-ig bizonyos esetekben szankciómentességet biztosított, ennek azonban hamarosan vége és jöhet a mulasztási bírság.

Mint ismert, 2020. július 1-től minden belföldi adóalanyok közötti ügyletről készített számlát be kell küldeni az adóhatóság részére. A számlaadat-szolgáltatási kötelezettség alól a ezt követően nem mentesülnek a 100 000 Ft-nál kisebb áfatartalmú és az áfát nem tartalmazó számlák sem. Jelenleg csak a külföldi ügyletekről készített számlákat és a magánszemélyek részére kiállított számlákat nem kell beküldeni a NAV-nak, de 2021. július 1-től ezekre is vonatkozik majd az adatszolgáltatási kötelezettség. 

A NAV ugyanakkor szankciómentességet biztosít az adatszolgáltatási kötelezettség nem, vagy nem megfelelő teljesítése esetén 2020. július 1. és 2020. szeptember 30. közötti időszakra. 

Az átmeneti időszak jó lehetőség volt az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez szükséges fejlesztések befejezésére, online számlázó program bevezetésére, illetve a számlázó program és a NAV Online Számla rendszer összekötéséhez, amivel az adatszolgáltatás automatizálható.

A NAV 2020. szeptember 30-ig tartó szankciómentessége, azokra a vállalkozókra vonatkozik, akik

A fentiek alapján azok is szankciómentességet élveznek, akiknek már 2020. július 1. előtt volt olyan számlájuk, amelyről adatot kellett szolgáltatni. 

Azok a vállalkozók, akiknek eddig viszont még nem keletkezett online számlaadási kötelezettsége, csak akkor mentesülhetnek a szankciók alól, ha legkésőbb az első adatszolgáltatásra kötelezett számla kiállításának első napjáig regisztráltak a NAV Online Számla rendszerébe. 

Válts online adatszolgáltatásra alkalmas számlázóra a Számlázóválasztóval!

Kitöltöm »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Bevezető tippek webáruház indításhoz (X)

Bevezető tippek webáruház indításhoz (X)

Online értékesítés, számlázás, készletnyilvántartás. Webáruházat indítani egy nagyon izgalmas kihívás, és azt látjuk, rengete...

Legnépszerűbb, könyvelői összekötéssel is rendelkező számlázók

Legnépszerűbb, könyvelői összekötéssel is rendelkező számlázók

A NAV online számlaadási-szolgáltatási kötelezettség bevezetése elképesztő mennyiségű adat digitalizálását követelte. Az admi...

E-számlára váltasz? Ezekre figyelj

E-számlára váltasz? Ezekre figyelj

A koronavírus járvány és a kötelező NAV adatszolgáltatási kötelezettség együttesen óriási szárnyakat adott a digitális megold...

Ingyenes számlázó programok 2021

Ingyenes számlázó programok 2021

Számlázni jó, számlázni muszáj. Ha azonban havonta csak néhány számlát állítasz ki, nem szeretnél extra vagy kényelmi funkció...