Menü
Számlázóválasztás szempontjai 2021-ben - 2. rész.

Számlázóválasztás szempontjai 2021-ben - 2. rész.

Ha tudatos vállalkozónak tartod magad, akkor 2021-ben a számlázóválasztás nem lehet gyors folyamat. Számos olyan szempontnak kötelező megfelelni, amelyeket néhány éve még elképzelni sem tudtunk. Közben pedig hatalmas lehetőségekhez vezető ajtók tárultak fel, amelyek segítenek, hogy minden eddiginél egyszerűbb és hatékonyabb legyen a számlázási folyamat.

Az átlátható, logikus és könnyen használható felület, a NAV hatályos jogszabályoknak való megfelelés, a számlázási szokások szem előtt tartása, a funkciólista vagy a lekérdezhető kimutatások és elemzések szinte a minimum elvárásoknak tekinthetők. Ezekről a cikk első részében ITT írtunk részletesen. Nézzük, ezek mellett mitől lesz igazán modern és 2021-es a számlázási gyakorlatunk. 

6. Újdonság: Beszállítói számlák lekérdezési lehetősége

A NAV online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség miatt 2021. január 4-től minden számlát fel kell tölteni a NAV Online Számla rendszerébe. Ennek köszönhetően elképesztő mennyiségű adat koncentrálódik az adóhatóságnál. A NAV ugyanakkor lehetőséget biztosít a vállalkozásunk részére kiállított számlákhoz való hozzáféréshez. 

Ez azért is jó, mert 

Néhány számlázó program képes ezeket az adatokat a programban is megjeleníteni, így egy helyen menedzselhetők a kiadások és a bevételek is.

7. Könyvelői összekötés és adatexportok

A könyvelő a vállalkozás sikeres működésének megkerülhetetlen szereplője. A könyvelés friss és aktuális adatai megkönnyítik a vállalkozási döntések meghozatalát. Érdemes ezért a választás során figyelembe venni, hogyan könnyíthetjük a könyvelő munkáját pl. a gyors és korlátlan információátadással. 

Jó megoldás erre, ha a könyvelő külön jogosultsággal hozzáférhet a számlákhoz. Szintén járható út, ha a számlázó programból letöltött adatexport segítségével adjuk át az adatokat. Sőt, egyes számlázó programok API-n keresztül a könyvelő programmal is összeköthetők, így a könyvelési anyag automatikusan kerülhet a könyvelő programba, ami akár automatikusan le is tudja azt könyvelni. Ezzel kapcsolatban kérdezd a könyvelődet, mert fontos, hogy a számlázó az ő könyvelő programjával is képes legyen kommunikálni.

8. Automatizálási lehetőségek

A hatékonyságnövelés egyik legegyszerűbb módja az egyes folyamatok automatizálása. A számlázás pedig éppen az egyik legkönnyebben automatizálható terület. Az API kapcsolatnak köszönhetően sok számlázó program összeköthető webáruházzal, CRM rendszerrel, ügyviteli rendszerrel vagy más, arra alkalmas szoftverrel. Így a rendszerből a folyamat adott szakaszában a számlázó program automatikusan készíti el a számlát. Az integrációs lehetőségek tárháza pedig folyamatosan bővül, így érdemes körbejárni a témát a végleges döntés előtt. 

9. Banki kapcsolatok

A számlázó programok és a bankok összekapcsolódási lehetősége az automatizálási folyamat egy újabb szintje, ami óriási lehetőségeket rejteget. Bár még csak néhány számlázó program köthető össze a bankokkal, érdemes ezt a területet is a fontos szempontok közé venni.

A banki kapcsolatok azért hasznosak a mindennapokban, mert amint a pénzügyi teljesítés megtörtént, az információ a számlázó programban is megjelenik, az adatok elérhetők és a kiállított számlák adataival a számlázón belül összeegyeztethetők. Ezt a kontrolling feladatokat lényegesen gyorsítja, minimalizálja az ebből fakadó hibákat, és átláthatóbbá teszi a pénzügyi folyamatokat.

10. Ügyfélszolgálat és szakmai támogatás

Bár nem kifejezetten a program használatához kapcsolódik, mégis érdemes figyelembe venni a szakmai támogatás meglétét is. A számlázás a vállalkozás működésének fontos része, nélküle nem juthatunk bevételhez. Ezért nagyon bosszantó tud lenni, ha bármilyen oknál fogva ez meghiúsul. Ha neked is fontos, hogy bármikor tudj kérdezni, tanácsot kérni, akkor ezt a szempontot is vedd fel a döntési listádra. 

Sok szempontot gyűjtöttünk össze, ha ezeket vagy ezek közül a számodra fontosakat szem előtt tudod tartani és megtalálod a hozzá passzoló számlázót, akkor jó úton vagy!

Segítünk a választásban, töltsd ki a Számlázóválasztó tesztet ITT »


Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Kézi számlatömb, telepíthető számlázó vagy online számlázó program? Melyiket válasszam?

Kézi számlatömb, telepíthető számlázó vagy online számlázó program? Melyiket válasszam?

A NAV online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bevezetése alaposan átrendezte a számlázó programok piacát, és egyre több...

Kifizetődő-e az automatizálás bevezetése a webáruházadban? Cikkünkből kiderül! (X)

Kifizetődő-e az automatizálás bevezetése a webáruházadban? Cikkünkből kiderül! (X)

Sokszor halljuk: az idő pénz. Nem is találhatnánk ennél találóbb mondatot ide, hiszen a legfontosabb szempont, amely az autom...

Minden, amit számlázóprogram-választás előtt tudnod kell

Minden, amit számlázóprogram-választás előtt tudnod kell

A számlázó program választását ideális esetben tudatos, átgondolt döntési folyamat előz meg. Hiszen a választott rendszert ha...

Bevezető tippek webáruház indításhoz (X)

Bevezető tippek webáruház indításhoz (X)

Online értékesítés, számlázás, készletnyilvántartás. Webáruházat indítani egy nagyon izgalmas kihívás, és azt látjuk, rengete...