Menü
Nincs enyhítés! Maradnak a KATA szigorítások

Nincs enyhítés! Maradnak a KATA szigorítások

Sokan számítottak arra, hogy a különböző szakmai szervezetek észrevételei alapján módosítják a KATA 2021-re tervezett változtatásait, mi is írtunk erről. A kormány azonban nem bírálta felül döntését, jövőre érkeznek a szigorítások. Cikkünkben röviden átnézzük, hogy mire kell számítanod jövő évben január 1-től.

Vége a többes katázásnak

Magánszemély jövőre csak egyetlen jogviszonyával összefüggésben jelenthető be kisadózóként. Nem lehet például valaki katás bt-ben kültagként kisadózó és kisadózó egyéni vállalkozó is egyszerre. Csak egy ilyen jogviszony maradhat. A vállalkozón múlik a döntés, hogy melyiket választja, de ha elfelejtené elintézni a megszüntetést, akkor a NAV a korábban bejelentettet tartja meg és automatikusan törölni fogja a másikat.

Plusz adminisztráció, amire figyelni kell

Ha kisadózóként szerződéses jogviszonyt kötsz egy partnerrel, akkor jövőre már írásbeli tájékoztatást kell adnod arról, hogy katás vagy. Ha most van ilyen jogviszonyod, ami 2021-ben is folytatódni fog, akkor január 15-ig szintén köteles vagy erről tájékoztatást adni az érintettnek.

40%-os ”büntetőadó”

Ha ún. kapcsolt vállalkozásba számlázol be katásként, akkor értékhatártól függetlenül 40%-os plusz adót kell fizetni annak, aki a számládat befogadja. Külföldi vevő esetén pedig a katás vállalkozó viseli a terheket, ami az innen keletkező bevétel 71,42 százaléka után számított 40..  Azt, hogy mi minősül kapcsolt vállalkozásnak, azt az 1996. évi LXXXI. törvényben található meg. A 40%-os adó akkor is megjelenik, mint kötelezettség, ha a katás vállalkozás egy év alatt, egy üzleti partnertől összesen 3 millió forintnál nagyobb bevételre tesz szert. Ez alól csak néhány kivétel esetén lehet mentesülni.

A 12 millió forintos bevételi értékhatár továbbra is érvényben marad

Marad a 12 millió forintos értékhatár, de a keret számításánál jövőre figyelmen kívül kell hagyni a korábban írt 40%-os adóval terhelt bevételeket.

Mi lesz a döntések következménye?

A kormány álláspontja szerint, a változások a bújtatott foglalkoztatás megszűnését fogják eredményezni, de sok szakértő véleménye alapján ezt a célt más eszközökkel hatékonyabban lehetett volna elérni. Az állam rövid távon magasabb adóbevételhez juthat az új szabályozással, de a gazdaság szempontjából a döntés hasznossága hosszútávon még nem látható tisztán.

Ezek a változások azokat érintik kiemelten hátrányosan, akik kevés ügyfélnek számláztak nagyobb összegeket, hiszen a 3 milliós határt könnyebben elérhetik egy partnernél. A büntetőadó ráadásul nem mentesít a 600 000 Ft (12x50 000) közteher, az iparűzési adó és kamarai hozzájárulás megfizetése alól sem. Sok vállalkozás kivár, hogy mit hoz a következő év, hiszen adózási formát év közben is lehet váltani, de éppen ezért minden segítséget érdemes igénybe venned, ami követi pénzügyeid alakulását.

Mit lehet tenni?

Ha most állsz számlázó program választása előtt vagy éppen váltanál, akkor katásként mindenképpen érdemes olyan szoftvert választanod, ami figyeli a KATA kereted alakulását és akár egyéb kimutatásokat is megjelenít. Ez eddig is fontos szempont volt az éves 12 millió forintos áfamentességi határ miatt, de jövőre még sokkal nagyobb jelentősége lesz majd.

Még nem találtad meg a számodra ideális számlázó programot?

Segít a Számlázóválasztó! Töltsd ki a tesztet » 


Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Ingyenes számlázó programok 2021

Ingyenes számlázó programok 2021

Számlázni jó, számlázni muszáj. Ha azonban havonta csak néhány számlát állítasz ki, nem szeretnél extra vagy kényelmi funkció...

Egyedi kontra sablon webáruház? (X)

Egyedi kontra sablon webáruház? (X)

Sokat halljuk, hogy az egyediség sosem fog kimenni a divatból, de vajon ez az állítás megállja a helyét akkor is, ha a webáru...

Április 1-től vége a szankciómentességnek

Április 1-től vége a szankciómentességnek

A 2021. január 4-től kibővített NAV online számlaadat-szolgáltatási kötelezettséghez kapcsolódó szankciómentesség március 31-...

Számlázóválasztás szempontjai 2021-ben - 2. rész.

Számlázóválasztás szempontjai 2021-ben - 2. rész.

Ha tudatos vállalkozónak tartod magad, akkor 2021-ben a számlázóválasztás nem lehet gyors folyamat. Számos olyan szempontnak ...