Menü
Nem mindegy, miért számlázol adómentesen

Nem mindegy, miért számlázol adómentesen

A NAV számlaadat-szolgáltatási kötelezettség kiterjesztésével 2021. január 4-től minden számlát be kell küldeni az adóhatóság részére. Mint ismert azonban, az adóhatóság szankciómentességet biztosít 2021. március 31-ig a nem, vagy nem megfelelően teljesített adatszolgáltatás esetén. Kevésbé kerültek azonban középpontba az adómentesség indoklására vonatkozó változások. Pedig muszáj vele foglalkozni.

Változások az adómentesség jelölésében

Eddig elég volt, ha a számla kiállításakor az érintett vállalkozás jelölte, hogy alanyi vagy tárgyi adómentes. Ez mostantól azonban sokkal összetettebb, mert az adómentesség okát pontosan meg kell adni.

A NAV meghatározta az ÁFÁ-tól való eltérés eseteit és a hozzájuk tartozó pontos indokokat is, amelyből a megfelelőt kiválasztva szövegesen is jelölni kell a számlát. A szakmai háttértudás nélkül ez valószínűleg sok vállalkozásnak okoz majd problémát.

A változtatás a könyvelők és az adóhatóság munkáját is segíti, mert így azonnal látszik, hogy a számla a számlakibocsájtó vagy a bizonylat tartalma miatt került adómentes besorolás alá. Külön adminisztrációt és hibalehetőséget jelent azonban a vállalkozások számára. A jogszabályváltozás jellemzően a külföldi részére kiállított számlákat, a fordított adózású termékek és szolgáltatásokat bizonylatait érintheti. 

Az adómentesség okának kiválasztása a számla kiállítójának felelőssége, azt a számla készítésekor, az áfakulcs maghatározásakor kell rögzíteni. Fontos arra is figyelni, hogy ez egyes esetekben akár tételenként eltérő áfakulcsot és különböző indokot is jelenthet. Mivel eddig ezzel nem kellett foglalkozni, sokaknak okozhat nehézséget. Érdemes ezért az első, érintett számlák kiállításakor könyvelővel vagy adószakértővel egyeztetni. 

A NAV számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bevezetése miatt 2021. március 31-től már minden számlát látni fog az adóhatóság, és letelik a szankciómentes időszak is. Azaz a nem, vagy nem megfelelő adatokkal beküldött bizonylatok miatt mulasztási bírságra számíthatunk. 

Könyvelők figyelem!

Könyvelőként is érdemes ugyanakkor odafigyelni az adómentesség jogcímének meghatározására. Különösen azoknál az ügyfeleknél, akik rendszeresen állítanak ki adómentes bizonylatokat. A könyvelő programok ugyanis jelenleg nem tudják az egyes tételeket ellenőrizni. Fontos ezért a számlaadatok mellett a számlaképek ellenőrzése is. Csakis így derülhet ki, ha az ügyfél rossz jogcímet állított be a számla kiállítása során vagy a befogadott számla nem megfelelő adatokat tartalmaz. 

Érdemes már most körülnézni a piacon, milyen könyveléstámogató programokkal oldható meg a legegyszerűbben az XML adatok és a számlaképek szinkronizálása. Keresni és megtalálni a megoldást, amellyel a lehető legegyszerűbben szűrhetők ki a hibás adatokat tartalmazó bizonylatok. 

Nézd meg első körben a könyvelői összekötéssel rendelkező számlázóprogramokat. Amelyek nemcsak a számlaadatokhoz, de a számlaképekhez is hozzáférést biztosítanak a könyvelőd részére. Kezdd ITT »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Bevezető tippek webáruház indításhoz (X)

Bevezető tippek webáruház indításhoz (X)

Online értékesítés, számlázás, készletnyilvántartás. Webáruházat indítani egy nagyon izgalmas kihívás, és azt látjuk, rengete...

Legnépszerűbb, könyvelői összekötéssel is rendelkező számlázók

Legnépszerűbb, könyvelői összekötéssel is rendelkező számlázók

A NAV online számlaadási-szolgáltatási kötelezettség bevezetése elképesztő mennyiségű adat digitalizálását követelte. Az admi...

E-számlára váltasz? Ezekre figyelj

E-számlára váltasz? Ezekre figyelj

A koronavírus járvány és a kötelező NAV adatszolgáltatási kötelezettség együttesen óriási szárnyakat adott a digitális megold...

Ingyenes számlázó programok 2021

Ingyenes számlázó programok 2021

Számlázni jó, számlázni muszáj. Ha azonban havonta csak néhány számlát állítasz ki, nem szeretnél extra vagy kényelmi funkció...