Menü
NAV online számlaadat-szolgáltatás - 2021. március 31-ig nem büntet a NAV

NAV online számlaadat-szolgáltatás - 2021. március 31-ig nem büntet a NAV

2021. március 31-ig még nincs szankció, ha online nem érkeznek be a NAV-hoz a magánszemélyek vagy külföldiek számára kiállított számlák adatai. De a szankciómentességnek ezúttal is vannak kikötései.

2021. január 4-én lépett hatályba a NAV számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bővítéséről szóló jogszabály. 2021. március 31-ig azonban egyes esetekben szankciómentességet biztosít az adóhatóság. Ennek hátterében részben a COVID-19 járvány okozta nehézségek állnak, másrészt a NAV Online Számla rendszerben csak 2021. január 4-én 0:00-tól érhető el a hatályos adatszolgáltatás teljesítéséhez szükséges séma.

Az ún. adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése a számlázó programok fejlesztőinek ad feladatot, akik most már az eddigi tesztkörnyezet helyett az éles felületen fejleszthetnek. 

A NAV nem alkalmaz szankciót, ha

-     az adóalany a 2021. január 1-i jogszabályok szerint adatszolgáltatásra kötelezett, és az adatszolgáltatási kötelezettségét a 2020. július 1-i jogszabályok szerint teljesíti.

-       az adóalany nem teljesíti a kötelező adatszolgáltatást az olyan számláról, amiről csak 2021. január 4-től kell adatot szolgáltatni.

-      az adóalany olyan számláról teljesít adatszolgáltatást, amiről a 2020. július 1-jén érvényben lévő szabályok szerint nem kötelező adatot szolgáltatni, azonban az adatszolgáltatása nem megfelelő.

Fontos!

A 2020. július 1-jén életbe lépett változásoknak már mindenképpen meg kell felelni, a szankciómentesség csak a 2021. január 4-től bevezetett változtatásokra vonatkozik. “Legkésőbb 2021. március 31-ig van lehetősége az áfaalanyoknak számlázó programjaikat felkészíteni az új, 3.0-ás verziójú séma alkalmazásával történő adatszolgáltatásra a NAV által alkalmazandó szankciók nélkül.” - olvasható a NAV honlapján.

A jövő az online számlázó programoké

A digitalizáció nem kerülhető el, hiszen a kézi számlákat is online kell rögzíteni a NAV Online Számla rendszerében. Érdemes ezért minél előbb online számlázásra váltani.

Az online számlázó programoknak az aktuális szabályozásokhoz igazodva automatikusan végzi el a szükséges adatszolgáltatást.

Összegezve

2021. március 31-ig nem kell tartani szankciótól, ha nem küldöd be online a magánszemély és a külföldi felé kiállított számlákat a NAV felé. Amennyiben online számlázót használsz már 2020. július 1-je óta NAV-os összekötéssel és az összes számládat egy ilyen programmal állítod ki, tulajdonképpen nyugodtan hátradőlhetsz, mert a program minden szükséges infót beküld helyetted.

Ha még számláid egy részét számlatömbbe írod és csak a jelenleg kötelező számlákat viszed fel online, akkor készülj arra, hogy hamarosan minden számlát látni akar a NAV, így előbb-utóbb teljesen fölösleges lesz a tömb használata és muszáj lesz megszoknod az átállást.

Még nem találtad meg a számodra ideális számlázó programot vagy váltanál egy számodra megfelelőbbre?

Segít a Számlázóválasztó! Töltsd ki a tesztet, hogy kiderüljön melyik a számodra ideális program » 
https://www.szamlazovalaszto.hu/osszehasonlitasMég nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Ingyenes számlázó programok 2021

Ingyenes számlázó programok 2021

Számlázni jó, számlázni muszáj. Ha azonban havonta csak néhány számlát állítasz ki, nem szeretnél extra vagy kényelmi funkció...

Egyedi kontra sablon webáruház? (X)

Egyedi kontra sablon webáruház? (X)

Sokat halljuk, hogy az egyediség sosem fog kimenni a divatból, de vajon ez az állítás megállja a helyét akkor is, ha a webáru...

Április 1-től vége a szankciómentességnek

Április 1-től vége a szankciómentességnek

A 2021. január 4-től kibővített NAV online számlaadat-szolgáltatási kötelezettséghez kapcsolódó szankciómentesség március 31-...

Számlázóválasztás szempontjai 2021-ben - 2. rész.

Számlázóválasztás szempontjai 2021-ben - 2. rész.

Ha tudatos vállalkozónak tartod magad, akkor 2021-ben a számlázóválasztás nem lehet gyors folyamat. Számos olyan szempontnak ...