Menü
NAV online számlaadat-szolgáltatás - 2021. március 31-ig nem büntet a NAV

NAV online számlaadat-szolgáltatás - 2021. március 31-ig nem büntet a NAV

2021. március 31-ig még nincs szankció, ha online nem érkeznek be a NAV-hoz a magánszemélyek vagy külföldiek számára kiállított számlák adatai. De a szankciómentességnek ezúttal is vannak kikötései.

2021. január 4-én lépett hatályba a NAV számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bővítéséről szóló jogszabály. 2021. március 31-ig azonban egyes esetekben szankciómentességet biztosít az adóhatóság. Ennek hátterében részben a COVID-19 járvány okozta nehézségek állnak, másrészt a NAV Online Számla rendszerben csak 2021. január 4-én 0:00-tól érhető el a hatályos adatszolgáltatás teljesítéséhez szükséges séma.

Az ún. adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése a számlázó programok fejlesztőinek ad feladatot, akik most már az eddigi tesztkörnyezet helyett az éles felületen fejleszthetnek. 

A NAV nem alkalmaz szankciót, ha

-     az adóalany a 2021. január 1-i jogszabályok szerint adatszolgáltatásra kötelezett, és az adatszolgáltatási kötelezettségét a 2020. július 1-i jogszabályok szerint teljesíti.

-       az adóalany nem teljesíti a kötelező adatszolgáltatást az olyan számláról, amiről csak 2021. január 4-től kell adatot szolgáltatni.

-      az adóalany olyan számláról teljesít adatszolgáltatást, amiről a 2020. július 1-jén érvényben lévő szabályok szerint nem kötelező adatot szolgáltatni, azonban az adatszolgáltatása nem megfelelő.

Fontos!

A 2020. július 1-jén életbe lépett változásoknak már mindenképpen meg kell felelni, a szankciómentesség csak a 2021. január 4-től bevezetett változtatásokra vonatkozik. “Legkésőbb 2021. március 31-ig van lehetősége az áfaalanyoknak számlázó programjaikat felkészíteni az új, 3.0-ás verziójú séma alkalmazásával történő adatszolgáltatásra a NAV által alkalmazandó szankciók nélkül.” - olvasható a NAV honlapján.

A jövő az online számlázó programoké

A digitalizáció nem kerülhető el, hiszen a kézi számlákat is online kell rögzíteni a NAV Online Számla rendszerében. Érdemes ezért minél előbb online számlázásra váltani.

Az online számlázó programoknak az aktuális szabályozásokhoz igazodva automatikusan végzi el a szükséges adatszolgáltatást.

Összegezve

2021. március 31-ig nem kell tartani szankciótól, ha nem küldöd be online a magánszemély és a külföldi felé kiállított számlákat a NAV felé. Amennyiben online számlázót használsz már 2020. július 1-je óta NAV-os összekötéssel és az összes számládat egy ilyen programmal állítod ki, tulajdonképpen nyugodtan hátradőlhetsz, mert a program minden szükséges infót beküld helyetted.

Ha még számláid egy részét számlatömbbe írod és csak a jelenleg kötelező számlákat viszed fel online, akkor készülj arra, hogy hamarosan minden számlát látni akar a NAV, így előbb-utóbb teljesen fölösleges lesz a tömb használata és muszáj lesz megszoknod az átállást.

Még nem találtad meg a számodra ideális számlázó programot vagy váltanál egy számodra megfelelőbbre?

Segít a Számlázóválasztó! Töltsd ki a tesztet, hogy kiderüljön melyik a számodra ideális program » 
https://www.szamlazovalaszto.hu/osszehasonlitasMég nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Kézi számlatömb, telepíthető számlázó vagy online számlázó program? Melyiket válasszam?

Kézi számlatömb, telepíthető számlázó vagy online számlázó program? Melyiket válasszam?

A NAV online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bevezetése alaposan átrendezte a számlázó programok piacát, és egyre több...

Kifizetődő-e az automatizálás bevezetése a webáruházadban? Cikkünkből kiderül! (X)

Kifizetődő-e az automatizálás bevezetése a webáruházadban? Cikkünkből kiderül! (X)

Sokszor halljuk: az idő pénz. Nem is találhatnánk ennél találóbb mondatot ide, hiszen a legfontosabb szempont, amely az autom...

Minden, amit számlázóprogram-választás előtt tudnod kell

Minden, amit számlázóprogram-választás előtt tudnod kell

A számlázó program választását ideális esetben tudatos, átgondolt döntési folyamat előz meg. Hiszen a választott rendszert ha...

Bevezető tippek webáruház indításhoz (X)

Bevezető tippek webáruház indításhoz (X)

Online értékesítés, számlázás, készletnyilvántartás. Webáruházat indítani egy nagyon izgalmas kihívás, és azt látjuk, rengete...