Menü
Minden, amit számlázóprogram-választás előtt tudnod kell

Minden, amit számlázóprogram-választás előtt tudnod kell

A számlázó program választását ideális esetben tudatos, átgondolt döntési folyamat előz meg. Hiszen a választott rendszert havonta, hetente vagy akár naponta is használnunk kell. Nézzük, mi mindent kell számításba venni, mielőtt kiválasztod az ideális számlázót!

Mivel kell számlázni?

A NAV meghatározása szerint “Az áfaalany – az Áfa tv. számlaadási kötelezettségre vonatkozó általános szabálya értelmében – köteles számlát kibocsátani a belföldön és ellenérték fejében teljesített termékértékesítéséről, szolgáltatásnyújtásáról a termék beszerzője, a szolgáltatás igénybevevője részére (ha az tőle eltérő más személy, vagy szervezet). 

Arra azonban nem tér ki a jogszabály, hogy a számlát milyen eszközzel kell kiállítani. Ezért erre a célra a továbbiakban is megfelelő a kézi számlatömb, valamint a hatályos jogszabályoknak megfelelő számlázók és online számlázó programok is. Ezek közül a vállalkozás igényeinek, folyamatbeli szokásainak leginkább megfelelőt érdemes választani.

Használható egyszerre több számlázó program is?

Igen. A jogszabály azt sem határozza meg, hogy a vállalkozás mennyi számlázó programot használ egyszerre. Akár használhatunk több, különböző számlázó programot is egymás mellett, sőt akár a kézi számlatömb is megmaradhat mellettük, ha úgy látjuk jónak. 

Arra fontos azonban figyelni, hogy a számlasorszámoknak mindig teljesen egyedinek kell lenni, ezért a különböző számlázókból kiállított számláknak teljesen egyedi sorszámot kell kapniuk. Ez a legegyszerűbben egyedi előtag megadásával biztosítható. Az előtag lehet szám vagy betű is, ez sem szabályozott. 

Kötelező bejelenteni a NAV-nak a számlázó programot?

2021. január 4-től megszűnt a számlázó programok bejelentési kötelezettsége. Az ezt követően regisztrált számlázó programokat már nem kell bejelenteni a NAV-hoz. A bejelentési kötelezettség megszűnése azonban visszamenőlegesen nem érvényes, azaz minden olyan számlázó programot be kell jelenteni a NAV-nak, amelyet 2021. január 4. előtt regisztráltál és onnan legalább 1 érvényes számlát kiállítottál.

Ha volt is ilyen, remélhetőleg a kötelező bejelentés már megtörtént, hiszen arra 30 nap állt rendelkezésre.

Kinek kötelező a NAV adatszolgáltatás?

A NAV weboldalán található információk alapján a számlaadat-szolgáltatási kötelezettség azokat az áfa adóalanyokat terheli, akik a NAV által megállapított adószámmal rendelkeznek vagy ilyennel kellene rendelkezniük. 

Ebbe beletartoznak

A számlaadat-szolgáltatási kötelezettség azokra az adóalany által teljesített termékértékesítésekre és szolgáltatásnyújtásokra vonatkozik, amelyeket

Melyik lesz a neked ideális számlázó program?

Ha már nézegetted a hazai számlázó programokat, akkor láthattad, hogy óriási a kínálat, ami megjelenésben, funkcionalitásban és persze árazásban is egyértelműen különbözik. A számodra ideális számlázó program kiválasztásához a legfontosabb szempont a saját igényeid ismerete. Ezek alapján már jó eséllyel szűkíthető a kör.

Töltsd ki a SzámlázóVálasztót, segítünk megtalálni az igazit!

Kitöltöm »


Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Kézi számlatömb, telepíthető számlázó vagy online számlázó program? Melyiket válasszam?

Kézi számlatömb, telepíthető számlázó vagy online számlázó program? Melyiket válasszam?

A NAV online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bevezetése alaposan átrendezte a számlázó programok piacát, és egyre több...

Kifizetődő-e az automatizálás bevezetése a webáruházadban? Cikkünkből kiderül! (X)

Kifizetődő-e az automatizálás bevezetése a webáruházadban? Cikkünkből kiderül! (X)

Sokszor halljuk: az idő pénz. Nem is találhatnánk ennél találóbb mondatot ide, hiszen a legfontosabb szempont, amely az autom...

Minden, amit számlázóprogram-választás előtt tudnod kell

Minden, amit számlázóprogram-választás előtt tudnod kell

A számlázó program választását ideális esetben tudatos, átgondolt döntési folyamat előz meg. Hiszen a választott rendszert ha...

Bevezető tippek webáruház indításhoz (X)

Bevezető tippek webáruház indításhoz (X)

Online értékesítés, számlázás, készletnyilvántartás. Webáruházat indítani egy nagyon izgalmas kihívás, és azt látjuk, rengete...