Menü
Minden, amit az új számlázó program bejelentéséről tudnod kell

Minden, amit az új számlázó program bejelentéséről tudnod kell

Ha új számlázó programmal szeretnél számlázni, fontos tudnod, hogy az új szoftvert be kell jelentened a NAV felé. A folyamat nem bonyolult, de kihagyhatatlan, mert mulasztási bírság jár az elmulasztásáért. Mutatjuk a fontos és aktuális tudnivalókat a témában.

Minden egyes számlázót be kell jelenteni a NAV-nak

2014. október 1-től minden számlázó programot be kell jelenteni az adóhatóság részére, amelyből akár egyetlen érvényes számlát is kiállított a vállalkozás. A számlázó programok számát nem korlátozza a NAV, bármennyi számlázót használhatsz. 

Ha a régi számlázó programod helyett új szoftvert választasz, és a régit már nem szeretnéd használni, akkor azt pedig ki kell jelentened. A be- és kijelentésre ugyanaz a dokumentum szolgál. Erről még írunk később.

30 nap áll rendelkezésre a számlázó NAV bejelentésére

Az új számlázó program bejelentésére 30 nap áll rendelkezésre, ezt az első számla kiállításától számítjuk. A számlázó program kijelentésére ugyanúgy 30 nap áll rendelkezésre.

Fontos szem előtt tartani a határidőt és minél előtt bejelenteni az új számlázó programot, mert mulasztás vagy hibás, hiányos adatok megadása esetén mulasztási bírság várható. 

A NAV bejelentés nem egyenlő a NAV összekötéssel

Bár sokan összekeverik, a NAV bejelentés és a NAV összekötés nem ugyanaz, nem váltják ki egymást. A NAV bejelentéssel a számlázó programot jelented be az adóhatóságnak, a NAV összekötésre pedig a kötelező adatszolgáltatás teljesítése miatt van szükség. Utóbbi lépéseiről itt írtunk korábban.

A NAV bejelentést a vállalkozó vagy akár a könyvelője is intézheti

A NAV bejelentés a vállalkozó felelőssége, magát a bejelentést viszont az ügyfélkapu belépéssel rendelkező megbízottja, pl. a cég könyvelője is intézheti.

A NAV bejelentés lépései 

A NAV bejelentés az adóhatóság külön, erre a célra létrehozott szoftverén keresztül megoldható. Az Általános Nyomtatvány Kitöltő (ÁNYK) programot innen tudod letölteni.

Ha ez megvan, a SZAMLAZO nevű nyomtatványt kell letölteni, amelyet az imént letöltött ÁNYK segítségével tudsz kitölteni. A bejelentés során szükséged lesz a számlázó program adataira, ezt minden szoftver esetében megtalálod a honlapon és/vagy a felhasználói fiókodban.

A kitöltött nyomtatványt az Ügyfélkapun keresztül tudod beküldeni a NAV részére.

Váltanál, de még nem találtad meg az ideális számlázó programot? Segítünk a választásban!

Töltsd ki a Számlázóválasztó tesztet!

Kitöltöm »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

NAV online számlaadat-szolgáltatás - 2021. március 31-ig nem büntet a NAV

NAV online számlaadat-szolgáltatás - 2021. március 31-ig nem büntet a NAV

2021. március 31-ig még nincs szankció, ha online nem érkeznek be a NAV-hoz a magánszemélyek vagy külföldiek számára kiállíto...

Sok az újdonság az InnVoice online számlázóban X

Sok az újdonság az InnVoice online számlázóban X

A NAV online adatszolgáltatási kötelezettség és a technológia lehetőségek számos kaput nyitottak meg az online számlázás mode...

Nincs enyhítés! Maradnak a KATA szigorítások

Nincs enyhítés! Maradnak a KATA szigorítások

Sokan számítottak arra, hogy a különböző szakmai szervezetek észrevételei alapján módosítják a KATA 2021-re tervezett változt...

2021. január 1-től minden online kassza mellett kötelező az elektronikus fizetési lehetőség

2021. január 1-től minden online kassza mellett kötelező az elektronikus fizetési lehetőség

Mintegy 60 000 vállalkozást érint a kormány gazdaságfehérítő intézkedéseinek következő eleme, amely kötelezővé teszi az elekt...