Menü
Minden, amit az átalányadózásról tudni kell

Minden, amit az átalányadózásról tudni kell

2022. szeptember 1-jétől új KATA törvény lép hatályba, amely csaknem 450 ezer vállalkozót érint közvetlenül hazánkban. A legfrissebb felmérések szerint a KATÁsok kb. 90%-ának új adózási formát kell keresnie. Ha te is közéjük tartozol és éppen vállalkozásod jövőjét tervezgeted, olvass tovább! Ebben a cikkben bemutatjuk a legnépszerűbb alternatívát, az átalányadózást, annak összes előnyével, valamint adminisztrációs és anyagi terheivel együtt.

A KATA adózás változásai szeptember 1-jétől

A jelenleg ismert és közkedvelt KATA adónem 2022. szeptember 1-jén megszűnik, a helyébe pedig egy teljesen új KATA lép majd.

Az új KATÁs rendszerben ezután

Olvasd el a KATA adózás összes változásáról szóló részletes összefoglalónkat ITT.

Hogyan tovább a KATÁs változások után?

Mivel ezekkel a feltételekkel jelentősen csökken azoknak a köre, akik KATÁzhatnak érdemes átgondolni, hogy melyik másik adózási forma lehet vállalkozásod szempontjából a legkedvezőbb alternatíva.

A 2022. szeptember 1-jétől választható adózási formák közül mindegyik több adminisztrációval és emelt adóterhekkel fog járni. Míg társas vállalkozásként a társasági adózás (TAO) és a kisvállalati adózás (KIVA) lehet a legkézenfekvőbb választás, egyéni vállalkozók számára jelenleg a vállalkozói személyi jövedelemadó vagy az átalányadózás jelentheti a megoldást. A továbbiakban ez utóbbiról lesz szó.

Mi az az átalányadózás?

Az átalányadózás esetén a KATÁból ismert fix adó helyett a költséghányaddal csökkentett bevétel alapján számolt jövedelem lesz a fizetendő adó és járulék alapja, csökkentve az adómentes sávval.

A jövedelem alapján fizetendő adók és járulékok:

Kinek lehet előnyös az átalányadózás?

Az átalányadózás jó alternatíva lehet a KATÁs változások után azoknak az egyéni vállalkozóknak, akiknek bevétele egy évben nem haladja meg a minimálbér tízszeresét. A minimálbér összege 2022-ben havi 200 000 Ft, így jelenleg a bevételi határ 24 millió Ft lehet. Év közbeni váltás esetén természetesen az adókeret a fennmaradó napokkal arányos.

Fontos megemlíteni, hogy a KATÁs rendszerből újonnan kiszorult betéti társaságok nem választhatják ezt az adózási formát, de egyéni vállalkozóként az átalányadózás akár mellékállásban is választható.

Az általányadózás ezenkívül a megváltozott KATA legmarkánsabb változására is alternatívát kínál, hiszen ebben az adózási formában egyéni vállalkozóként is számlázhatsz cégeknek.

Az átalányadózás költséghányadai

Az átalányadó befizetésénél a költséghányadot vállalkozásod tevékenységi köre határozza meg. Ez általában a 40%-os költséghányadnak felel meg, de természetesen akadnak ennél kedvezőbb megoldások is.

80%-os költséghányaddal számolhatsz, ha a tevékenységed az alábbiak közé sorolható:

Amennyiben csak kiskereskedelmi tevékenységet végzel, egyéni vállalkozóként élhetsz a 90%-os költséghányaddal. Ebben az esetben egyéni vállalkozóként akár 120 millió Ft-os bevételre is szert tehetsz egy évben.

Az átalányadózással járó plusz adminisztratív teendők

A KATA rendszer éves adóbevallásával ellentétben átalányadózóként havonta kell adóbevallást készíteni az éppen aktuális bevételi számlák alapján. Ezt a tárgyhót követő hónap 12. napjáig kell bevallani a NAV-nak, valamint ezzel együtt kell befizetned a szociális hozzájárulási adót és a társadalombiztosítási járulékot is.

Az átalányadózásban a személyi jövedelemadó (SZJA) előlegét negyedévente kell befizetned, a negyedévet követő hónap 12. napjáig. Az erről szóló bevallást pedig a tárgyévet követő év május 20-ig kell beküldeni a NAV számára. Ha a KATÁzás során megszoktad, hogy havonta fizeted az adót, érdemes az SZJA-t is havonta megfizetni, így nem negyedévente kell nagyobb összeget utalni.

SzámlázóVálasztó-tipp: Mivel a KATÁs adózási formával szemben hiba esetén az átalányadózás szigorúbb büntetéssel (akár az adónemből kizárással) jár, a váltás előtt érdemes egy könyvelőt is felkeresned.

Az átalányadózás előnyei

Habár a KATÁs rendszerrel ellentétben az átalányadózás valamivel bonyolultabb, szigorúbb és költségesebb is, ezt remek előnyökkel egyensúlyozza.

Ha a KATÁs rendszerből kilépve átalányadózásra váltasz,

Fontos! Az átalányadó könyvelése korántsem olyan egyszerű, mint a már megszokott KATÁé. A költséghányaddal való számolás mellett több határidőre, szigorúbb szabályokra és bonyolultabb adminisztrációra kell számítani. Ezenkívül az sem mindegy, hogy mennyire egyenletesen oszlik el év közben a bevételed, hiszen ez határozza meg a járulékfizetési kötelezettségeidet is.


Habár hirtelen rendelkezésről van szó, szerencsére egyre több számlázó program igyekszik segítséget nyújtani az átalányadózásra váltással kapcsolatban.

Ha kifejezetten átalányadózási kalkulátorral vagy asszisztensi funkcióval rendelkező számlázó programot keresel, töltsd ki a SzámlázóVálasztó tesztet még ma!
Kattints IDE »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Minden, amit az átalányadózásról tudni kell

Minden, amit az átalányadózásról tudni kell

2022. szeptember 1-jétől új KATA törvény lép hatályba, amely csaknem 450 ezer vállalkozót érint közvetlenül hazánkban. A legf...

Cégalapítás előtti teendők

Cégalapítás előtti teendők

Cégalapításon gondolkodsz és azt szeretnéd, ha a folyamat a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben menne? Már 1-2 napon belü...

Milyen változások várhatók a KATA adózásban?

Milyen változások várhatók a KATA adózásban?

A KATA a kisadózó vállalkozások tételes adójaként 2012 óta az egyik legkedvezőbb adózási formát kínálta a hazai kisvállalkozó...

Katás vagy? Ezekre a határidőkre kell odafigyelned

Katás vagy? Ezekre a határidőkre kell odafigyelned

A katás vállalkozási forma a 2013-as megalakulása óta töretlen népszerűségnek örvend, hiszen a havi fix költség több különböz...