Menü
Milyen változások várhatók a KATA adózásban?

Milyen változások várhatók a KATA adózásban?

A KATA a kisadózó vállalkozások tételes adójaként 2012 óta az egyik legkedvezőbb adózási formát kínálta a hazai kisvállalkozók és kisvállalkozások számára… egészen eddig. A múlt idő indokolt, hiszen a kormány július 12-i gyorsított törvénymódosításának köszönhetően a fix adóösszeg befizetésével és kevés adminisztrációval járó adózási forma összes előnye megdőlni látszik. Egyike vagy a hazánkban tevékenykedő 450 ezer katás vállalkozónak? Olvass tovább, mert ebben a cikkben összegyűjtöttük a téged érintő legfontosabb tudnivalókat.

A KATA adózás legfontosabb változásai szeptember 1-től

A Pénzügyminisztérium indoklása szerint a kata megreformálása a kamarai visszajelzések miatt vált szükségessé. Mivel egyes munkaadók katás jogviszonyban foglalkoztatták az alkalmazottaikat, tevékenységükkel nemcsak a munkavállalókat, de az államkasszát és a tisztességes adózókat is megkárosították. Azonban az új kata módosítás nem csak őket “bünteti”.

Ez azt jelenti, hogy új adózási forma után kell nézned, ha

Egységesen 50 000 Ft lesz a havi tételes adó összege

A korábbiakhoz képest 2022. szeptember 1-jétől a katás adózást már csak főállásban lehet majd választani.

A törvénymódosítás értelmében minden katás vállalkozónak 50 000 Ft tételes adót kell majd fizetnie havonta. Megszűnik a választható 75 000 Ft-os tételes adó is, ami eddig a kisadózók későbbi nyugdíj- és társadalombiztosítási alapját is fedezte.

Érdekesség, hogy a társadalombiztosítás alapja a KATA változása után is a jelenlegi 108 000 Ft marad.

12 millió Ft helyett 18 millió Ft lesz a KATA értékhatára

Az eddigi 12 millió Ft-os bevételi értékhatárt felváltja az új 18 millió Ft-os. Így akik maradnak katások, valamivel többet kereshetnek évente.

Fontos azonban kiemelni, hogy az alanyi adómentesség határa változatlanul 12 millió Ft marad. A 18 millió Ft-os új értékhatárt csak az áfakörbe tartózó katások tudják majd elérni.

Katásként már csak magánszemélyek felé számlázhatsz

A legtöbbeket érintő katás változás az, hogy a taxisok kivételével szeptember 1-től minden kisadózó kizárólag magánszemélyeknek számlázhat majd. Tehát az új KATA keretein belül már csak lakossági értékesítés lesz majd lehetséges.

A rendelkezés értékhatártól független és minden esetben érdemes szigorúan betartani: egyetlen cég felé (akár figyelmetlenségből) kiállított számla azonnali kizárással jár a kisadózók köréből.

Hogyan tovább a KATA változások után?

Habár az év közbeni, hidegzuhanyként érkező módosítás senkit sem érint kedvezően, a céges ügyfelektől való búcsúzkodás vagy drasztikus esetben vállalkozásod felszámolása előtt érdemes tájékozódnod a további lehetőségekről is.

Indulhat a “könyvelővadászat”

Mivel a nemrég elfogadott KATA-változások jelentősen szűkítették azoknak a körét, akiknek megéri ebben az adózási formában vállalkozni, érdemes felmérni a további lehetőségeket.

A választható adózási formák között egyéni vállalkozóként ott az átalányadóra váltás, a vállalkozói személyi jövedelemadó, társas vállalkozásként pedig a társasági adózás (TAO) és a kisvállalati adózás (KIVA) lehet alternatíva. Az utóbbi kettővel azonban még könyvvizsgálati terhek is járnak.

A felsoroltakban egy a közös: mindegyik olyan terület, amely lényegesen bonyolultabb adminisztrációval jár, mint az eddig megszokott katás folyamatok.

SzámlázóVálasztó-tipp: Mielőtt belekezdenél a B-terv kidolgozásába, mindenképpen keress fel egy könyvelőt, aki segít majd megtalálni a vállalkozásod számára legmegfelelőbb adózási formát.

Határidők, amelyekre érdemes figyelned

Amennyiben sikerül döntened vállalkozásod jövőjéről, a választásodról szóló nyilatkozatot legkésőbb 2022. szeptember 25-ig kell benyújtanod a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé.

Ha a KATA helyett az átalányadózást választod, erre vonatkozó szándékodat elegendő 2022. október 31-ig bejelentened.

A KATA változásai mindenkit érintenek

Az új törvény azonban nemcsak a katás vállalkozókat és a megrendelőiket érinti, hanem még az átlag fogyasztókat is. Mivel a cégek sok esetben már kisebb részfolyamataikhoz is kénytelenek lesznek drágább szolgáltatók után nézni, az ezzel járó extra költségeket valószínűleg a lakosságra hárítják majd tovább, emelt fogyasztói árak formájában.


Van, ami szeptember 1-től sem változik: vállalkozóként továbbra is szükséged lesz egy megbízható számlázóprogramra.

Töltsd ki a SzámlázóVálasztó tesztet és találd meg az igényeidhez passzolót még ma!
Kattints IDE »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Minden, amit az átalányadózásról tudni kell

Minden, amit az átalányadózásról tudni kell

2022. szeptember 1-jétől új KATA törvény lép hatályba, amely csaknem 450 ezer vállalkozót érint közvetlenül hazánkban. A legf...

Cégalapítás előtti teendők

Cégalapítás előtti teendők

Cégalapításon gondolkodsz és azt szeretnéd, ha a folyamat a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben menne? Már 1-2 napon belü...

Milyen változások várhatók a KATA adózásban?

Milyen változások várhatók a KATA adózásban?

A KATA a kisadózó vállalkozások tételes adójaként 2012 óta az egyik legkedvezőbb adózási formát kínálta a hazai kisvállalkozó...

Katás vagy? Ezekre a határidőkre kell odafigyelned

Katás vagy? Ezekre a határidőkre kell odafigyelned

A katás vállalkozási forma a 2013-as megalakulása óta töretlen népszerűségnek örvend, hiszen a havi fix költség több különböz...