Menü
Mi a könyvelő feladata?

Mi a könyvelő feladata?

Vállalkozóként biztosan Te is tudod, hogy a könyvelőddel való együttműködés kulcsfontosságú céged hatékony működésének szempontjából. Ebben a cikkben összefoglaljuk, hogy a könyvelő milyen munkafolyamatokat végez, mely bizonylatokat szükséges továbbítanod számára és mik azok az apró dolgok, amik megkönnyíthetik a közös munkát. Olvass tovább, ismerd meg, mi zajlik pontosan a könyvelés hátterében.

Milyen dokumentumokat továbbíts a könyvelődnek?

A könyvelő kizárólag akkor tud jól dolgozni, ha mindig időben megkapja a munkájához szükséges adatokat. Ehhez elengedhetetlen a rendszeres kapcsolattartás, a pontosság és némi bizalom is mindkét fél részéről.

Az alapvető bizonylatok és kimutatások, amiket mindenképpen továbbítanod kell a könyvelődnek:

Mi a feladata a könyvelőnek ezekkel a dokumentumokkal?

Ha könyvelőt választasz, akkor nagyon fontos, hogy írásos formában, szerződésben rögzítsétek, hogy ki mit vállal a munkafolyamatokban. Ebben a megállapodásban egészen pontosan szerepelhetnek az egyes feladatok, a betartandó határidők és még a kapcsolattartás módja is.

A könyvelő alapfeladatai közé tartozik

A könyvelő emellett ha szükséges, beszámol Neked a könyvelést és adózást érintő törvényi változásokról és igény szerint bérszámfejtést is tud készíteni.

Mi nem a könyvelő feladata?

A félreértések elkerülése érdekében is hasznos, ha a könyvelésről külön szerződés készül. A könyvelő a dokumentumokat feldolgozza és rögzíti, de a hatáskörét meghaladó munkafolyamatokra nem kötelezhető.

A könyvelőnek alapvetően nem feladata

Hogyan lesz gördülékenyebb az együttműködés?

A könyvelés akkor lesz igazán hatékony, ha a könyvelőd és Te, mint a vállalkozó egyenrangú felekként tekintetek egymásra és kölcsönösen igyekeztek megkönnyíteni a másik munkáját.

A könyvelés során fontos, hogy

A kölcsönös munkát nagyban megkönnyíti, ha olyan számlázó programot használsz, amelyből a könyvelő saját maga tudja letölteni a munkájához szükséges bizonylatokat. A munkát jelentősen felgyorsítja, ha a számlázó programod integrálható a könyvelő által használt szoftverrel.


Olyan számlázó programot keresel, ami megkönnyíti a mindennapi munkát számodra és a könyvelőd számára is? Töltsd ki a Számlázóválasztó Tesztet, hogy már ma megtaláld a tökéletest.
Kattints IDE »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Minden, amit az átalányadózásról tudni kell

Minden, amit az átalányadózásról tudni kell

2022. szeptember 1-jétől új KATA törvény lép hatályba, amely csaknem 450 ezer vállalkozót érint közvetlenül hazánkban. A legf...

Cégalapítás előtti teendők

Cégalapítás előtti teendők

Cégalapításon gondolkodsz és azt szeretnéd, ha a folyamat a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben menne? Már 1-2 napon belü...

Milyen változások várhatók a KATA adózásban?

Milyen változások várhatók a KATA adózásban?

A KATA a kisadózó vállalkozások tételes adójaként 2012 óta az egyik legkedvezőbb adózási formát kínálta a hazai kisvállalkozó...

Katás vagy? Ezekre a határidőkre kell odafigyelned

Katás vagy? Ezekre a határidőkre kell odafigyelned

A katás vállalkozási forma a 2013-as megalakulása óta töretlen népszerűségnek örvend, hiszen a havi fix költség több különböz...