Menü
Katásként így számlázz külföldre

Katásként így számlázz külföldre

A 2021-es szigorítások ellenére még manapság is sokaknak megéri kisadózóként, a katás adózási szabályoknak megfelelően vállalkozni. A KATA feltételei rendkívül kecsegtetőek, hiszen a havi fix költség mellett csak az iparűzési adót és az éves kamarai hozzájárulást kell megfizetned az állam felé. Viszont az adózási forma egyszerűsége egyben a negatívuma is: a KATA alapvető szabályainak megszegése magas bírságot von maga után. Ebben a cikkben a külföldi katás számlázás szabályait járjuk körül, hiszen ezen a területen már egy apró figyelmetlenség is milliós tétel lehet. Olvass tovább, hogy katásként is biztonságosan számlázhass külföldre.

Alapvető tudnivalók a külföldre számlázásról katásként

Természetesen katásként is számlázhatsz külföldre a termékeid és szolgáltatásaid után. Megfelelő odafigyeléssel a külföldre számlázás egyszerű és gördülékeny folyamat, főleg akkor, ha az erre vonatkozó katás szabályokat figyelembe veszed.

A katás külföldi számlázás szabályai függnek attól, hogy

Az Európai Unión belüli és a harmadik országbeli számlázás különbségei

Az Európai Unión belüli ügyletekhez cégednek mindenekelőtt szüksége lesz egy közösségi adószámra. Katásként ezt vállalkozásod alapításakor és később is igényelheted a T101E nyomtatvánnyal. Az EU-n belüli számlákon mind a megbízó közösségi adószámát, mind pedig a sajátodat szerepeltetned kell.

A közösségi adószám feltüntetése nem kötelező abban az esetben, ha az unión kívüli országba állítasz ki számlát. Emellett vannak olyan EU-s országok is, ahol bizonyos bevételhez kötik a közösségi adószám meglétét, így ha partnered nem rendelkezik vele, ebben az esetben is mentesülsz a feltüntetés kötelezettsége alól.

Plusz teendők a külföldi számlázáshoz katásként

Az Európai Unión belüli közösségi adószám igénylése és (esetleges) feltüntetése után érdemes még egyszer átfutni a kiállított bizonylatot, hogy minden adat a hatályos jogszabályoknak megfelelő formában szerepeljen rajta.

A külföldi katás számlázás során fokozottan kell figyelned arra, hogy

Tartsd szem előtt a különadó fizetési kötelezettséget

Ha katás vállalkozóként külföldre számlázol, akkor a bevétel után különadó fizetési kötelezettség keletkezik.

Fontos! Külföldi katás számlázás esetén különböző szabályok vonatkoznak a termékek és a szolgáltatások számlázására. Olvasd el az erről készült összefoglalónkat ITT » 


Még keresed az igényeidnek megfelelő számlázó programot vagy éppen most váltanál? Töltsd ki a SzámlázóVálasztó tesztet és számlázz katásként egyszerűen és gyorsan akár külföldre is!
Kattints IDE »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Minden, amit az átalányadózásról tudni kell

Minden, amit az átalányadózásról tudni kell

2022. szeptember 1-jétől új KATA törvény lép hatályba, amely csaknem 450 ezer vállalkozót érint közvetlenül hazánkban. A legf...

Cégalapítás előtti teendők

Cégalapítás előtti teendők

Cégalapításon gondolkodsz és azt szeretnéd, ha a folyamat a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben menne? Már 1-2 napon belü...

Milyen változások várhatók a KATA adózásban?

Milyen változások várhatók a KATA adózásban?

A KATA a kisadózó vállalkozások tételes adójaként 2012 óta az egyik legkedvezőbb adózási formát kínálta a hazai kisvállalkozó...

Katás vagy? Ezekre a határidőkre kell odafigyelned

Katás vagy? Ezekre a határidőkre kell odafigyelned

A katás vállalkozási forma a 2013-as megalakulása óta töretlen népszerűségnek örvend, hiszen a havi fix költség több különböz...