Menü
Katásként így számlázz külföldre

Katásként így számlázz külföldre

A 2021-es szigorítások ellenére még manapság is sokaknak megéri kisadózóként, a katás adózási szabályoknak megfelelően vállalkozni. A KATA feltételei rendkívül kecsegtetőek, hiszen a havi fix költség mellett csak az iparűzési adót és az éves kamarai hozzájárulást kell megfizetned az állam felé. Viszont az adózási forma egyszerűsége egyben a negatívuma is: a KATA alapvető szabályainak megszegése magas bírságot von maga után. Ebben a cikkben a külföldi katás számlázás szabályait járjuk körül, hiszen ezen a területen már egy apró figyelmetlenség is milliós tétel lehet. Olvass tovább, hogy katásként is biztonságosan számlázhass külföldre.

Alapvető tudnivalók a külföldre számlázásról katásként

Természetesen katásként is számlázhatsz külföldre a termékeid és szolgáltatásaid után. Megfelelő odafigyeléssel a külföldre számlázás egyszerű és gördülékeny folyamat, főleg akkor, ha az erre vonatkozó katás szabályokat figyelembe veszed.

A katás külföldi számlázás szabályai függnek attól, hogy

Az Európai Unión belüli és a harmadik országbeli számlázás különbségei

Az Európai Unión belüli ügyletekhez cégednek mindenekelőtt szüksége lesz egy közösségi adószámra. Katásként ezt vállalkozásod alapításakor és később is igényelheted a T101E nyomtatvánnyal. Az EU-n belüli számlákon mind a megbízó közösségi adószámát, mind pedig a sajátodat szerepeltetned kell.

A közösségi adószám feltüntetése nem kötelező abban az esetben, ha az unión kívüli országba állítasz ki számlát. Emellett vannak olyan EU-s országok is, ahol bizonyos bevételhez kötik a közösségi adószám meglétét, így ha partnered nem rendelkezik vele, ebben az esetben is mentesülsz a feltüntetés kötelezettsége alól.

Plusz teendők a külföldi számlázáshoz katásként

Az Európai Unión belüli közösségi adószám igénylése és (esetleges) feltüntetése után érdemes még egyszer átfutni a kiállított bizonylatot, hogy minden adat a hatályos jogszabályoknak megfelelő formában szerepeljen rajta.

A külföldi katás számlázás során fokozottan kell figyelned arra, hogy

Tartsd szem előtt a különadó fizetési kötelezettséget

Ha katás vállalkozóként külföldre számlázol, akkor a bevétel után különadó fizetési kötelezettség keletkezik.

Fontos! Külföldi katás számlázás esetén különböző szabályok vonatkoznak a termékek és a szolgáltatások számlázására. Olvasd el az erről készült összefoglalónkat ITT » 


Még keresed az igényeidnek megfelelő számlázó programot vagy éppen most váltanál? Töltsd ki a SzámlázóVálasztó tesztet és számlázz katásként egyszerűen és gyorsan akár külföldre is!
Kattints IDE »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Termékek és szolgáltatások számlázása külföldre katásként

Termékek és szolgáltatások számlázása külföldre katásként

Azon túl, hogy a külföldi katás számlázás alapvető szabályait ismered, a gyakorlatban fontos, hogy az ügyfeledre és az általa...

Katásként így számlázz külföldre

Katásként így számlázz külföldre

A 2021-es szigorítások ellenére még manapság is sokaknak megéri kisadózóként, a katás adózási szabályoknak megfelelően vállal...

5 ok, hogy bevezess egy CRM rendszert

5 ok, hogy bevezess egy CRM rendszert

A CRM (Customer Relationship Management) rendszerek olyan adatbázisok, amelyekben rendszerezve láthatod az összes ügyfélkapcs...

Üzleti kockázat csúcsra járatva!  Hol keressünk sürgősen biztonságot a fenyegetett környezetben?

Üzleti kockázat csúcsra járatva! Hol keressünk sürgősen biztonságot a fenyegetett környezetben?

Erre az üzleti környezetre, ami most jön, nem voltunk felkészülve. A rugalmasságra, a problémamegoldásra, a kríziskezelésre, ...