Menü
Katás vagy? Ezekre a határidőkre kell odafigyelned

Katás vagy? Ezekre a határidőkre kell odafigyelned

A katás vállalkozási forma a 2013-as megalakulása óta töretlen népszerűségnek örvend, hiszen a havi fix költség több különböző adónem befizetése alól is mentesít. A vállalkozásra vonatkozó szabályokat alapvetően egyszerű követni, de a katás határidőkre a büntetések elkerülése érdekében fokozottan érdemes odafigyelni. Olvass tovább, mert ebből a cikkből kezdőként megtanulhatod, hogy melyek ezek, haladóként pedig az aktuális jogszabályoknak megfelelően frissítheted fel a katás határidőkkel kapcsolatos ismereteidet.

Az éves adóbevallás határideje katásként

Míg magánszemélyként az éves adóbevallást a tárgyévet követő május 20-ig szükséges elkészíteni, katásként ez a dátum minden évben február 25-re esik.

A katás adóbevallás részei

Az éves adóbevallást nemcsak kitölteni szükséges február 25-ig, hanem eddig el is kell juttatni azt a NAV-hoz.

A katás adóbevallás határideje kizárólag abban az esetben változhat, ha valami miatt megszünteted a katás tevékenységedet. Ilyenkor 30 napon belül kötelező eljuttatni a bevallást a NAV-nak.

A havi katás adó befizetési határideje

Katás vállalkozóként minden hónapban egy fix költséggel adózod le vállalkozásod összes jövedelmét. Mellékállásban összege 25 000 Ft, főállásban pedig a nyugdíjalapod igényétől függően 50 000 Ft vagy 75 000 Ft.

A Kisadózó vállalkozások tételes adója több adónem és járulék bevallása alól is mentesít téged.

A havi kata költségen felül nem kell fizetned

Katásként a havi tételes adót a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig kell befizetned, még akkor is, ha az elmúlt hónapban céged csupán 1 napot működött katás vállalkozásként.

Az iparkamarai regisztráció katás befizetési határideje

2012. január 1-jétől minden vállalkozás számára kötelező az éves kamarai regisztráció. Míg a kamarai tagsági díj önkéntes alapon működik, a regisztráció az egyéni és társas vállalkozók részére is 5000 Ft kiadást jelent évente.

Az 5000 Ft-os éves regisztrációs díjat a katás vállalkozás kezdési évében a hatósági nyilvántartásba vételtől számított 5. napig, majd minden egyéb évben március 31-ig kell befizetni.

Figyelem! 2022-től fontos változás lépett érvénybe az iparkamarai adóval kapcsolatban: idén már nem a vállalkozás székhelye szerinti területi iparkamarának, hanem az országos Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kell befizetni az évi 5000 Ft-os összeget.

Az iparűzési adó befizetésének határideje katásként

A havonta fizetendő tételes adó nem váltja ki az iparűzési adót. Az éves költség befizetése két részletben, katás határidők szerint március 15-ig és szeptember 15-ig történik. Viszont jó, ha tudod, hogy katásként kétféle lehetőség közül választhatsz az iparűzési adó mértékével és fizetésével kapcsolatban.

1. Normál, költségelszámolásos iparűzési adózás

Ebben az esetben a katás vállalkozásod székhelyének megfelelő önkormányzat számára május 31-ig minden évben el kell készítened az adóbevallást a 8 millió forint árbevétel feletti költségelszámolás módszerével.

2. Adóalap meghatározása az árbevétel 80-ban

Amennyiben a vállalkozás árbevétele a 8 millió Ft-ot nem érte el adott adóévben, abban az esetben (20%-os költséghányad mellett) a bevallást május 31-ig kell elkészíteni.

3. Tételes iparűzési adózás

2,5 millió Ft-os adóalap meghatározásával választható a tételes iparűzési adózás. Ez a adózási forma a válllalkozás alakulását követően 45 napon belül, vagy adott adóévre február 15-ig választható. A bevallást pedig tárgyévet követően január 15-ig kell benyújtani.

Az adóbefizetés katás határideje, ha meghaladod a bevételek felső plafonját

Természetesen akkor is folytathatod a tevékenységedet katás vállalkozóként, ha az adott évben meghaladod az áfamentesség felső, 12 millió Ft-os plafonját.

Ebben az esetben az éves adóbevallásban a megszerzett bevételek mellett a pluszban fizetendő, 40%-os különadót is szerepeltetned kell.

Az adóbevallás elkészítésére ilyenkor is február 25-ig van lehetőséged és a különadó összegét eddig a napig be is kell fizetni.


Egy helyen szeretnéd látni összes katás teendődet? Találd meg az ehhez legmegfelelőbb online számlázó programot a SzámlázóVálasztó teszttel még ma!

Töltsd ki ITT »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Minden, amit az átalányadózásról tudni kell

Minden, amit az átalányadózásról tudni kell

2022. szeptember 1-jétől új KATA törvény lép hatályba, amely csaknem 450 ezer vállalkozót érint közvetlenül hazánkban. A legf...

Cégalapítás előtti teendők

Cégalapítás előtti teendők

Cégalapításon gondolkodsz és azt szeretnéd, ha a folyamat a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben menne? Már 1-2 napon belü...

Milyen változások várhatók a KATA adózásban?

Milyen változások várhatók a KATA adózásban?

A KATA a kisadózó vállalkozások tételes adójaként 2012 óta az egyik legkedvezőbb adózási formát kínálta a hazai kisvállalkozó...

Katás vagy? Ezekre a határidőkre kell odafigyelned

Katás vagy? Ezekre a határidőkre kell odafigyelned

A katás vállalkozási forma a 2013-as megalakulása óta töretlen népszerűségnek örvend, hiszen a havi fix költség több különböz...