Menü
Így változik a NAV adatszolgáltatási kötelezettség 2021. január 1-től

Így változik a NAV adatszolgáltatási kötelezettség 2021. január 1-től

Mint ismert 2021. január 1-től tovább bővül a NAV adatszolgáltatásra kötelezettek köre, és a magánszemélyek számára kiállított számlákról is adatot kell szolgáltatni az adóhatóság részére. A változás minden vállalkozást érint, érdemes ezért felülvizsgálni a számlázási folyamatokat.

Újabb bővítés, újabb adminisztráció

2021. január 1-i dátum talán már minden hazai vállalkozó tudatalattijában rögzült, mert a tervek szerint ettől a naptól kezdve szinte minden számlára vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség.

Az adatszolgáltatási kötelezettség sikeres teljesítésének feltétele, hogy a számlán minden szükséges adat pontosan szerepeljen, ezekre vonatkozóan a következő változásokra lehet számítani:

Most válts számlázó programot!

A NAV adatszolgáltatási kötelezettség jelentős extra adminisztrációs terhet jelent a vállalkozásoknak, sok számlázó program azonban összeköthető a NAV Online Számla rendszerével. Ez azért jó, mert az adatszolgáltatásra kötelezett számlákat így automatikusan a számlázó program küldi be az NAV részére. 

Fontos tudni azonban, hogy a 2021. január 1-től életbe lépő változások miatt a számlázó programoknak és a számlát kiállító vállalkozónak mindenképpen különbséget kell tennie a magánszemélyek és nem magánszemély vevők között. 

Ez azért is lényeges, mert mint a fentiekből is látszik, magánszemélyek esetén az adatszolgáltatásban nem szabad szerepeltetni a vevő nevét és címét. 

Abban az esetben, ha a számla kiállításakor bejelölhetjük, hogy a vevő magánszemély, akkor a számlázó program az adatszolgáltatás során még akkor sem küldi meg a nevet és címet tartalmazó adatot, ha az a számlán ki van töltve. Nem magánszemély esetén ugyanakkor ezeket az információkat kötelezően tartalmaznia kell az adatszolgáltatásnak.

Keresed az igazit? Segítünk! Töltsd ki a Számlázóválasztó tesztet »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Ingyenes számlázó programok 2021

Ingyenes számlázó programok 2021

Számlázni jó, számlázni muszáj. Ha azonban havonta csak néhány számlát állítasz ki, nem szeretnél extra vagy kényelmi funkció...

Egyedi kontra sablon webáruház? (X)

Egyedi kontra sablon webáruház? (X)

Sokat halljuk, hogy az egyediség sosem fog kimenni a divatból, de vajon ez az állítás megállja a helyét akkor is, ha a webáru...

Április 1-től vége a szankciómentességnek

Április 1-től vége a szankciómentességnek

A 2021. január 4-től kibővített NAV online számlaadat-szolgáltatási kötelezettséghez kapcsolódó szankciómentesség március 31-...

Számlázóválasztás szempontjai 2021-ben - 2. rész.

Számlázóválasztás szempontjai 2021-ben - 2. rész.

Ha tudatos vállalkozónak tartod magad, akkor 2021-ben a számlázóválasztás nem lehet gyors folyamat. Számos olyan szempontnak ...