Menü
Cégalapítás előtti teendők

Cégalapítás előtti teendők

Cégalapításon gondolkodsz és azt szeretnéd, ha a folyamat a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben menne? Már 1-2 napon belül meg is kezdenéd a működést? Ebben a cikkben megmutatunk mindent, amit át kell gondolni és kötelező elvégezni, mielőtt céged munkához láthatna. Olvass tovább és a cégalapítás számodra is könnyebb lesz majd, mint gondolnád.

A cégalapítás előtti legfontosabb kérdések

1. Ki lesz a céged ügyvezetője és ki a tulajdonosa?

Cégtulajdonos szinte bárki lehet, akit a NAV nem tiltott el ettől a tevékenységtől, az ügyvezetőnek viszont amellett, hogy cselekvőképes, 18. életévét betöltött személynek kell lennie, feddhetetlen erkölcsi bizonyítvánnyal is rendelkeznie kell.

2. Milyen cégformát választasz a vállalkozásodnak?

Magyarországon a cégek különféle társasági formába sorolhatók.

A legnépszerűbb korlátolt felelősségű társaság (kft.) mellett megkülönböztetünk

A legideálisabb társasági formát leginkább a kezdeti tőke mennyisége befolyásolja.

3.Mi lesz a céged neve?

Hazánkban a cégnévnek kötelezően tartalmaznia kell a választott társasági forma rövidítését, valamint legalább egy vezérszót. A vezérszó áll a cégnév első helyén és ez különbözteti meg cégedet más vállalkozásoktól. Ez lehet rövidítés, mozaikszó vagy akár idegen nyelvű kifejezés is. A lényeg, hogy ezen kívül kizárólag magyar szavak szerepelhetnek a cégnévben.

4. Hol lesz a céged székhelye?

A cég székhelyét már cégalapítás előtt ki kell választanod, ha pedig bérleményt használnál erre a célra, akkor már a legelső papírok kitöltése előtt érdemes erre írásos engedélyt kérned a tulajdonostól.

5. Mi lesz a céged tevékenységi köre?

A cégalapítás egy alapító okirat és egy társasági szerződés kiállításával, valamint a cégjegyzékben való szerepléssel jár. Ezekben a dokumentumokban a Gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere, a TEÁOR szám szerint kell feltüntetned céged tevékenységi körét vagy köreit.

Amennyiben céged tevékenységi köre az engedélyköteles kategóriába esik, az a cégbejegyzés folyamatát nem befolyásolja, viszont céged semmilyen tevékenységet nem végezhet az engedélyek megszerzéséig.

6. Mekkora lesz a jegyzett tőke és hogyan történik majd a befizetés?

Társtulajdonosok és több ügyvezető esetén érdemes ezeket az információkat is előre megbeszélni. Ehhez természetesen kérheted szakember tanácsát és jelenlétét is.

Formanyomtatványok kitöltése, a szükséges iratok ellenjegyzése és aláírása

A magyar cégalapítási folyamatnak kétféle módja létezik: az egyszerűsített eljárásban előre elkészített szerződésmintákat használnak, míg a normál eljárásban lehetőséged van személyre szabni az iratokat.

A hivatalos cégalapítási folyamat a papírmunkával indul, amihez minden tag, ügyvezető és tulajdonos személyes jelenléte, érvényes személyi igazolványa, lakcímkártyája és adókártyája szükséges.

Manapság a cégalapítás már teljes mértékben elektronikus úton zajlik. A cégeljárás során céged alapító okiratát ügyvéd készíti el, majd továbbítja a szükséges dokumentumokat a cégbíróság felé.

Az okiratok beérkezése után a cégbíróság továbbítja az adatokat a NAV-nak. A NAV az ellenőrzési folyamatot követően jellemzően 1 napon belül, de maximum 9 nap múlva kiadja céged egyedi adószámát és a cégbíróság ezzel az adattal már 24 órán belül hivatalosan is bejegyzi a cégedet.

Az adószám kiadásának gyorsasága a cégalapító és az ügyvezetők múltjától függ. Értelemszerűen első cég esetén ez jóval gyorsabban zajlik, mintha több évnyi gazdasági dokumentumot kellene átnézni.

A cégalapítási végzés átvétele és további kötelező teendők

Új céged még a hivatalos bejegyzés után sem kezdheti el a tevékenységét. A cégalapítási végzés átvétele után még hátravan néhány fontos teendő, ami valóban “életképessé” teszi a vállalkozásodat.

A cégalapítást követően


Töltsd ki a SzámlázóVálasztó tesztet és találd meg a számodra megfelelő számlázó programot még ma.
Kattints IDE »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Minden, amit az átalányadózásról tudni kell

Minden, amit az átalányadózásról tudni kell

2022. szeptember 1-jétől új KATA törvény lép hatályba, amely csaknem 450 ezer vállalkozót érint közvetlenül hazánkban. A legf...

Cégalapítás előtti teendők

Cégalapítás előtti teendők

Cégalapításon gondolkodsz és azt szeretnéd, ha a folyamat a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben menne? Már 1-2 napon belü...

Milyen változások várhatók a KATA adózásban?

Milyen változások várhatók a KATA adózásban?

A KATA a kisadózó vállalkozások tételes adójaként 2012 óta az egyik legkedvezőbb adózási formát kínálta a hazai kisvállalkozó...

Katás vagy? Ezekre a határidőkre kell odafigyelned

Katás vagy? Ezekre a határidőkre kell odafigyelned

A katás vállalkozási forma a 2013-as megalakulása óta töretlen népszerűségnek örvend, hiszen a havi fix költség több különböz...