Menü
Április 1-től vége a szankciómentességnek

Április 1-től vége a szankciómentességnek

A 2021. január 4-től kibővített NAV online számlaadat-szolgáltatási kötelezettséghez kapcsolódó szankciómentesség március 31-én lejár. Így április 1-től minden számláról adatot kell szolgáltatni a NAV részére.

A számlaadat szolgáltatási kötelezettséget a NAV Online Számla rendszeren keresztül kell és lehet teljesíteni, manuálisan vagy az arra alkalmas számlázó program segítségével automatikusan.

A számlázó programokat azonban fel kellett készíteni az átállásra, a korábbi 2.0 verziójú XSD-sémáról március 31-ig kell átállni a 3.0-ás verzióra. 2021. április 1-től pedig már csak a legújabb verzióval készült adatszolgáltatást fogadja el a NAV.

Ennek oka, hogy míg eddig csak a belföldi vállalkozások részére kiállított számlák adatait kellett beküldeni, áprilistól már a magányszemélyek részére kiállított számlaadatokra is kíváncsi az adóhatóság. Míg a cégek esetben a cég neve kötelező tartalmi elem, magánszemélyek esetén a vevő nevét és címét kifejezetten tilos az adatszolgáltatás során feltüntetni. A NAV 3.0 verzió segítségével a programok képesek minden vevő esetén a hatályos jogszabályokban megfelelő adatok beküldésével teljesíteni az adatszolgáltatási kötelezettséget.

Itt az ideje elfelejteni a kézi számlatömböt 

A kézi számlatömbök ideje évek óta leáldozóban van, a NAV online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bővítésével azonban már tényleg csak annak éri meg használni, aki élvezi az adminisztrációt, mert 

Rendkívül sok tehát a körülmény, ami miatt mulasztási bírságot kockáztatunk, annál is inkább, mert egy jól megválasztott online számlázó programmal a NAV online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség teljesítése automatikusan is intézhető, ráadásul ingyen. 

Automatizálj és dőlj hátra!

A NAV online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség automatikus teljesítéséhez egy arra alkalmas számlázó programot kell választani. A rendszert pedig össze kell kötni a NAV Online Számla rendszerrel. Ez egyszerűbb, mint amilyennek tűnik, ráadásul a számlázó programok képekkel, videókkal kiegészített útmutatókkal is támogatják a folyamatot. Az összekötés után a program a számla kiállítását követően szinkronizál a NAV rendszerével és automatikusan beküldi az adatszolgáltatáshoz szükséges adatokat. 

Fontos tehát, hogy csak olyan számlázó programot válassz, amely már a NAV 3.0-án verziót használja, mert csak így garantálhatod, hogy a rendszer adott számla esetén csak és kizárólag azokat az adatokat küldi be, amelyeket a hatályos jogszabály előír. Sem többet, sem kevesebbet. Az adóhatóság ugyanis mindegyik esetben büntethet. 

Eldöntötted? Váltanál? 

Segítünk a választásban, töltsd ki a Számlázóválasztó tesztet, segítünk megtalálni a számodra legideálisabb számlázó programot! Kezdd ITT »


Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Ingyenes számlázó programok 2021

Ingyenes számlázó programok 2021

Számlázni jó, számlázni muszáj. Ha azonban havonta csak néhány számlát állítasz ki, nem szeretnél extra vagy kényelmi funkció...

Egyedi kontra sablon webáruház? (X)

Egyedi kontra sablon webáruház? (X)

Sokat halljuk, hogy az egyediség sosem fog kimenni a divatból, de vajon ez az állítás megállja a helyét akkor is, ha a webáru...

Április 1-től vége a szankciómentességnek

Április 1-től vége a szankciómentességnek

A 2021. január 4-től kibővített NAV online számlaadat-szolgáltatási kötelezettséghez kapcsolódó szankciómentesség március 31-...

Számlázóválasztás szempontjai 2021-ben - 2. rész.

Számlázóválasztás szempontjai 2021-ben - 2. rész.

Ha tudatos vállalkozónak tartod magad, akkor 2021-ben a számlázóválasztás nem lehet gyors folyamat. Számos olyan szempontnak ...