Menü
Április 1-től vége a szankciómentességnek

Április 1-től vége a szankciómentességnek

A 2021. január 4-től kibővített NAV online számlaadat-szolgáltatási kötelezettséghez kapcsolódó szankciómentesség március 31-én lejár. Így április 1-től minden számláról adatot kell szolgáltatni a NAV részére.

A számlaadat szolgáltatási kötelezettséget a NAV Online Számla rendszeren keresztül kell és lehet teljesíteni, manuálisan vagy az arra alkalmas számlázó program segítségével automatikusan.

A számlázó programokat azonban fel kellett készíteni az átállásra, a korábbi 2.0 verziójú XSD-sémáról március 31-ig kell átállni a 3.0-ás verzióra. 2021. április 1-től pedig már csak a legújabb verzióval készült adatszolgáltatást fogadja el a NAV.

Ennek oka, hogy míg eddig csak a belföldi vállalkozások részére kiállított számlák adatait kellett beküldeni, áprilistól már a magányszemélyek részére kiállított számlaadatokra is kíváncsi az adóhatóság. Míg a cégek esetben a cég neve kötelező tartalmi elem, magánszemélyek esetén a vevő nevét és címét kifejezetten tilos az adatszolgáltatás során feltüntetni. A NAV 3.0 verzió segítségével a programok képesek minden vevő esetén a hatályos jogszabályokban megfelelő adatok beküldésével teljesíteni az adatszolgáltatási kötelezettséget.

Itt az ideje elfelejteni a kézi számlatömböt 

A kézi számlatömbök ideje évek óta leáldozóban van, a NAV online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bővítésével azonban már tényleg csak annak éri meg használni, aki élvezi az adminisztrációt, mert 

Rendkívül sok tehát a körülmény, ami miatt mulasztási bírságot kockáztatunk, annál is inkább, mert egy jól megválasztott online számlázó programmal a NAV online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség teljesítése automatikusan is intézhető, ráadásul ingyen. 

Automatizálj és dőlj hátra!

A NAV online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség automatikus teljesítéséhez egy arra alkalmas számlázó programot kell választani. A rendszert pedig össze kell kötni a NAV Online Számla rendszerrel. Ez egyszerűbb, mint amilyennek tűnik, ráadásul a számlázó programok képekkel, videókkal kiegészített útmutatókkal is támogatják a folyamatot. Az összekötés után a program a számla kiállítását követően szinkronizál a NAV rendszerével és automatikusan beküldi az adatszolgáltatáshoz szükséges adatokat. 

Fontos tehát, hogy csak olyan számlázó programot válassz, amely már a NAV 3.0-án verziót használja, mert csak így garantálhatod, hogy a rendszer adott számla esetén csak és kizárólag azokat az adatokat küldi be, amelyeket a hatályos jogszabály előír. Sem többet, sem kevesebbet. Az adóhatóság ugyanis mindegyik esetben büntethet. 

Eldöntötted? Váltanál? 

Segítünk a választásban, töltsd ki a Számlázóválasztó tesztet, segítünk megtalálni a számodra legideálisabb számlázó programot! Kezdd ITT »


Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Kézi számlatömb, telepíthető számlázó vagy online számlázó program? Melyiket válasszam?

Kézi számlatömb, telepíthető számlázó vagy online számlázó program? Melyiket válasszam?

A NAV online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bevezetése alaposan átrendezte a számlázó programok piacát, és egyre több...

Kifizetődő-e az automatizálás bevezetése a webáruházadban? Cikkünkből kiderül! (X)

Kifizetődő-e az automatizálás bevezetése a webáruházadban? Cikkünkből kiderül! (X)

Sokszor halljuk: az idő pénz. Nem is találhatnánk ennél találóbb mondatot ide, hiszen a legfontosabb szempont, amely az autom...

Minden, amit számlázóprogram-választás előtt tudnod kell

Minden, amit számlázóprogram-választás előtt tudnod kell

A számlázó program választását ideális esetben tudatos, átgondolt döntési folyamat előz meg. Hiszen a választott rendszert ha...

Bevezető tippek webáruház indításhoz (X)

Bevezető tippek webáruház indításhoz (X)

Online értékesítés, számlázás, készletnyilvántartás. Webáruházat indítani egy nagyon izgalmas kihívás, és azt látjuk, rengete...