Menü
A számlázási szabályok változásai 2020

A számlázási szabályok változásai 2020

Életbe léptek az új jogszabályok, amelyek jelentősen megmozgatták a számlázó programok piacát is. Az új változások rengeteg vállalkozást érintenek, nézzük, mire kell figyelni és mit érdemes ellenőrizni 2020. július. 1. után a számlázási gyakorlatunkban.

Bővült az adatszolgáltatásra kötelezettek köre

2020. július 1-től jelentősen változtak a számlázásra vonatkozó jogszabályok. Az új törvénynek megfelelően minden belföldi partnerek között kiállított számlát be kell küldeni az adóhatóság részére. A jogszabály jelenleg nem érinti a magánszemélyek és külföldi partnerek részére kiállított számlákat. Viszont 2021. január 1-től utóbbiakra is vonatkozik majd az adatszolgáltatási kötelezettség. 

Korábban csak a 100 000 Ft-os áfa értéket meghaladó számlákat kellett beküldeni a NAV-nak. Ezt a jogszabály hatályba lépése eltörölte és a legkisebb értékű számláról is adatot kell szolgáltatni. Utóbbi miatt érintettek a katás vállalkozások, az alanyi adómentesen számlázó vagy fordított adózású vállalkozások is. 

Az adóhatóság legfőbb célja az adatszolgáltatásra kötelezettek körének bővítésével a gazdaság fehérítése, az áfacsalások megelőzése és költségvetési bevétel növelése volt. Az adatszolgáltatás viszont újabb adminisztrációs terhet is ró a vállalkozásokra. 

Az adatszolgáltatást a NAV Online Számla rendszerébe való regisztrációt követően lehet teljesíteni. A kézi számlatömbbel kiállított számlákat ide kell feltölteni. Érdemesebb ezért online számlázásra váltani, mert a számlázó programok a NAV Online Számla rendszerével összekapcsolhatók, így az adatszolgáltatás teljesítése automatizálható. Ez azt jelenti, hogy a számlakiállítás pillanatában emberi beavatkozás nélkül kerülnek be az adatok a NAV rendszerébe. 

Az adatszolgáltatásra 500 000 Ft áfaérték alatti számlák esetében 4 nap áll rendelkezésre, felettiepedig a kiállítást követő nap kell teljesíteni az adatok átadását. A mulasztási bírság akár 500 000 Ft is lehet.

Kötelező feltüntetni a partner adószámát

Az adatszolgáltatás sikeres teljesítésének feltétele, hogy minden szükséges adat szerepeljen a számlán. 2020. július 1-től ezért a partner adószáma is a kötelező tartalmi elem. Enélkül az adatszolgáltatást nem lehet beküldeni. 

Fontos ellenőrizni az adószám bekérésének lehetőségét azoknál a rendszereknél, amelyekből automatikusan kerülnek átadásra a számlázási információk a számlázó programba. Pl. egy webáruház, online értékesítési rendszer, értékesítési weboldal, ügyviteli rendszer, készletkezelő rendszer stb. esetén. Ha ugyanis a folyamat során nem, vagy hibásan kerül a rendszerbe az adószám, a vállalkozás neve vagy címe, akkor az adatszolgáltatás nem lesz sikeres. 

Ha a jogszabály változása miatt új számlázó programot választottál, akkor nézz utána, milyen módon jelzi a szoftver, ha sikertelen volt az adatszolgáltatás, mi történik, ha tévesen kerülnek a számlázóba az adatokat és honnan fogod tudni, hogy sikeresen beküldésre került a számlád. 

Számlázó programot bármikor válthatsz. Arra viszont figyelj, hogy minden számlázót, amiből érvényes számlát állítasz ki, be kell jelented a NAV részére. Erről ITT találsz bővebb információt. 

Csökkent a számlakibocsátás ideje

2020. július 1-től 15 napról 8 napra csökkent a számlakibocsátásra rendelkezésre álló idő is. Ha a számla áthárított áfát tartalmaz, vagy tartalmaznia kellene, akkor 8 napon belül ki kell állítani a számlát az adott partnernek. Készpénzzel vagy készpénzt helyettesítő fizetési eszköz esetén a számlát azonnal ki kell állítani.

Számlázó programot váltanál? Segítünk a választásban!

Töltsd ki a tesztet »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

NAV online számlaadat-szolgáltatás - 2021. március 31-ig nem büntet a NAV

NAV online számlaadat-szolgáltatás - 2021. március 31-ig nem büntet a NAV

2021. március 31-ig még nincs szankció, ha online nem érkeznek be a NAV-hoz a magánszemélyek vagy külföldiek számára kiállíto...

Sok az újdonság az InnVoice online számlázóban X

Sok az újdonság az InnVoice online számlázóban X

A NAV online adatszolgáltatási kötelezettség és a technológia lehetőségek számos kaput nyitottak meg az online számlázás mode...

Nincs enyhítés! Maradnak a KATA szigorítások

Nincs enyhítés! Maradnak a KATA szigorítások

Sokan számítottak arra, hogy a különböző szakmai szervezetek észrevételei alapján módosítják a KATA 2021-re tervezett változt...

2021. január 1-től minden online kassza mellett kötelező az elektronikus fizetési lehetőség

2021. január 1-től minden online kassza mellett kötelező az elektronikus fizetési lehetőség

Mintegy 60 000 vállalkozást érint a kormány gazdaságfehérítő intézkedéseinek következő eleme, amely kötelezővé teszi az elekt...