Menü
A legfontosabb tudnivalók az áfakulcsokról

A legfontosabb tudnivalók az áfakulcsokról

Az általános forgalmi adó egy olyan adónem, amely a termékek és szolgáltatások eladásához kapcsolódik és az értékesítési folyamat minden pontján felszámításra kerül. A NAV felé kötelezően befizetendő áfa értékét az áfakulcsok határozzák meg és ez az összeg mindig a termék vagy szolgáltatás értékével arányos. Az áfakulcsok a különböző uniós szabályozások miatt egyes országokban eltérőek lehetnek. Magyarországon jelenleg 3 áfakulcs van érvényben: az általános 27%-os, illetve a kedvezményes 18%-os és 5%-os áfakulcsok. Emellett vannak olyan tárgyi adómentes szolgáltatások, amelyekre egyáltalán nem kell adót fizetni.

Általános áfakulcs: 27%

Magyarországon az általános áfakulcs vonatkozik minden olyan termékértékesítésre és szolgáltatásnyújtásra, amely nem tartozik a kiemelten kedvezményes adózás körébe.

A 27%-os áfakulcsot minden olyan esetben be kell fizetned a NAV felé, amikor

Kedvezményes áfakulcsok

A kedvezményes 5%-os és 18%-os áfacsökkentés hátterében állhatnak az alapvető emberi jogok és szükségletek, valamint az esetleges adócsalások megakadályozása és visszaszorítása is.

5%-os áfakulcs

Az 5%-os áfakulccsal értékesíthető termékek körébe tartoznak

Ezenkívül az állam szabadon támogathatja más jellegű termékek áfacsökkentett értékesítését is.

5%-os áfakulccsal az alábbi szolgáltatások hozzáférhetők:

18%-os áfakulcs

18%-os áfakulccsal értékesíthetők bizonyos tejek, tejtermékek, ízesített tejek és minden olyan termék, amely gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készül.

A szolgáltatásokat tekintve ebbe az adózási kategóriába tartoznak a zenés, táncos rendezvényekre és az alkalmi szabadtéri rendezvényekre (pl. fesztiválokra) értékesített belépőjegyek.

Tárgyi adómentes szolgáltatások

A jelenleg is hatályos ÁFA törvény bizonyos szolgáltatásokat közérdekű vagy speciális jellegük miatt adómentesnek ítél meg.

Tárgyi adómentes tevékenységnek minősül

Sajátos jelleggel ebbe a kategóriába soroljuk a biztosítási szolgáltatásokat, a hitelek és pénzkölcsönök különböző formáit, illetve bizonyos ingatlanértékesítési és bérbeadási tevékenységeket is.

Honnan érdemes az áfakulcsokról tájékozódni?

Ahhoz, hogy az általad befizetendő ÁFA összegével kalkulálni tudj, tisztában kell lenned a vállalkozási formádra, termékeidre és szolgáltatásaidra vonatkozó áfakulccsal.

Az áfakulcsokra vonatkozó aktuális információkat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal oldalán tekintheted meg. Ehhez keresd az “Áfakulcsok és a tevékenység közérdekű vagy egyéb sajátos jellegére tekintettel adómentes tevékenységek köre” című PDF dokumentumot.

Ha bővebb információkra vagy kíváncsi az általános forgalmi adóval kapcsolatban, az erre vonatkozó 2007. évi CXXVII. törvényt ajánljuk elolvasásra.

Amennyiben megtaláltad a vállalkozásodhoz és termékeidhez illő áfakulcsot, a konkrét összegek kiszámolásához különféle online áfakalkulátorok állnak rendelkezésedre.


A számlázó programok nagy előnye, hogy kiszámolják helyetted a tevékenységi körödnek megfelelő áfakulcsot és ezek az összegek a számláidon is egészen biztosan helyesen fognak szerepelni.

Töltsd ki a Számlázóválasztó Tesztet és találd meg a számodra tökéletes számlázó programot.
Kattints IDE »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Minden, amit az átalányadózásról tudni kell

Minden, amit az átalányadózásról tudni kell

2022. szeptember 1-jétől új KATA törvény lép hatályba, amely csaknem 450 ezer vállalkozót érint közvetlenül hazánkban. A legf...

Cégalapítás előtti teendők

Cégalapítás előtti teendők

Cégalapításon gondolkodsz és azt szeretnéd, ha a folyamat a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben menne? Már 1-2 napon belü...

Milyen változások várhatók a KATA adózásban?

Milyen változások várhatók a KATA adózásban?

A KATA a kisadózó vállalkozások tételes adójaként 2012 óta az egyik legkedvezőbb adózási formát kínálta a hazai kisvállalkozó...

Katás vagy? Ezekre a határidőkre kell odafigyelned

Katás vagy? Ezekre a határidőkre kell odafigyelned

A katás vállalkozási forma a 2013-as megalakulása óta töretlen népszerűségnek örvend, hiszen a havi fix költség több különböz...