Menü
5 ok, hogy automatizáld a NAV adatszolgáltatást

5 ok, hogy automatizáld a NAV adatszolgáltatást

Mint ismert 2020. július 1. óta kötelezően adatot kell szolgáltatni a NAV részére a belföldi adóalanyok között kiállított számlákról az adóhatóságnak. Az adatszolgáltatáshoz a NAV Online Számla rendszerébe kell regisztrálni. Ezen a felületen lehet beküldeni a számlákat, ha manuálisan, számlánként szeretnénk ezt megtenni. Érdemes azonban inkább automatizálni az adatszolgáltatást. Ennek több oka is van.

Azért érdemes automatizálni a NAV adatszolgáltatás teljesítését, mert

 1. egyszerűbb, mint manuálisan feltölteni a számlákat

A manuális adatszolgáltatás legnagyobb hátránya, hogy minden számlaadatot egyesével kell feltölteni. Ez majdnem olyan, mintha még egyszer ki kellene állítani a számlát. Fontos tudni azt is, hogy az 500 000 Ft áfatartalmú számlákat a kiállítást követő 1, az ennél kisebb értékű számlákat 4 napon belül kell beküldeni. 

2. nem igényel munkaráfordítást

Az adatszolgáltatás automatizálásával a számla a kiállítást követően emberi közreműködés nélkül kerül be a NAV rendszerébe. Nem a te vagy a munkatársaid idejét rabolja és nem kell hozzá a könyvelődet sem megbíznod (esetleg külön díjazásért).

3. minimalizálható a hibalehetőség

Az automatizálás mellett a másik fontos érv, hogy így elkerülhető a hibás vagy rosszul rögzített számlaadat. Ha olyan számlázó programot választasz, amelyik automatikusan kitölti a cégadatokat valamilyen céginformációs adatbázisból, akkor a cégnév és az adószám garantáltan helyesen szerepel a számlán. 

4. azonnal látható, ha valami gond van a számlával

Az adatszolgáltatás sikeres teljesítéséről a számlázó programban visszajelzést is láthatsz. Ez azt jelenti, hogy a számlázó figyelmeztet, ha valami gond van a beküldés során, pl. hiányzik egy számlaadat, megszakadt az internetkapcsolat. Ezeket a visszajelzéseket figyelve mindig tudhatod, hogy mi történik a számláddal, észreveszed, ha hiba van a beküldési folyamatban és határidőn belül javítani is tudod azt.

5. megelőzhető a mulasztási bírság

A hibásan, hiányosan vagy késedelmesen beküldött számla után mulasztási bírságot szabhat ki az adóhatóság. Míg ez manuális adatrögzítés során bármikor előfordulhat, automatikus adatszolgáltatás esetén gyakorlatilag kizárt. A számlaadatok pontosan ugyanazokkal az adatokkal kerülnek beküldésre, amelyekkel rögzítetted őket a számlázó programba.

Ne pazarold az értékes munkaidődet automatizálható feladatokra. Válassz a NAV adatszolgáltatás automatizálására is alkalmas számlázó programot!

Jelenlegi információink alapján az alábbi számlázó programokkal kényelmesen automatizálhatod a NAV adatszolgáltatást:

Találd meg a számodra ideális számlázót a Számlázóválasztóval! Töltsd ki a tesztet »

Nem látod a számlázódat a listában? Írj nekünk!

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

NAV online számlaadat-szolgáltatás - 2021. március 31-ig nem büntet a NAV

NAV online számlaadat-szolgáltatás - 2021. március 31-ig nem büntet a NAV

2021. március 31-ig még nincs szankció, ha online nem érkeznek be a NAV-hoz a magánszemélyek vagy külföldiek számára kiállíto...

Sok az újdonság az InnVoice online számlázóban X

Sok az újdonság az InnVoice online számlázóban X

A NAV online adatszolgáltatási kötelezettség és a technológia lehetőségek számos kaput nyitottak meg az online számlázás mode...

Nincs enyhítés! Maradnak a KATA szigorítások

Nincs enyhítés! Maradnak a KATA szigorítások

Sokan számítottak arra, hogy a különböző szakmai szervezetek észrevételei alapján módosítják a KATA 2021-re tervezett változt...

2021. január 1-től minden online kassza mellett kötelező az elektronikus fizetési lehetőség

2021. január 1-től minden online kassza mellett kötelező az elektronikus fizetési lehetőség

Mintegy 60 000 vállalkozást érint a kormány gazdaságfehérítő intézkedéseinek következő eleme, amely kötelezővé teszi az elekt...