Menü
2021. január 1-től minden online kassza mellett kötelező az elektronikus fizetési lehetőség

2021. január 1-től minden online kassza mellett kötelező az elektronikus fizetési lehetőség

Mintegy 60 000 vállalkozást érint a kormány gazdaságfehérítő intézkedéseinek következő eleme, amely kötelezővé teszi az elektronikus fizetési lehetőség biztosítását az online kasszára kötelezett vállalkozások számára.

A készpénzes fizetés visszaszorítása, a versenyképesség növelése, a vásárlók kényelme és a visszaélések visszaszorítása is a legfőbb érvek között szerepelt a 2021-től kötelező elektronikus fizetési lehetőség bevezetésének kapcsán. A jogszabályváltozás mintegy 60 000 olyan vállalkozást érint, ahol jelenleg csak készpénzzel lehet fizetni. 

Az online kassza a kiskereskedelem, gyógyszertár, jármű kiskereskedelem, -javítás, vendéglátás, személyszállítás, szálláshely szolgáltatás, pénzváltás, kölcsönzés, diszkó működtetés, egyes javítási tevékenységek, ruházat mosása, vegytisztítása, vasalása, fizikai közérzetet javító szolgáltatás és testedzési szolgáltatás szektorokat érinti. Az általuk kiállított naponta több millió online nyugta azonnal, elektronikusan fut be a NAV rendszerébe. 2021. január 1-től pedig az elektronikus fizetés lehetőségét is biztosítaniuk kell. 

Élet a bankkártyán túl

2018 óta nem bővült jelentősen a kártyaelfogadó helyek száma Magyarországon. A világban jelenleg zajló folyamatok és a koronavírus járvány miatti elektronikus fizetés iránti igény drasztikus növekedése azonban szinte alapvető elvárássá emelte a biztonságos és érintésmentes fizetési megoldásokat. 

Az új jogszabály azonban nem korlátozódik kizárólag a bankkártyás fizetésre. Az azonnali fizetésre épülő megoldások pl. QR kódos fizetés vagy a mobilszámra történő pénzküldés, illetve az elektronikuspénz-alapú digitális pénztárca is megoldás lehet. Ez pedig fokozhatja a versenyt a bankok, fizetési szolgáltatók és fizetési megoldást szállítók között.

Már működik az Azonnali Fizetési rendszer

A Magyar Nemzeti Bank már elindította az Azonnali Fizetési rendszert, amellyel max. 10 millió forintos, elektronikus úton indított egyedi belföldi utalások az év minden napján 5 másodperc alatt teljesülnek. További újdonság, hogy a hosszú számlaszám helyett akár egy előre regisztrált e-mail címet vagy telefonszámot is megadhatunk azonosítóként, így kényelmes alternatíva lehet a készpénz helyett. A szolgáltatás minden banknál elérhető, a részletekről a bank ad tájékoztatást. 

QR-kód, SimplePay, Barion, PayPal, Borgun

Az elektronikus fizetési megoldásban a már megszokott Online Fizetési Megoldások is valós alternatívát jelenthetnek a POS terminálok mellett. Alkalmazásukhoz élő szerződés szükséges, de a használatuk kényelmes, megszokott és elfogadott. 

Válassz tudatosan számlázó programot

Ha számlázó program választás előtt állsz, a korábbi szempontok mellett ma már az elektronikus fizetési megoldások meglétét is érdemes szem előtt tartani. Ha ugyanis az utaláshoz szükséges adatok a számlán is megjelenhetnek, az jelentősen egyszerűsíti a jogszabálynak való megfelelést is. 

Számlázóprogramot keresel? Segítünk a választásban!

Kezdd itt »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Ingyenes számlázó programok 2021

Ingyenes számlázó programok 2021

Számlázni jó, számlázni muszáj. Ha azonban havonta csak néhány számlát állítasz ki, nem szeretnél extra vagy kényelmi funkció...

Egyedi kontra sablon webáruház? (X)

Egyedi kontra sablon webáruház? (X)

Sokat halljuk, hogy az egyediség sosem fog kimenni a divatból, de vajon ez az állítás megállja a helyét akkor is, ha a webáru...

Április 1-től vége a szankciómentességnek

Április 1-től vége a szankciómentességnek

A 2021. január 4-től kibővített NAV online számlaadat-szolgáltatási kötelezettséghez kapcsolódó szankciómentesség március 31-...

Számlázóválasztás szempontjai 2021-ben - 2. rész.

Számlázóválasztás szempontjai 2021-ben - 2. rész.

Ha tudatos vállalkozónak tartod magad, akkor 2021-ben a számlázóválasztás nem lehet gyors folyamat. Számos olyan szempontnak ...