Menü
Ugye nem felejtetted el bejelenteni a NAV-hoz számlázó programodat?

Ugye nem felejtetted el bejelenteni a NAV-hoz számlázó programodat?

A számlázó programok folyamatosan hódítják meg vállalkozók tízezreit, a júliusban induló NAV-bekötés miatt pedig most még nagyobb roham indult. Ha te is most cseréled le a papír alapú számlatömböket vagy váltasz másik programra, akkor ne felejtsd el bejelenteni a NAV-hoz új számlázódat sem! Merthogy kötelező, és ezt az Online Számla regisztráció sem váltja ki. Nézd is meg gyorsan a legfontosabb tudnivalókat.

Az Online Számla regisztráció nem váltja ki a számlázók bejelentését

Tapasztalataink szerint a NAV-bekötés indulása miatt sokan összekeverik vagy egy kalap alá veszik az Online Számla rendszerébe való regisztrációt és a számlázó program bejelentési kötelezettségét. Pedig az utóbbi folyamat egyáltalán nem váltja ki az előbbit.

A hatályos törvények szerint ugyanis a számlázó programok, az online számlázó rendszerek és a számla kibocsátására alkalmas saját fejlesztésű programok adatait az adóalanynak (ezt megteheti helyette a könyvelő is) kötelessége bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal irányába. Ez pedig egyaránt vonatkozik azokra a számlázókra, amelyek automatikusan teljesítik helyetted az online számlaadat-szolgáltatást és azokra is, amelyek egyáltalán nem tartalmazzák a NAV-bekötés funkciót.

Az más kérdés, hogy amennyiben szeretnéd, hogy az általad használt program elküldje helyetted a számlaadatokat az adóhivatalnak, úgy egy másik regisztrációra is szükséged lesz. Méghozzá az Online Számla rendszerével kell összekötnöd az általad használt programot.

Így tudod bejelenteni számlázó programodat a NAV-hoz

Az általad használt számlázó programot csakis a NAV Általános Nyomtatvány Kitöltő program segítségével jelentheted be. Első lépésként töltsd le innen az imént említett programot és a felette található „SZAMLAZO nyomtatványkitöltő programot”.

Ezután nyisd meg a SZAMLAZO nevű nyomtatvány az ÁNYK programmal, majd a segítségével töltsd is ki. Az így elkészült nyomtatványt elektronikus úton az Ügyfélkapun keresztül tudod elküldeni a NAV-nak, de akár ki is nyomtathatod és postai úton is letudhatod a bejelentést.

Számlázóválasztó tipp: a nyomtatvány kitöltése során jól nézd meg, hogy melyik blokkot töltöd ki, hiszen más adatokra lesz szükség az online számlázók, és más adatokra a telepíthető programok esetében.

A számlázó program bejelentésének határideje

Még csak most kezdted el használni új számlázódat, de a bejelentés kiment a fejedből? Aggodalomra semmi ok, ugyanis a használatbavételtől számított 30 napon belül van erre lehetőséged.

Az elmulasztott bejelentést is súlyos bírsággal bünteti a NAV

Azért annyira ne is kényelmesedj el, hiszen a bejelentés elmulasztását a magánszemélyként adózók esetében 200.000, más adózók esetében pedig 500.000 forintos bírsággal büntetheti a NAV. A határidők betartása mellett figyelj oda az adatok helyes kitöltésére is, hiszen a hibásan, hiányosan vagy valótlan adattartalommal leadott bejelentés is büntetést von maga után.

A bejelentésre kötelezett számlázó programok fogalma

Mára rengeteg olyan program közül válogathatsz, amelyekkel nemcsak számlákat állíthatsz ki, hanem például raktárkészleteket, szerződéseket kezelhetsz vagy akár egész ügyviteli rendszereket irányíthatsz. Ebben az esetben teljesen jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mit nevezünk pontosan számlázó programnak.

A törvény megfogalmazása szerint a bejelentési kötelezettség szempontjából minden számla kibocsátására alkalmas informatikai megoldást (pl.: programot, modult és online rendszert) számlázó programként kell kezelni. Ennek fényében pedig annak adatait be kell jelenteni a NAV-nál.

Te még nem találtad meg az igazit? Akkor töltsd ki villámtesztünket néhány perc alatt, és lelj rá a vállalkozásodhoz legjobban passzoló számlázó programra »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

10 egyszerű számlázó program a legalapvetőbb funkciókkal - 2. rész

10 egyszerű számlázó program a legalapvetőbb funkciókkal - 2. rész

Nemrégiben mutattunk 5 olyan programot, amelyek csak a legalapvetőbb funkciókat tartalmazzák még jelentősen gyorsabbá, hatéko...

Így juthatsz el számlázó programoddal cégek ezreihez olcsón és hatékonyan

Így juthatsz el számlázó programoddal cégek ezreihez olcsón és hatékonyan

Megalkottad a tökéletes számlázó programot vagy ügyviteli rendszert, de a megrendelések/regisztrációk sehogy nem érkeznek? Un...

Minden, amit a számlázó programok jogszabályi megfelelőségéről tudnod kell

Minden, amit a számlázó programok jogszabályi megfelelőségéről tudnod kell

Akár kézzel, akár programmal állítod ki őket, a számlákra bizony szigorú törvényi előírások vonatkoznak. Éppen ezért mielőtt ...

10 egyszerű számlázó program a legalapvetőbb funkciókkal - 1. rész

10 egyszerű számlázó program a legalapvetőbb funkciókkal - 1. rész

Szeretnéd gyorsabbá, hatékonyabbá és átláthatóbbá tenni vállalkozásod számlázását, viszont nincs szükséged egyéb kényelmi, il...