Menü
Tényleg biztonságosak a számlázó programok? Utánajártunk!

Tényleg biztonságosak a számlázó programok? Utánajártunk!

A NAV-bekötés indulása óta az egyik legfelkapottabb és legfontosabb téma a számlázó programok nyújtotta biztonság. Mi pedig alaposan utánajártunk a kérdésnek, hiszen több mint 30 programot vizsgáltunk meg, most pedig meg is mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat adatszolgáltatásról, alapvető törvényi előírásokról és biztonsági eljárásokról.

A NAV-bekötés után sem lát bele az adóhivatal a számlázókba

A NAV-bekötés indulása előtt sokan tartottak tőle, hogy az adóhivatal a számlázó programokban tárolt összes számlát valós időben látja majd. Ez azonban értelemszerűen nincs így, hiszen csak az érintett, beküldött számlák adatait látják. Az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bevezetése óta sem tudnak belenézni fiókodba, számláidat teljes biztonságban tudhatod.

A számlázó programok biztonságát törvényi előírások szabályozzák

A számlázó programokkal kapcsolatban természetesen már a NAV-bekötés indulása előtt is alapvető elvárás volt a felhasználói fiókok biztonságának garantálása. Ez azonban korábban sem okozott problémát, hiszen ezt a területet szigorú törvények szabályozzák, így csak olyan számlázó működését engedélyezik, amely ezeknek megfelel.

Persze akadnak olyan szolgáltatók is, akik a törvényi előírásokban szereplő követelményeknél jóval komolyabb biztonsági fejlesztéseket eszközöltek. Bár a módszerek olykor eltérőek az egy számlázók esetében, abban azonban biztos lehetsz, hogy ezek a programok nemcsak hatékonyak és kényelmesek, hanem igen biztonságosak is.

Milyen biztonsági intézkedések garantálják a számlázó programok biztonságát?

Kétfaktoros azonosítás a biztonságos belejentkezésért

A számlázó programok jó része kétfaktoros azonosítást használ, amellyel a felhasználói fiókba való bejelentkezést teszik még biztonságosabbá. Így minimalizálják annak a lehetőségét, hogy bárki belépjen a felhasználóneveddel és jelszavaddal, ha azokat korábban használtad egy másik eszközön.

Titkosított kommunikáció a biztonságos adatátviteléb

A titkosított kommunikációs folyamatok is az alapvető intézkedések közé tartoznak. Számos online számlázót csak biztonságos https protokollon keresztül tudsz elérni, amelynek lényege, hogy a webszerver és az általad használt eszköz között az adatcsere kódolva történik.

Biztonsági mentések adatvesztés ellen

Tapasztalataink szerint sok vállalkozó nem is az adatlopásától, hanem azok elvesztésétől tart jobban. Ettől azonban még üzemzavarok és technikai meghibásodások esetn sem kell félned, hiszen a szolgáltatók rendszeres biztonsági mentéseket végeznek. A programok adattárolását még biztonságosabbá teszi, ha olyan szerverparkot használnak, amelyeket fizikai és informatikai védelem is óv.

Titoktartási kötelezettség az adatok védelmére

Az adatok védelméhez természetesen hozzátartozik az is, hogy azokat harmadik fél számára a programok üzemeltetői nem adják ki. A szerződések több esetben tartalmazzák is a titoktartási nyilatkozatot.

Olyan programot keresel, amely egyszerre hatékony és biztonságos? Akkor töltsd ki villámtesztünket és találd meg a tökéletes számlázót percek alatt »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Online adatszolgáltatási kötelezettség - így automatizálhatod a beküldést

Online adatszolgáltatási kötelezettség - így automatizálhatod a beküldést

Mint ismert, 2020. július 1-től bővül a NAV adatszolgáltatásra kötelezettek köre, így minden belföldi adóalany részére kiállí...

Online adatszolgáltatási kötelezettség - legfontosabb tudnivalók kézi számlásoknak

Online adatszolgáltatási kötelezettség - legfontosabb tudnivalók kézi számlásoknak

2020. július 1. az idei év egyik legfontosabb dátuma, már ami az adózást illeti. Június 30. után ugyanis újabb adminisztráció...

Így automatizálható a NAV adatszolgáltatási kötelezettség

Így automatizálható a NAV adatszolgáltatási kötelezettség

Mint ismeretes, 2018. július 1. óta kötelező adatot szolgáltatni a NAV felé a min. 100 000 Ft áfatartalmú, belföldi adóalanyo...

Számlázóválasztás 2020 - ezekre figyelj kiemelten

Számlázóválasztás 2020 - ezekre figyelj kiemelten

Az év elején mindig több cég vált számlázóprogramot, ezt a trendet csak tovább erősítik a számlázásra vonatkozó jogszabályvál...