Menü
Papíralapú vagy elektronikus számlázás? Melyik való nekem?

Papíralapú vagy elektronikus számlázás? Melyik való nekem?

Papíralapú vagy elektronikus számlázás? Melyik való nekem? Teszik fel sokan a kérdést, mielőtt számlázó programot választanak. A kérdést a vállalkozás jellegét, igényeit és lehetőségeit figyelembe véve pillanatok alatt meg is tudjuk válaszolni. Nézzük a legfontosabb szempontokat, amelyeket érdemes szem előtt tartani.

Mennyit számlázol?

Nézzük először is a piszkos anyagiakat.

Papír alapú és e-számla esetén is számolnod kell a szoftver árával. Papír alapú számla esetén rendszeresen papírt kell venned, minden egyes számlát min. duplán kell nyomtatnod (triplán, ha a könyvelőhöz is megy egy példány és nálad is marad egy). Ha nem személyesen adod át a számlát, akkor azt régivágású vevők esetén postáznod is kell.

Modern vevőknek küldheted e-mailben PDF-ként, akkor neki kell majd kinyomtatni és ezzel a postaköltséget megspórolod. A számlákat viszont 8 évig mindenképpen meg kell őrizned. E-számla esetén az időbélyeg árát kell fizetned (ez jelenleg a piacon 0 és 50 Ft között mozog számlánként), nincs nyomtatási és postázási és tárolási költség sem, hiszen az e-számlákat digitális formában kell megőrizni.

Ha neked fontos a környezetvédelem, a modern megoldásokat szereted és nem akarod 8 évig a számlákat kerülgetni, akkor ezek alapján az e-számla való neked. Ha a vevőid elvárják a papír alapú számlát és Te is ezt szereted jobban, akkor marad a nyomtatás.

Mivel foglalkozol?

A döntést befolyásolhatja az is, hogy mivel foglalkozol. Egy webáruház esetében pl. nem kell extra postázási költséggel számolni, mert a számlát a csomagba teheted, de egy online szolgáltatás, szoftver esetében sokkal praktikusabb az e-számla. Ha irodán kívül végzed a tevékenységedet, akkor is jól jöhet, ha azonnal pl. laptopról is ki tudod állítani a számlát a munka végeztével.

Mire lenne igényed?

Nem utolsó szempont, hogy Te magad mit használnál szívesebben. Ha elkötelezett környezetvédő vagy, szereted a modern, innovatív dolgokat, a technikai újításokat, akkor nem kérdés, hogy az e-számla lesz a befutó. Ha jobb szereted a kézzel fogható dolgokat, ha a könyvelőd is ragaszkodik a papír alapú számlákhoz vagy Te is jobb szereted látni, mi megy keresztül a vállalkozásodon, akkor maradj a papír alapú számláknál.

Mit preferálnának a vevőid?

És persze azt is érdemes szem előtt tartani, hogy mit preferálnak a vevőid. Napjainkban már egyre elterjedtebb az e-számlázás. A jogszabályok szerint a vevő beleegyezése is kell ahhoz, hogy e-számlát állíthass ki neki, ezt a számla befogadásával gyakorlatilag meg is teszi. Vannak persze vaskalapos vevők, akik ragaszkodnak a papír alapú számlához. Ebben az esetben (ha csak nekik is, de) marad az eddig is bevált nyomtatás. A legtöbb esetben viszont nem lehet gond az e-számlák befogadása, az elmúlt években a könyvelők is megbarátkoztak vele.

E-számla vagy papír alapú számla?
Eldöntötted?

Válaszd ki a tökéletes szoftvert hozzá a Számlázóválasztóval »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Így automatizálható a NAV adatszolgáltatási kötelezettség

Így automatizálható a NAV adatszolgáltatási kötelezettség

Mint ismeretes, 2018. július 1. óta kötelező adatot szolgáltatni a NAV felé a min. 100 000 Ft áfatartalmú, belföldi adóalanyo...

Számlázóválasztás 2020 - ezekre figyelj kiemelten

Számlázóválasztás 2020 - ezekre figyelj kiemelten

Az év elején mindig több cég vált számlázóprogramot, ezt a trendet csak tovább erősítik a számlázásra vonatkozó jogszabályvál...

Jön a mindenkire érvényes online adatszolgáltatási kötelezettség

Jön a mindenkire érvényes online adatszolgáltatási kötelezettség

Elfogadta az Országgyűlés a novemberben előterjesztett őszi adócsomagot, amely szerint 2020-tól két lépcsőben bővítik tovább ...

A számlázást is érinti a 2020. július 1-én életbe lépő új adócsomag

A számlázást is érinti a 2020. július 1-én életbe lépő új adócsomag

A Versenyképesebb Magyarországért program egyes adóintézkedéseinek megvalósítását szolgálja az új adótörvény-módosítási csoma...