Menü
Online számlaadat-szolgáltatás 2018 – 10 fontos kérdés és válasz a legújabb tudnivalókról

Online számlaadat-szolgáltatás 2018 – 10 fontos kérdés és válasz a legújabb tudnivalókról

Ugye nem felejtetted el, hogy már csak néhány hónap és bevezetésre kerül az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség? A NAV új rendszere alapvetően változtathatja meg a vállalkozások számlázását, ezért az utóbbi időben rengeteg kérdés és találgatás indult el. Éppen ezért összegyűjtöttük neked a legfontosabb kérdéseket, válaszokat és tudnivalókat a témában a legfrissebb információk alapján.

1. Melyik számlákra vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség?

Az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség ÁFA-tartalomra vonatkozó szabályai az első rendelettervezet óta nem változtak. Vagyis 2018. július 1-jétől azoknak a számláknak az adatait kell valós időben beszolgáltatnod a NAV irányába, amelyek egy másik belföldi adóalany részére lettek kiállítva és legalább 100.000 Ft áthárított adót tartalmaznak.

Az új törvény értelmében másik tagállamba vagy harmadik országba teljesített adómentes értékesítés esetén nem kötelező adatot szolgáltatni a NAV irányába programmal kiállított számlák esetében. Ha viszont másik tagállambeli cég magyar adószámára állítasz ki forgalmi adót tartalmazó számlát, akkor annak adatait viszont már jelenteni kell az adóhatóság felé.

2. Csak a 100.000 Ft áthárított ÁFA-t tartalmazó számlákra vonatkozik a törvény?

Igen, csak ezen számlák esetében kötelező az adatszolgáltatás, viszont lehetőséged van az összes számla adatait továbbítani a NAV irányába. Így rengeteg időt és energiát spórolhatsz meg magadnak – egy számlázó programmal persze.

Az összes kézi számla adatait rögzíteni ugyanis igen csak időigényes lenne. További könnyítés az érintett számlák kiválogatása során, hogy a programoknak automatikusan észlelniük azokat a példányokat, amelyekre az adatszoltálgatási kötelezettség.

3. Csak a programmal kiállított számlák adatait kell bejelenteni a NAV irányába?

Gyakran felmerülő kérdés a 2018 júniusában induló új rendszerrel kapcsolatban, hogy csak a programmal kiállított számlákra vonatkozik-e. Ez a tévhit valószínűleg az „online adatszolgáltatás” elnevezésből ered, ettől függetlenül azonban a kézzel megírt számlák esetében is kötelező lesz feltölteni az adatokat a NAV új – online - felületére.

4. A 100.000 Ft adótartalmú számlákat tilos lesz kézzel kiállítani?

Sok olyan híresztelés is napvilágot látott mely szerint a 100.000 Ft áthárított ÁFA-t tartalmazó számlákat tilos lesz kézzel kiállítani. Ez természetesen nem igaz, a NAV rendeletében nincs erre vonatkozó kikötés. A kézi számlák tehát nem szűnnek meg, ettől függetlenül azonban sokkal egyszerűbb és gyorsabb lesz egy számlázó programmal továbbítani a szükséges számlaadatokat.

5. Le kell cserélnem a jelenlegi számlázómat a NAV új rendszere miatt?

Nem. Egészen addig, amíg a számláid nem érik el a 100.000 forintos áthárított ÁFA határt, nyugodtan használhatod a régi programot. Rengeteg számlázónál azonban már elkezdték a NAV-bekötéshez szükséges fejlesztéseket, ezért neked is érdemes már most ellenőrizni, hogy az általad használt programhoz készül-e már az összekötés.

Amennyiben nem, úgy célszerű olyan szoftverre váltani, amely automatikusan elküldi majd a NAV-nak a szükséges adatokat, így könnyedén elkerülheted a súlyos pénzbüntetéseket.

6. Megszűnik a számlákra vonatkozó tételes adatszolgáltatás?

Az új rendszer ellenére sem szűnik meg a tervek szerint, csupán jelentősen átalakul az összesítő jelentés, mind a kibocsátott, mind a befogadott számlák esetében.

7. Kinek kell adatot szolgáltatnia, amikor egy megbízott fél állítja ki a számlát?

A számla adatait minden esetben a számla kibocsátásra kötelezett adóalanynak kell bejelentenie. Vagyis, ha a számlát egy megbízott állítja ki helyetted, az adatszolgáltatást akkor is neked, mint a termék vagy szolgáltatás értékesítőjének kell megtenned a NAV felé.

8. Mennyi idő lesz teljesíteni az online-számlaadatszolgáltatási kötelezettséget?

A kézi számlák esetén 5 naptári nap áll majd rendelkezésre feltölteni az adatokat az adóhivatal felületére. Kivéve akkor, ha a számla áthárított ÁFA tartalma eléri vagy meghaladja az 500.000 forintot. Ilyenkor a számlakibocsátás utáni napon kell eleget tenned adatszolgáltatási kötelezettségednek. A programok esetében viszont azonnal továbbítanod kell a szükséges adatokat, ezt viszont a számlázód automatikusan elintézi helyetted.

9. Azonnali adatszolgáltatás – mennyire szűk a határidő?

Több vállalkozó is aggódva tette már fel ezt a kérdést, ezért gyorsan meg is nyugtatunk, hogy nem másodperceken vagy perceken fog múlni a büntetés. Ha például olyan összetett ügyviteli rendszerrel dolgozol, ahol több száz számlai adatait kell feldolgoznod, majd azokat továbbítanod, akkor értelemszerűen nem lesz abból sem problémád, ha több órát vesz igénybe a folyamat.

Az „azonnaliság” lényegében az adatszolgáltatás megkezdésére vonatkozik. Vagyis, amint az érintett számla elkészült (az a pillanat, amikor már egyetlen adata sem írható felül) a számlázó program ezt érzékeli, és automatikusan meg is kezdi az adatok továbbítását a NAV irányába.

10. Mekkora büntetésre számíthat, aki nem teljesíti az adatszolgáltatási kötelezettséget?

Az első hírek még arról szóltak, hogy az elmulasztott vagy hibásan teljesített adatszolgáltatás esetén a NAV 200.000 forintra büntet. Ez azonban a magánszemélyekre vonatkozik, más adózók azonban már sokkal súlyosabb, 500.000 forintos bírságra számíthatnak. A büntetések mértéke mindkét esetben számlánként értendő.

Ugye te is érzed, hogy ideje lecserélni a kézi számlatömböket? Találd meg a tökéletes számlázó programot egy villámteszttel most »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Te vajon jól tudtad? 10 óriási tévedés a számlázó programok bejelentéséről – 2. rész

Te vajon jól tudtad? 10 óriási tévedés a számlázó programok bejelentéséről – 2. rész

Határidők, bírságok, nyomtatványok? Minddel foglalkoztunk cikkünk előző részében, ahol jó néhány tévhitet eloszlattunk a szám...

Te vajon jól tudtad? 10 óriási tévedés a számlázó programok bejelentéséről – 1. rész

Te vajon jól tudtad? 10 óriási tévedés a számlázó programok bejelentéséről – 1. rész

Alig várod már, hogy új számlázóddal végre temérdek időt spórolhass meg, de a bejelentés még hátra van? Esetleg már megtörtén...

7 ok, amiért megéri azonnal összekötni webáruházad egy számlázó programmal

7 ok, amiért megéri azonnal összekötni webáruházad egy számlázó programmal

Na jó, előbb azért olvasd el gyorsan, hogy milyen előnyei vannak a webáruház és számlázó összekötésnek. Merthogy akad bőven, ...

Többre képesek, mint hinnéd – 10 bevált, ingyenes számlázó program – 2. rész

Többre képesek, mint hinnéd – 10 bevált, ingyenes számlázó program – 2. rész

Cikkünk első részében bebizonyítottuk, hogy akár fizetned sem kell azért, hogy felgyorsíthasd céged számlázását. A Számlázóvá...