Menü
Online adatszolgáltatási kötelezettség - legfontosabb tudnivalók kézi számlásoknak

Online adatszolgáltatási kötelezettség - legfontosabb tudnivalók kézi számlásoknak

2020. július 1. az idei év egyik legfontosabb dátuma, már ami az adózást illeti. Június 30. után ugyanis újabb adminisztrációs kötelezettség vár a vállalkozásokra. A jogszabályváltozás különösen a kézi számlatömböt használók számára lesz kellemetlen, ezért érdemes minél előbb tájékozódni és lépni az ügyben.

Jogosan temetik a kézi számlatömböket?

A NAV adatszolgáltatási kötelezettség bevezetését sokan egyenesen a kézi számlatömb végével azonosítják, erre vonatkozó megkötés azonban nem lép életbe. Ezt követően is lehet majd kézi számlatömböt használni. Nagy kérdés lesz azonban, hogy kinek lesz erre ideje?

Mint ismert, a NAV adatszolgáltatási kötelezettséget 2020. július 1-től kibővítik, így minden belföldi adóalany számára kiállított számlát be kell küldeni a NAV részére. Eddig a szabályozás eddig csak a 100 000 Ft áfahatárt elérő vagy azt meghaladó számlákat érintette. Így a katások, alanyi áfamentes vállalkozások vagy az ennél kisebb értékű számlát kiállítók kimaradtak belőle. Épp az a réteg, akik a számlázást sokszor kézi számlatömbbel oldották meg.

Ezt bővítik most ki, ráadásul 2021. január 1-től a magánszemélyek, a külföldi vállalkozások és egyéb szervezetek számára kiállított számlákat is be kell majd küldeni. Így gyakorlatilag minden számla azonnal az adóhatósághoz kerül.

Az adatszolgáltatási kötelezettséget a NAV Online Számla felületén kell majd teljesíteni, ide kell majd rögzíteni a számlák adatait. Kézi számlatömbből vagy online összekötéssel nem rendelkező számlázóból történt számlázás esetén számlánként, manuálisan.

A fórumok és Facebook-os csoportok kommentjei alapján sok katás a feladatot egyből a könyvelőkre hárítaná. Mondván, neki erre nincs ideje. A könyvelők viszont már most ellenkeznek, hiszen az ő idejük sem véges, így vagy nem vállalják az adatszolgáltatást vagy csak extra díjért cserébe.

1, 4 vagy 5 nap?

Jelenleg az 500 000 Ft áthárított áfahatárt elérő vagy azt meghaladó számlákat a számla kiállítását követő napon, a 100 000 és 500 000 Ft közötti áfatartalmú számlákat 5 napon belül kell beküldeni.

2020. július 1-től ez is változik. Az 500 000 Ft vagy annál nagyobb áfatartalmú számlákat a számla kiállítását követő napon, az ennél kisebb értékű számlákat 4 napon belül kell majd rögzíteni a rendszerben.

Manuális adatszolgáltatás helyett van jobb, automatizált megoldás is

Jó hír, hogy az adatszolgáltatási kötelezettség automatizálható is, ehhez azonban muszáj lesz lecserélni a kézi számlatömböket egy online összekötéssel rendelkező számlázó programra. A rövid átállást követően azonban garantáltan nagyon hálásak lehetünk magunknak.

Az online összekötéssel rendelkezdő számlázókkal

Jelenleg az alábbi számlázó programokkal oldható meg az automatizált adatszolgáltatás:

AXEL PRO Számlázó- és Készletnyilvántartó Program
Billingo
Billzone
InfoCentrum
InnVocie
MiniCRM
OTP eBIZ
Provimax
Revol Express 6.03 verzió
Számlázóprogramom
Számlázz.hu

Még többet szeretnél megtudni az adatszolgáltatás automatizálásáról?
Olvasd el ezt a cikket => 

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Jön a jogszabályváltozás, most válts számlázót

Jön a jogszabályváltozás, most válts számlázót

Elindult a visszaszámlálás 2020. július 1-től minden belföldi adóalanyok közti ügyletről adatot kell szolgáltatni a NAV részé...

Videókonferencia - Online adatszolgáltatás a NAV-nak

Videókonferencia - Online adatszolgáltatás a NAV-nak

2020. június 18-án élő videókonferencia. Minden számlát látni akar a NAV, ha áfás, ha nem. Ez csak az első lépés. Katásokra i...

Így válassz készletkezelő programot

Így válassz készletkezelő programot

A termékértékesítéssel foglalkozó kis- és középvállalkozások hatékonyságának, eredményességének szempontjából kiemelten fonto...

5 ok, hogy tableten is működő számlázó programot válassz

5 ok, hogy tableten is működő számlázó programot válassz

Bár a számlázás alapvetően számítógéphez kötött tevékenység, a mai technológiáknak és szoftvereknek köszönhetően azonban bátr...