Menü
Online adatszolgáltatási kötelezettség - így automatizálhatod a beküldést

Online adatszolgáltatási kötelezettség - így automatizálhatod a beküldést

Mint ismert, 2020. július 1-től bővül a NAV adatszolgáltatásra kötelezettek köre, így minden belföldi adóalany részére kiállított számlát be kell küldeni a NAV rendszerébe. Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését érdemes már most automatizálni, mert jövőre várhatóan minden számlát azonnal látni akar majd a NAV.

Az adatszolgáltatási kötelezettség manuálisan, a számlaadatok feltöltésével végezhető el, vagy automatizálható is a feladata, amennyiben a számlázó programot összekötöttük a NAV Online Számla rendszerével.

Ezt annál is inkább érdemes minél előbb megtenni, mert 2021-től a magánszemélyek és a külföldi szervezetek részére kiállított számlákat is be kell majd küldeni. Erre egyébként a jogszabály 4 napot biztosít. Az 500 000 Ft áfatartalmot elérő vagy azt meghaladó számlák esetében azonban már másnap adatot kell szolgáltatni.

Automatikus adatszolgáltatásra képes számlázó programok Jelenlegi információink szerint az alábbi számlázó programokkal biztosan összeköthető a NAV Online Számla rendszere.

Tehát ezekkel a szoftverekkel biztosan megoldható az automatikus beküldés. A lista ábécé sorrendben tartalmazza a számlázó programokat. Ha esetleg tudsz még olyan számlázót, ami képes erre, írd meg nekünk és bővítjük a listát.

Hogyan automatizálható adatszolgáltatás?

Az adatszolgáltatási kötelezettség automatizálásának egyetlen módja, ha olyan számlázó programmal számlázunk, amelyik a NAV Online Számla rendszerével összeköthető.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az összekötést követően kiállított számlákat a rendszer automatikusan megküldi a NAV rendszerébe, erről pedig visszaigazolást küld a számlázó program részére. Majd a számlázó külön jelzést küld, ha a beküldés sikertelen volt, pl. rossz internetkapcsolat miatt.

A számlázó program és a NAV Online Számla rendszer összekötésének lépései

1. A NAV Online Számla rendszerével Ügyfélkapun keresztül köthetjük össze a számlázó programot. Ehhez természetesen Ügyfélkapus regisztrációval kell rendelkezni.

2. Be kell regisztrálni a NAV Online Számla rendszerébe a honlapon. A regisztráció során az ADATSZOLGÁLTATÁSRA KÖTELEZETT ADÓZÓI REGISZTRÁCIÓ gombot kell választani. A belépést követően azonosítás történik az Ügyfélkapus adatok megadásával.

3. Ezt követően be kell regisztrálni a vállalkozást. Ehhez egy felhasználónevet kell választani. Majd ki kell választani, hogy gazdálkodó szervezetként vagy magánszemélyként (ev.) szeretnénk regisztrálni. A rendszer ezt követően kitölti az adatokat. Csupán egy e-mail címet és egy telefonszámot kell megadni a kapcsolattartáshoz. A folyamat a REGISZTRÁLOK gombra való kattintással fejezhető be.

4. Az online számlázóval való összekötéshez szükséged lesz egy TECHNIKAI FELHASZNÁLÓRA, és egy XML kulcsra. Ehhez lépj be ismét a rendszerbe és a FELHASZNÁLÓK menüpontra kattintva válaszd az ÚJ FELHASZNÁLÓ lehetőséget. Itt újabb 2 gomb jelenik meg, ezek közül a TECHNIKAI FELHASZNÁLÓra kell kattintanod. A megjelenő felületen válassz egy jelszót, a lap alján pedig pipáld be a SZÁMLÁK KEZELÉSE és a SZÁMLÁK LEKÉRDEZÉSE boxokat. A mentéssel létrejött a technikai felhasználód.

5. Ismét a FELHASZNÁLÓK menüpontot kell kiválasztanod, majd a technikai felhasználó sorában a kis háromszögre kattintva tudsz XML kulcsot generálni a KULCSGENERÁLÁS gombra kattintva. Ha ez megvan, az adatokat máris látod, ezeket kell a számlázó programban megadnod. Ennek menete programonként más lehet, de mindenhol találsz ehhez segítséget.

Még mindig keresed az ideális számlázó programot?
Találd meg az igazit a Számlázóválasztó teszt segítségével =>

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Jön a jogszabályváltozás, most válts számlázót

Jön a jogszabályváltozás, most válts számlázót

Elindult a visszaszámlálás 2020. július 1-től minden belföldi adóalanyok közti ügyletről adatot kell szolgáltatni a NAV részé...

Videókonferencia - Online adatszolgáltatás a NAV-nak

Videókonferencia - Online adatszolgáltatás a NAV-nak

2020. június 18-án élő videókonferencia. Minden számlát látni akar a NAV, ha áfás, ha nem. Ez csak az első lépés. Katásokra i...

Így válassz készletkezelő programot

Így válassz készletkezelő programot

A termékértékesítéssel foglalkozó kis- és középvállalkozások hatékonyságának, eredményességének szempontjából kiemelten fonto...

5 ok, hogy tableten is működő számlázó programot válassz

5 ok, hogy tableten is működő számlázó programot válassz

Bár a számlázás alapvetően számítógéphez kötött tevékenység, a mai technológiáknak és szoftvereknek köszönhetően azonban bátr...