Menü
NAV-bekötés 2018 – fontos változás a határidőben!

NAV-bekötés 2018 – fontos változás a határidőben!

Felkészültél? Mindjárt itt a július, vele együtt pedig érkezik a NAV-bekötésként is emlegetett online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség. Amelyről egyre több pontos infó derül ki, ahogyan közeleg a bevezetés napja. Ezúttal például egy igen fontos határidő módosult az eredeti tervezethez képest, amire nagyon oda kell majd figyelned, ha el akarod kerülni a több százezres büntetéseket.

A NAV-bekötés 2018-as júliusi indulási ideje nem változott

Gyorsan megnyugtatunk, hogy nem a NAV-bekötés időpontját hozták előre, a KOBAK néven futó rendszer az eredeti tervezetnek megfelelően 2018. július 1-én indul majd. Szóval hátradőlni nagyon nincs idő, megéri felkészülni az online számlaadat-szolgáltatásra, ha szeretnéd elkerülni a több százezres büntetéseket. Éppen ezért korábban már össze is gyűjtöttük a cégeket érintő 10 legégetőbb kérdést és választ »

24 órás határidő helyett azonnali adatszolgáltatás a számlázó programokkal

Megváltozik azonban az adatszolgáltatásra vonatkozó határidő a számlázó programok esetében. Bár az első hírek még arról szóltak, hogy 24 órájuk lesz továbbítani a programmal számlázó vállalkozóknak az érintett számlákat az adóhatóság irányába, a NAV hivatalos tájékoztatása szerint ezt azonnal meg kell majd tenniük.

Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen a művelet sokkal egyszerűbb lesz a valóságban, mint az elsőre hangzik. A számlázó programok ugyanis a tervek szerint automatikusan felismerik majd az érintett számlákat, és azokat automatikusan továbbítják is a NAV irányába. Így neked nem kell attól tartanod, hogy kicsúszol majd a határidőkből és a számlák tengerében sem kell kutakodnod.

Nem minden számlázó program lesz alkalmas a NAV-bekötésre

Fontos tudni azonban, hogy a számlázó programokkal szemben nem lesz elvárás az online számlaadat-szolgáltatás funkciójának beépítése. Amennyiben olyan programot használsz, amelyik nem tartalmazza a NAV-bekötést, úgy kézzel majd teljesítened a számlaadat- szolgáltatást.

48 órád lesz korrigálni az esetleges hibákat és mulasztásokat

És mi a helyzet egy meghibásodás esetén? Elvégre mindenki látott már áramszünetet vagy éppen laptopot tönkremenni. A NAV tájékoztatása szerint vállalati üzemzavarok esetén 48 órád lesz korrigálni a hibákat és mulasztásokat. Ha ezt nem tudnád teljesíteni, akkor kézzel kell rögzítened az adóhivatal rendszerében a számlaadatokat, különben érkezik a büntetés, amely akár az 500.000 forintot is elérheti.

A kézi számlatömbökre is szigorú határidőket szab ki a NAV-bekötés

Mindezek után joggal vetődik fel a kérdés, hogy nem lesz-e sokkal egyszerűbb megmaradni a jó öreg kézi számlatömböknél. A válasz pedig természetesen nem, hiszen maga az adóhivatal is azt tanácsolja, hogy érdemes számlázó programra váltani.

Egy számlázóval ugyanis rengeteg időt megspórolhatsz mind az online számlaadat-szolgáltatás közben, mind pedig a hétköznapokon, amiről például itt és itt is írtunk már korábban. Plusz a kézi számlatömbök adatainak rögzítése közben ugyanúgy hibázhatsz, mindamellett, hogy maga a folyamat is elég időigényes lesz.

Egy fontos határidő, amiről kevés szó esik

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a kézi számlatömbök esetében van egy olyan határidő, amiről nagyon sokan elfeledkeznek vagy egyáltalán nem is tudnak. Az már régóta köztudott, hogy a NAV-bekötés bevezetése után ugyanis 5 naptári napon belül be kell majd jelenteni a kézi számlatömbökből kiálított 100.000 forint áthárított ÁFA-t tartalmazó számlákat.

VISZONT amennyiben ez az összeg eléri az 500.000 forintot, úgy a határidő is jelentősen csökken, ilyenkor a számlakibocsátás utáni napon kell eleget tenned adatszolgáltatási kötelezettségednek.

Készülj fel időben a NAV-bekötésre, találd meg a tökéletes számlázó programot egy villámteszt kitöltésével most »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Te vajon jól tudtad? 10 óriási tévedés a számlázó programok bejelentéséről – 2. rész

Te vajon jól tudtad? 10 óriási tévedés a számlázó programok bejelentéséről – 2. rész

Határidők, bírságok, nyomtatványok? Minddel foglalkoztunk cikkünk előző részében, ahol jó néhány tévhitet eloszlattunk a szám...

Te vajon jól tudtad? 10 óriási tévedés a számlázó programok bejelentéséről – 1. rész

Te vajon jól tudtad? 10 óriási tévedés a számlázó programok bejelentéséről – 1. rész

Alig várod már, hogy új számlázóddal végre temérdek időt spórolhass meg, de a bejelentés még hátra van? Esetleg már megtörtén...

7 ok, amiért megéri azonnal összekötni webáruházad egy számlázó programmal

7 ok, amiért megéri azonnal összekötni webáruházad egy számlázó programmal

Na jó, előbb azért olvasd el gyorsan, hogy milyen előnyei vannak a webáruház és számlázó összekötésnek. Merthogy akad bőven, ...

Többre képesek, mint hinnéd – 10 bevált, ingyenes számlázó program – 2. rész

Többre képesek, mint hinnéd – 10 bevált, ingyenes számlázó program – 2. rész

Cikkünk első részében bebizonyítottuk, hogy akár fizetned sem kell azért, hogy felgyorsíthasd céged számlázását. A Számlázóvá...