Menü
Minden, amit a számlázó programok NAV-bekötéséről tudni kell

Minden, amit a számlázó programok NAV-bekötéséről tudni kell

Végre megérkezett a Nemzetgazdasági Minisztérium új rendelettervezete a számlázó programok NAV-bekötéséről. A vállalkozók közel egy éve, vagyis a 2018-as adócsomag bejelentése óta várják, hogy részletek is kiderüljenek az új törvényről. Ez most megtörtént, a NAV ugyanis végre lerántotta a leplet, mi pedig összegyűjtöttük a számlázó programok felhasználóit érintő legfontosabb tudnivalókat.

A számlázók NAV-bekötésének határideje

2016 végén még arról lehetett hallani, hogy a számlázó programokat 2017-ben be kell kötni a NAV-hoz. Az új rendelettervezet láttán azonban megnyugodhatnak a vállalkozók, nem kell kapkodniuk. A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanis 2018. július 1.-re tolta ki az új rendszer indulását. A számlázó programot használó cégeknek így egy évük van felkészülni a NAV-hoz való bekötésre, amiben a 2017 júliusában induló tesztidőszak igen sokat segíthet.

Az új rendszer működése

Az új rendszert már a feketegazdaság elleni harc csodafegyvereként is emlegetik, a lényege pedig, hogy a 100 ezer forintot meghaladó összegű áthárított áfát tartalmazó számlák adatairól valós időben értesüljön a NAV. A számlázó programok bekötésével azonban a cég által kiállított összes számlára rálát majd az adóhatóság.

És, hogy mit jelent a valós idejű adatszolgáltatás? Azt, hogy a vállalkozóknak azonnal, de legkésőbb 24 órán belül el kell juttatniuk a NAV-hoz a számlák adatait.

A számlázók és a NAV összekötésének előnyei

A számlázó programok NAV-hoz való bekötéséből a cégek is profitálhatnak, hiszen a Nemzegtazdasági Minisztérium várakozásai szerint az új rendszernek köszönhetően:

Sőt a számlázó programok NAV-bekötésével megszűnne a számlákra vonatkozó tételes áfa nyilatkozattételi kötelezettség is, hiszen az online beküldött számlákkal az információ már a NAV rendelkezésére áll. A számlázót használó vállalkozások így ismét egy időigényes és monoton feladatnak mondhatnak búcsút, amivel még rugalmasabb lesz a napi munkavégzés.

Nem okoz majd nehézséget a számlázó programok NAV-bekötése

Az új rendszer eddig igencsak ígéretesnek tűnik, de vajon tartogat-e kellemetlen meglepetéseket az átállás? A kiadott rendelettervezet alapján nagyon úgy tűnik, hogy nem, hiszen a számlázó program és az adatszolgáltató végpont regisztrációja könnyedén letudható egyszerre.

Emellett ráadásul már a jelenlegi törvények is előírják, hogy a számlázó programoknak tartalmazniuk kell az “adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” nevű modult. Így a szolgáltatóknak csupán ezt a funkciót kell továbbfejleszteniük, vagyis az átállás nem okozhat komolyabb nehézséget.

A számlázó programok már készülnek a NAV-hoz való bekötésre. Te is?

A Számlázóválasztónál kíváncsiak voltunk arra, hogy a számlázó programok miként reagáltak a rendelettervezetre. A felhasználók számára igen jó hír, hogy a legtöbb szoftver fejlesztésének már neki is álltak. A vállalkozók tehát hamarosan a gyakorlatban is kipróbálhatják a számlázók NAV-bekötésével beköszöntő rendszert, így pedig könnyedén elkerülhetik majd a büntetéseket.

A szamlazovalaszto.hu oldalon folyamatosan nyomon követjük a számlázó programok és a NAV összekötéséről szóló fejleményeket. Ne maradj le a legfontosabb tudnivalókról, kövesd blogunkat »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Egyre több vállalkozás választja az online számlázást

Egyre több vállalkozás választja az online számlázást

Míg néhány évvel ezelőtt még sok vállalkozás tartott az e-számlák bevezetésétől, mára teljesen elfogadott gyakorlattá vált és...

Ha magadra ismersz, akkor Neked is megéri sürgősen e-számlákra váltani! – 2. rész

Ha magadra ismersz, akkor Neked is megéri sürgősen e-számlákra váltani! – 2. rész

Cikkünk első részében jó néhány olyan gondolatot szedtünk össze, amelyek segítségével könnyedén eldöntheted, hogy a Te vállal...

Ha magadra ismersz, akkor Neked is megéri sürgősen e-számlákra váltani! – 1. rész

Ha magadra ismersz, akkor Neked is megéri sürgősen e-számlákra váltani! – 1. rész

Szívesen felpörgetnéd valahogy az olyan unalmas feladatokat, mint a számlázás? Sok jót hallottál már az e-számlákról, de vagy...

A legjobb számlázó programok hasznos logisztikai funkciókkal kereskedőknek – 2. rész

A legjobb számlázó programok hasznos logisztikai funkciókkal kereskedőknek – 2. rész

Egy logisztikai funkciókkal is felturbózott számlázó program rengeteg terhet levesz a kereskedők válláról. Gondolj csak bele,...