Menü
Minden, amit a számlázó programok jogszabályi megfelelőségéről tudnod kell

Minden, amit a számlázó programok jogszabályi megfelelőségéről tudnod kell

Akár kézzel, akár programmal állítod ki őket, a számlákra bizony szigorú törvényi előírások vonatkoznak. Éppen ezért mielőtt kiválasztod céged új számlázóját, célszerű rögtön megnézni, hogy az adott program megfelel-e az aktuális jogszabályoknak. Aggodalomra persze semmi ok, hiszen az ellenőrzést percek alatt letudhatod, cserébe pedig temérdek időt spórolsz majd meg a jövőben. Már mutatjuk is a legfontosabb tudnivalókat a számlák jogszabályi megfelelőségével kapcsolatban.

Előfordulhat, hogy egy számlázó nem felel meg a NAV követelményeinek?

Az első és legfontosabb kérdés a témában, amely sok félreértésre adott már okot, ezért érdemes is rögtön tisztázni a következő: tényleg előfordulhat, hogy egy programmal kiállított számla nem felel meg a törvényi előírásoknak?

A válasz igen, de azt is érdemes megjegyezni, hogy ez nagyon ritkán történhet csak meg. A komolyabb, ismertebb programok esetében ettől egyáltalán nem kell tartanod, a jelenség inkább az olyan (általában ingyenes) számlázókra jellemző, amelyeket egy idő után nem fejlesztenek tovább, magukra hagynak.

Ez önmagában még nem lenne probléma, viszont a számlázásra vonatkozó jogszabályok időközönként változhatnak, ezeket pedig értelemszerűen a programoknak is le kell reagálniuk különböző fejlesztésekkel. Jó példa az elmúlt évekből, hogy egy 2017-ben hatályba lépett változás szerint a minimum 100 000 Ft ÁFA-t tartalmazó, belföldi adóalanyok részére kiállított számlákon már kötelező feltüntetni a vevő adószámát is. Ahogyan azonban említettük, a nagyobb programok ezeket a változásokat nyomon követik és alkalmazkodnak is hozzájuk, így nem kell attól tartanod, hogy a kiállított számlák nem felelnek meg az előírásoknak.

Hogyan ellenőrizhetem, hogy a számlázó program megfelel a jogszabályoknak?

A nagyobb számlázók általában feltüntetik a honlapjukon, hogy tökéletesen megfelelnek a hatályos jogszabályoknak. Amennyiben ez nem lenne elég, úgy néhány perc alatt Te is utánajárhatsz a dolognak, ha ránézel, hogy az adott programmal készített számlák megfelelnek-e a tartalmi követelményeknek. Vagyis a jogszabályoknak megfelelően szerepel-e rajtuk:

Ha ezek meg vannak, akkor minden rendben van, nyugodtan számlázhatsz a választott programmal.

A számlázó programokra vonatkozó jogszabály megfelelőségi nyilatkozat

Tapasztalataink szerint a mai napig sokan keresik, hogyan tudják beszerezni a számlázó programok jogszabály megfelelőségi nyilatkozatát. Ahogyan a nevéből is következik, ez a NAV által hitelesített dokumentum azt igazolta, hogy az adott számlázó megfelel az adóhivatal és a jogszabályok támasztotta követelményeknek.

A jogszabály megfelelőségi nyilatkozat kiadására azonban már nem kötelezik a törvények a cégeket, így a dokumentumot ma már nem tudod kikérni. Cserébe viszont az újonnan használatba vett programot be kell jelentened az adóhivatalnál, amely lényegében kiváltja a korábbi, a számlázó megfelelőségét vizsgáló ellenőrzési folyamatokat.

A számlázó programokkal kapcsolatos egyéb fontos jogszabályi buktatók

Találd meg a tökéletes e-számlázót kényelmesen percek alatt, tölts ki egy villámtesztet most »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Minden, amit az új számlázó program bejelentéséről tudnod kell

Minden, amit az új számlázó program bejelentéséről tudnod kell

Ha új számlázó programmal szeretnél számlázni, fontos tudnod, hogy az új szoftvert be kell jelentened a NAV felé. A folyamat ...

X Okos megoldásokkal segít a számlázásban és az üzletszerzésben az Erste Bank

X Okos megoldásokkal segít a számlázásban és az üzletszerzésben az Erste Bank

A hazai kisvállalkozások számára a tőkehiány mellett az adminisztráció és az üzletszerzés jelenti az egyik legnagyobb kihívás...

A számlázási szabályok változásai 2020

A számlázási szabályok változásai 2020

Életbe léptek az új jogszabályok, amelyek jelentősen megmozgatták a számlázó programok piacát is. Az új változások rengeteg v...

X Vállalkozásra szabott funkciók a megújult Billingo online számlázóban

X Vállalkozásra szabott funkciók a megújult Billingo online számlázóban

A NAV online adatszolgáltatási kötelezettség bővítése miatt minden eddiginél kiemeltebb fókuszba kerültek az online számlázó ...