Menü
Minden, amit a számlázó programok jogszabályi megfelelőségéről tudnod kell

Minden, amit a számlázó programok jogszabályi megfelelőségéről tudnod kell

Akár kézzel, akár programmal állítod ki őket, a számlákra bizony szigorú törvényi előírások vonatkoznak. Éppen ezért mielőtt kiválasztod céged új számlázóját, célszerű rögtön megnézni, hogy az adott program megfelel-e az aktuális jogszabályoknak. Aggodalomra persze semmi ok, hiszen az ellenőrzést percek alatt letudhatod, cserébe pedig temérdek időt spórolsz majd meg a jövőben. Már mutatjuk is a legfontosabb tudnivalókat a számlák jogszabályi megfelelőségével kapcsolatban.

Előfordulhat, hogy egy számlázó nem felel meg a NAV követelményeinek?

Az első és legfontosabb kérdés a témában, amely sok félreértésre adott már okot, ezért érdemes is rögtön tisztázni a következő: tényleg előfordulhat, hogy egy programmal kiállított számla nem felel meg a törvényi előírásoknak?

A válasz igen, de azt is érdemes megjegyezni, hogy ez nagyon ritkán történhet csak meg. A komolyabb, ismertebb programok esetében ettől egyáltalán nem kell tartanod, a jelenség inkább az olyan (általában ingyenes) számlázókra jellemző, amelyeket egy idő után nem fejlesztenek tovább, magukra hagynak.

Ez önmagában még nem lenne probléma, viszont a számlázásra vonatkozó jogszabályok időközönként változhatnak, ezeket pedig értelemszerűen a programoknak is le kell reagálniuk különböző fejlesztésekkel. Jó példa az elmúlt évekből, hogy egy 2017-ben hatályba lépett változás szerint a minimum 100 000 Ft ÁFA-t tartalmazó, belföldi adóalanyok részére kiállított számlákon már kötelező feltüntetni a vevő adószámát is. Ahogyan azonban említettük, a nagyobb programok ezeket a változásokat nyomon követik és alkalmazkodnak is hozzájuk, így nem kell attól tartanod, hogy a kiállított számlák nem felelnek meg az előírásoknak.

Hogyan ellenőrizhetem, hogy a számlázó program megfelel a jogszabályoknak?

A nagyobb számlázók általában feltüntetik a honlapjukon, hogy tökéletesen megfelelnek a hatályos jogszabályoknak. Amennyiben ez nem lenne elég, úgy néhány perc alatt Te is utánajárhatsz a dolognak, ha ránézel, hogy az adott programmal készített számlák megfelelnek-e a tartalmi követelményeknek. Vagyis a jogszabályoknak megfelelően szerepel-e rajtuk:

Ha ezek meg vannak, akkor minden rendben van, nyugodtan számlázhatsz a választott programmal.

A számlázó programokra vonatkozó jogszabály megfelelőségi nyilatkozat

Tapasztalataink szerint a mai napig sokan keresik, hogyan tudják beszerezni a számlázó programok jogszabály megfelelőségi nyilatkozatát. Ahogyan a nevéből is következik, ez a NAV által hitelesített dokumentum azt igazolta, hogy az adott számlázó megfelel az adóhivatal és a jogszabályok támasztotta követelményeknek.

A jogszabály megfelelőségi nyilatkozat kiadására azonban már nem kötelezik a törvények a cégeket, így a dokumentumot ma már nem tudod kikérni. Cserébe viszont az újonnan használatba vett programot be kell jelentened az adóhivatalnál, amely lényegében kiváltja a korábbi, a számlázó megfelelőségét vizsgáló ellenőrzési folyamatokat.

A számlázó programokkal kapcsolatos egyéb fontos jogszabályi buktatók

Találd meg a tökéletes e-számlázót kényelmesen percek alatt, tölts ki egy villámtesztet most »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

10+1 tipp, hogyan válaszd ki kezdő vállalkozóként a tökéletes számlázót – 2. rész

10+1 tipp, hogyan válaszd ki kezdő vállalkozóként a tökéletes számlázót – 2. rész

Cikkünk első részében már felsoroltunk néhány fontos szempontot, amelyeket kezdő vállalkozóként mindenképpen érdemes átgondol...

10+1 tipp, hogyan válaszd ki kezdő vállalkozóként a tökéletes számlázót – 1. rész

10+1 tipp, hogyan válaszd ki kezdő vállalkozóként a tökéletes számlázót – 1. rész

Kezdő vállalkozóként rengeteg időt spórolhatsz meg a cégedhez passzoló programmal, szóval egyáltalán nem mindegy, melyik mell...

Te vajon jól tudtad? 10 óriási tévedés a számlázó programok bejelentéséről – 2. rész

Te vajon jól tudtad? 10 óriási tévedés a számlázó programok bejelentéséről – 2. rész

Határidők, bírságok, nyomtatványok? Minddel foglalkoztunk cikkünk előző részében, ahol jó néhány tévhitet eloszlattunk a szám...

Te vajon jól tudtad? 10 óriási tévedés a számlázó programok bejelentéséről – 1. rész

Te vajon jól tudtad? 10 óriási tévedés a számlázó programok bejelentéséről – 1. rész

Alig várod már, hogy új számlázóddal végre temérdek időt spórolhass meg, de a bejelentés még hátra van? Esetleg már megtörtén...