Menü
Minden, amit a számlázásról tudni érdemes

Minden, amit a számlázásról tudni érdemes

Bár egyre többen indítanak vállalkozást vagy rendelkeznek egyéni adószámmal, a számlaképesség fogalma a mai napig sokakat elrettent. Pedig nincs mitől tartani, erről most te magad is meggyőződhetsz, hiszen megmutatjuk, hogy pontosan mire is kell odafigyelni, amikor számlát állítasz ki.

Csak a vállalkozóknak kell számlát adniuk?

Nem. A vállalkozókon kívül az egyéni adószámmal rendelkező magánszemélyeknek is kötelességük számlát adniuk. Utóbbi kategória esetében csak olyan tevékenység végezhető, amely:

Hogy mik tartozhatnak ide? Az egyéni adószámmal végzett önálló tevékenységek leggyakoribb példája az ingatlanok bérbeadása, de a szellemi szabadfoglalkozásúak közt is igen népszerű ez az adózási forma.

Számlázóválasztó tipp: mielőtt egyéni adószámot regisztrálnál érdemes utánajárnod (például a könyvelődnél), hogy az adott tevékenység nem kötött-e vállalkozói igazolvány kiváltásához.

Mi a különbség a vállalkozók és az egyéni adószámmal rendelkezők számlázása közt?

A legfontosabb az, hogy, ha egyéni vállalkozóként állítasz ki számlát, akkor a teljes összeget megkapod, az adófizetési kötelezettséget (a bevallást és a befizetést) pedig neked kell teljesíteni. Ha viszont adószámos magánszemélyként számlázol, akkor a megrendelőnek/vásárlónak kötelezettsége az adó:

Utóbbi esetben értelemszerűen te már csak az adózás utáni összeget kapod meg.

Mikor kell költségnyilatkozatot adni a számla mellé?

Ha adószámmal rendelkező magánszemélyként számlázól, méghozzá minden esetben. A költségnyilatkozatban rögzítésre kerül, hogy az elkönyvelt bevétel mellett milyen költségeid merültek fel. Ilyen kiadás lehet például az anyag- vagy postaköltség.

Minek tételeknek kell kötelezően szerepelnie a számlán?

A számla kötelező elemei közé tartozik, így mindenképpen fel kell tüntetned rajta:

Kiválthatja a papír alapú számlatömböket egy számlázó program?

Természetesen igen. Napjainkban több tíz ezer vállalkozó használja őket, ennek ellenére sokan a cég megalapítása után azonnal a nyomtatványboltba rohannak, hogy beszerezzék a számlatömböket és pecséteket. Pedig ezekre semmi szükséged nem lesz, hiszen a számlázásnak létezik egy sokkal kényelmesebb és költséghatékonyabb módja is.

Ahogyan ma már a vállalkozás elindítása is az ügyfélkapun keresztül történik, úgy a számlázásra is lehetőséged van elektronikus formában. Egy számlázó program segítségével rengeteg időt, energiát és pénzt spórolhatsz meg, ráadásul a könyvelést is jóval egyszerűbbé teheted, webáruházad működését pedig automatizálhatod.

Számlázóválasztó tipp: a számlázó programokat, akárcsak a pénztárgépeket be kell jelenteni az adóhivatalnál. A NAV ezeket a szoftvereket természetesen elfogadja, a procedúra pedig csupán néhány percet vesz igénybe, és online is intézhet.

Kinek ajánlott programmal számlázni?

Ezt a kérdést nemcsak az induló cégek, de rutinos, sokat látott vállalkozók is gyakran felteszik. A válasz pedig igen egyszerű: annak, aki szeretné automatizálni és sokkal kényelmesebbé varázsolni a monoton adminisztratív feladatokat.

Mára ugyanis számos különböző szoftver közül választhatsz a legkülönfélébb funkciókkal és előnyökkel, így a kis cégek és a hatalmas multik is könnyedén megtalálják a profiljukhoz leginkább passzoló számlázót.

Számlázóválasztó tipp: még új vagy a számlázó programok világában, de jó lenne őket megismerni közelebbről? Akkor a következő listát neked találtuk ki, hiszen összegyűjtöttük és meg is válaszoltuk röviden és átláthatóan a számlázó programokkal kapcsolatos 10 leggyakoribb kérdést »

Találd meg a vállalkozásodhoz legjobban illő számlázó programot, tölts ki egy villámtesztet percek alatt »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Egyre több vállalkozás választja az online számlázást

Egyre több vállalkozás választja az online számlázást

Míg néhány évvel ezelőtt még sok vállalkozás tartott az e-számlák bevezetésétől, mára teljesen elfogadott gyakorlattá vált és...

Ha magadra ismersz, akkor Neked is megéri sürgősen e-számlákra váltani! – 2. rész

Ha magadra ismersz, akkor Neked is megéri sürgősen e-számlákra váltani! – 2. rész

Cikkünk első részében jó néhány olyan gondolatot szedtünk össze, amelyek segítségével könnyedén eldöntheted, hogy a Te vállal...

Ha magadra ismersz, akkor Neked is megéri sürgősen e-számlákra váltani! – 1. rész

Ha magadra ismersz, akkor Neked is megéri sürgősen e-számlákra váltani! – 1. rész

Szívesen felpörgetnéd valahogy az olyan unalmas feladatokat, mint a számlázás? Sok jót hallottál már az e-számlákról, de vagy...

A legjobb számlázó programok hasznos logisztikai funkciókkal kereskedőknek – 2. rész

A legjobb számlázó programok hasznos logisztikai funkciókkal kereskedőknek – 2. rész

Egy logisztikai funkciókkal is felturbózott számlázó program rengeteg terhet levesz a kereskedők válláról. Gondolj csak bele,...