Menü
Minden, amit 2018-as NAV-bekötés regisztrációhoz tudni kell

Minden, amit 2018-as NAV-bekötés regisztrációhoz tudni kell

Itt az idő! Ha eddig nem is agyaltál a júliusban induló NAV-bekötésen, lassan ideje felkészülni a regisztrációra. Merthogy az automatikus adatszolgáltatáshoz erre is szükséged lesz, ha számlázó programmal teljesíted majd. Na persze, izgulni még mindig kell, hiszen 7 pontba szedve összegyűjtöttünk neked minden lényeges tudnivalót a regisztrációval kapcsolatban.

1. Ha számlázóval teljesíted az adatszolgáltatást, kötelező lesz regisztrálni

Szeretnéd, ha a számlázód automatikusan letudná helyetted az adatszolgáltatási kötelezettséget? Sőt, már olyan programot is használsz, amelynél készülnek a fejlesztések a NAV-bekötéshez szükséges funkciókhoz? Akkor fontos tudnod, hogy ez önmagában még nem elég, a szolgáltatás igénybevételéhez az adatszolgáltató végpontot és a számlázó programot is be kell regisztrálnod az adóhivatal rendszerében.

2. A teszt- és éles felületre külön kell regisztrálnod

Te a felkészültebb vállalkozók közé tartozol, és már használod is a NAV-bekötés teszt változatát? Nagyon helyes, de ettől még ne felejtsd majd el az „éles regisztrációt” sem. A tesztüzemmód kipróbálásához korábban elvégzett regisztráció ugyanis nem helyettesíti azt.

3. Csak valós adatokkal tudsz regisztrálni

A NAV-bekötéssel kapcsolatos egyik leggyakoribb kérdés indulás előtt, hogy a rendszerrel csupán ismerkedni vágyó cégek regisztrálhatnak-e fiktív adatokkal. A válasz természetesen nem, a tesztverzióban is csak élő gazdasági tarsaság vagy egyéni vállalkozó (illetve törvényes képviselőjének) adataival tudsz regisztrálni.

Attól azonban nem kell tartanod, hogy az itt bejelentett adatokat a NAV valósnak veszi majd, hiszen a tesztrendszerben végzett műveletek nem számítanak valós adatszolgáltatásnak. Fiktív vállalkozásként tehát nem, de kitalált számokkal már nyugodtan próbálgathatod az adóhivatal új rendszerét.

4. Vállalkozásonként kell regisztrálni, nem felhasználónként

A cégen belül több munkatárs is dolgozik az általad használt számlázó programmal? Ez a NAV-bekötés indulása után sem jelent majd problémát vagy plusz adminisztrációs terhet. A regisztrációt ugyanis az adózó (tehát a vállalkozás) számára hozod létre, nem pedig felhasználóként, így továbbra is nyugodtan adhatsz hozzáférést a kollégák számára plusz adminisztrációs terhek nélkül.

5. Az Online Számla Interfészhez is lekérheted elfelejtett jelszavadat

A klasszikus hiba, ami bárkivel, bármikor előfordulhat. Hidd el, nem lesz ez másként a NAV-bekötés esetében sem, de természetesen az Online Számla Interfész felületén is megtalálod majd az „elfelejtett jelszó” gombot.

Miért csak majd? Ha kipróbáltad a teszt változatot, akkor már tudod, hogy ez a funkció sajnos még hiányzik. Addig sem kell azonban pánikba esned, hiszen az init.onlineszamla_teszt_support@nav.gov.hu e-mail címen az adóhivatal munkatársai már felkészülten várják az új jelszóra vonatkozó kérelmeket.

6. A sikertelen regisztrációnak több oka is lehet

Te el sem jutottál addig, hogy megkapd a jelszót, amit a későbbiekben elfelejthetsz? A NAV-bekötés tesztváltozatával regisztrációja során többen is panaszkodtak sikertelen kísérletekre. Ezek oka leginkább az általunk a 3. pontban vázolt feltételekre, vagyis a hibás adatokra vezethető vissza.

Ugyanis amennyiben az űrlapon véletlenül nem pontosan adod meg a személyi igazolványodon szereplő adatokat, a rendszer nem tud beazonosítani, vagyis fiktív személyként érzékel (aki ugyebár nem regisztrálhat). Gyakori hiba még az ügyfélkapus regisztráció elmulasztása, ami szintén követelmény.

7. Jelenleg 5 perc áll rendelkezésre beregisztrálni a NAV rendszerébe

Sikertelen lesz a regisztráció abban az esetben is, ha kifutsz a művelethez rendelkezésre álló 5 perces időkeretből. A NAVtájékoztatása szerint azonban a probléma oka a rendszeren kívül keresendő, és már javában dolgoznak azon, hogy sem a teszt- sem pedig az élesített üzemmódban ezzel a problémával egyetlen vállalkozónak se kelljen találkoznia.

Tudd le automatikusan az adatszolgáltatást, találd meg a tökéletes számlázót egy villámteszt segítségével most »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Egyre több vállalkozás választja az online számlázást

Egyre több vállalkozás választja az online számlázást

Míg néhány évvel ezelőtt még sok vállalkozás tartott az e-számlák bevezetésétől, mára teljesen elfogadott gyakorlattá vált és...

Ha magadra ismersz, akkor Neked is megéri sürgősen e-számlákra váltani! – 2. rész

Ha magadra ismersz, akkor Neked is megéri sürgősen e-számlákra váltani! – 2. rész

Cikkünk első részében jó néhány olyan gondolatot szedtünk össze, amelyek segítségével könnyedén eldöntheted, hogy a Te vállal...

Ha magadra ismersz, akkor Neked is megéri sürgősen e-számlákra váltani! – 1. rész

Ha magadra ismersz, akkor Neked is megéri sürgősen e-számlákra váltani! – 1. rész

Szívesen felpörgetnéd valahogy az olyan unalmas feladatokat, mint a számlázás? Sok jót hallottál már az e-számlákról, de vagy...

A legjobb számlázó programok hasznos logisztikai funkciókkal kereskedőknek – 2. rész

A legjobb számlázó programok hasznos logisztikai funkciókkal kereskedőknek – 2. rész

Egy logisztikai funkciókkal is felturbózott számlázó program rengeteg terhet levesz a kereskedők válláról. Gondolj csak bele,...