Menü
Meddig és hogyan kell megőrizni a programmal kiállított számlákat?

Meddig és hogyan kell megőrizni a programmal kiállított számlákat?

Szívesen lecserélnéd már a hagyományos papír alapú számlatömböket egy sokkal hatékonyabb programra, de nem tudod milyen szabályok vonatkoznak a számlák tárolására? Ezen ne múljon, összegyűjtöttük neked a számlázóval kiállított bizonylatok megőrzésére vonatkozó legfontosabb tudnivalókat. Nézd csak mennyivel kényelmesebb és átláthatóbb lesz az adminisztráció.

5 vagy 8 évig kell megőrizni a számlákat?

A számlákkal kapcsolatosan egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, ami sokszor félreértésekhez is vezet. Éppen ezért érdemes tisztázni, hogy (a hagyományos papír alapú számlatömbös bizonylatokhoz hasonlóan) a számlázó programmal kiállított számlákat az adózás rendjéről szóló törvény alapján 5, míg a számviteli törvény alapján 8 évig kell megőrizni.

Mivel utóbbi szabályozás kimondja, hogy az éves beszámoló és a könyvelés alapbizonylatait (így a számlákat is) kötelesek 8 évig olvasható formában tárolni, így neked is ezt kell szem előtt tartanod.

Milyen formátumban kell tárolni a programmal kiállított számlákat?

Az időtartam mellett éppoly fontos, hogy a megfelelő formában raktározd el és mutasd be szükség esetén számláidat. Ezért semmiképpen ne felejtsd el, hogy az e-számlákat csak elektronikus formában fogadják majd el. Egy ellenőrzés során a kinyomtatott változat nem helyettesítheti az e-számlát az időbélyeges hitelesítés miatt. A programmal kiállított, majd kinyomtatott számlák esetében azonban már más a helyzet. Ezeket a bizonylatokat papír alapon kell tárolnod 8 éven át.

Van lehetőség a programokon belül tárolni a számlákat?

A papír alapú számlákat természetesen számlázó program használata esetén is a NAV-hoz bejelentett helyen kell tárolnod. De vajon mi a helyzet az e-számlákkal? Az elektronikus bizonylatokat digitális formában kell megőrizned, amire tökéletesen megfelel a számítógéped vagy éppen egy külső adathordozó.

Még ennél is hatékonyabb megoldás, ha olyan programot választasz, amely korlátlan ideig megőrzi helyetted a számlákat. Arra azért érdemes odafigyelni, hogy a szolgáltatók többsége többnyire néhány évet garantál csak, azonban ez a megoldás is sokkal kényelmesebb, átláthatóbb és hatékonyabb, mint a hagyományos papír alapú számlatömbökkel járó dobozolás.

A könyvelő program összekötéssel változik a számlák tárolási kötelezettsége?

Mivel a számlázók többsége ma már összeköthető könyvelő programmal, gyakran felvetődik a kérdés, hogy vajon áthárítható-e a könyvelőre a számlák tárolása. A válasz azonban természetesen nem, a számlákat minden esetben a cégeknek kell megőrizniük, hiszen a könyvelő tárolási kötelezettsége csak az általa beküldött iratokra érvényes.

Spórolj meg rengeteg időt a számlák tárolásával is, válaszd ki a tökéletes számlázó programot percek alatt egy villámteszttel most »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Egyre több vállalkozás választja az online számlázást

Egyre több vállalkozás választja az online számlázást

Míg néhány évvel ezelőtt még sok vállalkozás tartott az e-számlák bevezetésétől, mára teljesen elfogadott gyakorlattá vált és...

Ha magadra ismersz, akkor Neked is megéri sürgősen e-számlákra váltani! – 2. rész

Ha magadra ismersz, akkor Neked is megéri sürgősen e-számlákra váltani! – 2. rész

Cikkünk első részében jó néhány olyan gondolatot szedtünk össze, amelyek segítségével könnyedén eldöntheted, hogy a Te vállal...

Ha magadra ismersz, akkor Neked is megéri sürgősen e-számlákra váltani! – 1. rész

Ha magadra ismersz, akkor Neked is megéri sürgősen e-számlákra váltani! – 1. rész

Szívesen felpörgetnéd valahogy az olyan unalmas feladatokat, mint a számlázás? Sok jót hallottál már az e-számlákról, de vagy...

A legjobb számlázó programok hasznos logisztikai funkciókkal kereskedőknek – 2. rész

A legjobb számlázó programok hasznos logisztikai funkciókkal kereskedőknek – 2. rész

Egy logisztikai funkciókkal is felturbózott számlázó program rengeteg terhet levesz a kereskedők válláról. Gondolj csak bele,...