Menü
Meddig és hogyan kell megőrizni a programmal kiállított számlákat?

Meddig és hogyan kell megőrizni a programmal kiállított számlákat?

Szívesen lecserélnéd már a hagyományos papír alapú számlatömböket egy sokkal hatékonyabb programra, de nem tudod milyen szabályok vonatkoznak a számlák tárolására? Ezen ne múljon, összegyűjtöttük neked a számlázóval kiállított bizonylatok megőrzésére vonatkozó legfontosabb tudnivalókat. Nézd csak mennyivel kényelmesebb és átláthatóbb lesz az adminisztráció.

5 vagy 8 évig kell megőrizni a számlákat?

A számlákkal kapcsolatosan egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, ami sokszor félreértésekhez is vezet. Éppen ezért érdemes tisztázni, hogy (a hagyományos papír alapú számlatömbös bizonylatokhoz hasonlóan) a számlázó programmal kiállított számlákat az adózás rendjéről szóló törvény alapján 5, míg a számviteli törvény alapján 8 évig kell megőrizni.

Mivel utóbbi szabályozás kimondja, hogy az éves beszámoló és a könyvelés alapbizonylatait (így a számlákat is) kötelesek 8 évig olvasható formában tárolni, így neked is ezt kell szem előtt tartanod.

Milyen formátumban kell tárolni a programmal kiállított számlákat?

Az időtartam mellett éppoly fontos, hogy a megfelelő formában raktározd el és mutasd be szükség esetén számláidat. Ezért semmiképpen ne felejtsd el, hogy az e-számlákat csak elektronikus formában fogadják majd el. Egy ellenőrzés során a kinyomtatott változat nem helyettesítheti az e-számlát az időbélyeges hitelesítés miatt. A programmal kiállított, majd kinyomtatott számlák esetében azonban már más a helyzet. Ezeket a bizonylatokat papír alapon kell tárolnod 8 éven át.

Van lehetőség a programokon belül tárolni a számlákat?

A papír alapú számlákat természetesen számlázó program használata esetén is a NAV-hoz bejelentett helyen kell tárolnod. De vajon mi a helyzet az e-számlákkal? Az elektronikus bizonylatokat digitális formában kell megőrizned, amire tökéletesen megfelel a számítógéped vagy éppen egy külső adathordozó.

Még ennél is hatékonyabb megoldás, ha olyan programot választasz, amely korlátlan ideig megőrzi helyetted a számlákat. Arra azért érdemes odafigyelni, hogy a szolgáltatók többsége többnyire néhány évet garantál csak, azonban ez a megoldás is sokkal kényelmesebb, átláthatóbb és hatékonyabb, mint a hagyományos papír alapú számlatömbökkel járó dobozolás.

A könyvelő program összekötéssel változik a számlák tárolási kötelezettsége?

Mivel a számlázók többsége ma már összeköthető könyvelő programmal, gyakran felvetődik a kérdés, hogy vajon áthárítható-e a könyvelőre a számlák tárolása. A válasz azonban természetesen nem, a számlákat minden esetben a cégeknek kell megőrizniük, hiszen a könyvelő tárolási kötelezettsége csak az általa beküldött iratokra érvényes.

Spórolj meg rengeteg időt a számlák tárolásával is, válaszd ki a tökéletes számlázó programot percek alatt egy villámteszttel most »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

10 egyszerű számlázó program a legalapvetőbb funkciókkal - 2. rész

10 egyszerű számlázó program a legalapvetőbb funkciókkal - 2. rész

Nemrégiben mutattunk 5 olyan programot, amelyek csak a legalapvetőbb funkciókat tartalmazzák még jelentősen gyorsabbá, hatéko...

Így juthatsz el számlázó programoddal cégek ezreihez olcsón és hatékonyan

Így juthatsz el számlázó programoddal cégek ezreihez olcsón és hatékonyan

Megalkottad a tökéletes számlázó programot vagy ügyviteli rendszert, de a megrendelések/regisztrációk sehogy nem érkeznek? Un...

Minden, amit a számlázó programok jogszabályi megfelelőségéről tudnod kell

Minden, amit a számlázó programok jogszabályi megfelelőségéről tudnod kell

Akár kézzel, akár programmal állítod ki őket, a számlákra bizony szigorú törvényi előírások vonatkoznak. Éppen ezért mielőtt ...

10 egyszerű számlázó program a legalapvetőbb funkciókkal - 1. rész

10 egyszerű számlázó program a legalapvetőbb funkciókkal - 1. rész

Szeretnéd gyorsabbá, hatékonyabbá és átláthatóbbá tenni vállalkozásod számlázását, viszont nincs szükséged egyéb kényelmi, il...