Menü
Katás vagyok, mivel számlázzak?

Katás vagyok, mivel számlázzak?

Katás vállalkozóként gyakran felmerül a kérdés, hogy szükség van-e számlázó programra, ha igen, milyenre. Elegendő-e az ingyenes verzió vagy érdemes a fizetős programok között keresgélni. Összegyűjtöttük mire érdemes figyelni a számlázó program választásnál.

Ingyenes vagy fizetős?

A KATÁS vállalkozási forma egyre népszerűbb, hiszen, azok a vállalkozók, akik több helyről szereznek bevételt és ez évente a 12 millió forintot nem haladja meg, áfamentesen számlázhatnak, és mindössze KATA tételes adót, iparűzési adót és kamarai regisztrációs díjat kötelesek fizetni.

Számlázni viszont a KATÁS vállalkozásoknak is kell a bevételeik után, ehhez természetesen kézi számlát vagy számlázó programot is választhatnak. A számlázó programok közül bármelyik jó alternatíva lehet, hiszen bármelyikkel lehet áfamentesen számlázni.

Ezen kívül csupán a KISADÓZÓ szó és a Nyilvántartási szám feltüntetésére kell odafigyelni. Ennek a kitételnek az ingyenes és a fizetős számlázó programok is megfelelnek. Így a szempontot, hogy ingyenes vagy fizetős programot válasszunk-e, inkább az dönti majd el, hogy milyen egyéb kényelmi funkció található a programban.

Online vagy hagyományos számlázó?

Ha az előző kérdésen sikerült túllépni, jöhet a következő nagy dilemma: Offline vagy online számlázót válasszunk? Itt szintén bármelyik megoldás jó lehet, a legfontosabb azt szem előtt tartani, hogy a szoftver megfeleljen a NAV aktuális jogszabályainak, emiatt szerencsés, ha folyamatos a terméktámogatás.

Az online programok legnagyobb előnye, hogy böngészőből elérhetők, így helytől, időtől függetlenül számlázhatsz velük, és legtöbb esetben a számlák a rendszeren keresztül, e-mailben is küldhetők. Ez jelentős, egyre népszerűbb kényelmi szolgáltatás. ITT és ITT még több szempontot összegyűjtöttünk a kérdés eldöntéséhez.

Legfontosabb funkciók

A KATÁS vállalkozások népszerűségének növekedésére a számlázó programok is reagáltak, és több szoftver is fejlesztett kifejezetten KATÁS vállalkozásokra szabott funkciókat.

Ezek közül az egyik legfontosabb, a KATA keret feltüntetése. Biztosan tudod, hogy évi 12 millió Ft bevételig adózhat csak áfamentesen a vállalkozás, ezért nagyon fontos, hogy ez a keretet ne lépd át. Ezt több számlázó program is jelezni tudja neked, így mindig képben lehetsz a KATA keretedet illetően.

A pénzügyi statisztikai kimutatásokra is szükséged lehet, így nemcsak a keretet, de a vállalkozásod pénzügyi fejlődését is figyelemmel kísérheted. Könnyebben tudsz tervezni és fontos döntéseket hozni.

A KATA vállalkozási forma másik nagy kitétele, hogy nem származhat 1 millió Forintnál több bevétel egyetlen ügyféltől. Ugyan ez nem kizáró ok, viszont adóhatósági ellenőrzést vonhat maga után, bizonyítanod kell, hogy a létrejött szerződés nem színlelt munkaviszony. Emiatt jó, ha a partnerenkénti forgalmat is le tudod szűrni, így bármikor ellenőrizheted az adott ügyféltől származó bevételeket.

Bár az online adatszolgáltatási kötelezettség a KATÁS vállalkozásokra nem vonatkozik, mert csak a 100 000 Ft áfaértéket meghaladó számlákat kell beküldeni a NAV-hoz, ha viszont reális esélyt látsz arra, hogy átléped majd a 12 milliós éves bevételi határt és ekkora összegű számlákat is ki kell állítanod, akkor érdemes azt is megnézni, hogy a NAV adatszolgáltatási kötelezettséget tartalmazza-e a választott szoftver.

Ha még több szempontot is figyelembe szeretnél venni a számlázód kiválasztásához, akkor olvasd el EZT és EZT a blogposztot is.

Ha pedig ennyi infó is elég volt, akkor használd a SZÁMLÁZÓVÁLASZTÓT a számodra tökéletes szoftver azonnali megtalálásához.

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Így automatizálható a NAV adatszolgáltatási kötelezettség

Így automatizálható a NAV adatszolgáltatási kötelezettség

Mint ismeretes, 2018. július 1. óta kötelező adatot szolgáltatni a NAV felé a min. 100 000 Ft áfatartalmú, belföldi adóalanyo...

Számlázóválasztás 2020 - ezekre figyelj kiemelten

Számlázóválasztás 2020 - ezekre figyelj kiemelten

Az év elején mindig több cég vált számlázóprogramot, ezt a trendet csak tovább erősítik a számlázásra vonatkozó jogszabályvál...

Jön a mindenkire érvényes online adatszolgáltatási kötelezettség

Jön a mindenkire érvényes online adatszolgáltatási kötelezettség

Elfogadta az Országgyűlés a novemberben előterjesztett őszi adócsomagot, amely szerint 2020-tól két lépcsőben bővítik tovább ...

A számlázást is érinti a 2020. július 1-én életbe lépő új adócsomag

A számlázást is érinti a 2020. július 1-én életbe lépő új adócsomag

A Versenyképesebb Magyarországért program egyes adóintézkedéseinek megvalósítását szolgálja az új adótörvény-módosítási csoma...