Menü
Jön a mindenkire érvényes online adatszolgáltatási kötelezettség

Jön a mindenkire érvényes online adatszolgáltatási kötelezettség

Elfogadta az Országgyűlés a novemberben előterjesztett őszi adócsomagot, amely szerint 2020-tól két lépcsőben bővítik tovább az online adatszolgáltatási kötelezettek körét. Ennek értelmében 2021-től már minden belföldi számlát látni fog a NAV.

2 lépcsőben terjesztik ki az adatszolgáltatásra kötelezettek körét

A számlák kötelező beküldésére kötelezettek köre 2 lépcsőben fog bővülni. 2020. július 1-tól minden belföldi adóalanynak kiállított számlát azonnal be kell küldeni a NAV-nak. 2021. július 1-től pedig a magánszemélyek számára kiállított számlákat is fel kell tölteni az adóhatóság rendszerébe. Ezzel gyakorlatilag minden egyes belföldre kiállított számlát azonnal látni fog a hivatal.

Megszűnnek az eddig korlátozások, nem lesz kivétel

A 2018. július 1-el hatályba lépett Online Számla rendszer első változata csak a 100 000 Ft vagy nagyobb áfatartalmú számlákra vonatkozott és csakis abban az esetben, ha a vállalkozás azt belföldi adóalany számára állította ki. Bár a korlátozás ezzel sok szereplőt kizárt a kötelezettség alól, a rendelkezés így is 200-250 milliárd extra bevételt hozott az államkasszának, így csak idő kérdése volt, hogy mikor bővítik ki az érintettek körét. Eddig a szabályozás egyáltalán nem érintette a KATÁsokat és azokat sem, akik 100 000 Ft-nál kisebb áfatartalmú számlákat állítottak ki. A változtatások életbe lépésével azonban ők sem mentesülnek az adatszolgáltatási kötelezettség alól.

Mit lehet tenni már most?

Az adatszolgáltatási kötelezettséget tehát első körben csak 2020. július 1-ével bővítik, de már így is érinteni fog mindenkit, aki bármekkora értékben, belföldi adóalanynak számláz. Érdemes ezért előre informálódni és felülvizsgálni a vállalkozás számlázási gyakorlatát.

Az adatszolgáltatási kötelezettséget manuálisan és automatizáltan is lehet majd teljesíteni.

Akik kézi számlatömböt vagy olyan számlázó programot használnak, amely nem továbbítja automatikus az adatokat a NAV rendszerének, azoknak manuálisan kell az információkar rögzíteni a hivatalos Online Számla felületén.

Több számlázó program is megoldotta már azonban az automatikus adatszolgáltatást, így a számlázó és az Online Számla rendszer összekötésével egyes számlázó programok automatikusan továbbítják az adatszolgáltatásra kötelezett számlákat a NAV részére. Így a jogszabály hatályba lépése nem jelent majd extra adminisztrációs terhet az ezeket a programokat használó vállalkozásoknak. Ha tehát nem szeretnénk extra adminisztrációs feladatokat bevállalni, akkor érdemes közülük választani.

A cikk írásakor az alábbi számlázó programokkal automatikusan megoldható a NAV adatszolgáltatási kötelezettség

AXEL PRO Számlázó- és Készletnyilvántartó Program
MiniCRM
Számlázz.hu
Billingo
Revol Express 6.03 verzió
Számlázóprogramom
OTP eBIZ
InfoCentrum
Provimax
Billzone
InnVocie

A lista nem teljes, ha tudsz számlázóról, amellyel automatizálható az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése, írd meg nekünk és bővítjük a listát.

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Jön a jogszabályváltozás, most válts számlázót

Jön a jogszabályváltozás, most válts számlázót

Elindult a visszaszámlálás 2020. július 1-től minden belföldi adóalanyok közti ügyletről adatot kell szolgáltatni a NAV részé...

Videókonferencia - Online adatszolgáltatás a NAV-nak

Videókonferencia - Online adatszolgáltatás a NAV-nak

2020. június 18-án élő videókonferencia. Minden számlát látni akar a NAV, ha áfás, ha nem. Ez csak az első lépés. Katásokra i...

Így válassz készletkezelő programot

Így válassz készletkezelő programot

A termékértékesítéssel foglalkozó kis- és középvállalkozások hatékonyságának, eredményességének szempontjából kiemelten fonto...

5 ok, hogy tableten is működő számlázó programot válassz

5 ok, hogy tableten is működő számlázó programot válassz

Bár a számlázás alapvetően számítógéphez kötött tevékenység, a mai technológiáknak és szoftvereknek köszönhetően azonban bátr...