Menü
Jön a jogszabályváltozás, most válts számlázót

Jön a jogszabályváltozás, most válts számlázót

Elindult a visszaszámlálás 2020. július 1-től minden belföldi adóalanyok közti ügyletről adatot kell szolgáltatni a NAV részére. 2021. január 1-től tovább bővül a kör és a magánszemélyeknek kiállított számlákat is rögzíteni kell. Eltörölték a korábbi értékhatárokat és mentességeket is, így a katások és az alanyi adómentesen számlázók is érintettek. Semmi gond, az adatszolgáltatás automatizálható, a választás során azonban nem árt más szempontokat is figyelembe venni.

Legfontosabb: NAV adatszolgáltatás automatizálása

A NAV adatszolgáltatás automatizálásához online összekötéssel rendelkező szoftvert kell választanod. Mindenképpen ellenőrizd, hogy a programod tudja-e a funkciót, ellenkező esetben minden egyes számlaadatot manuális kell majd felvinned. Körültekintően járd körbe azt is, mi történik áramszünet vagy az internetkapcsolat akadozása esetén. Fontos kérdések: 

Automatikusan megismétlődik a beküldés vagy manuálisan kell újra elindítani?
Érkezik azonnali visszajelzés a beküldésről?
Mi történik, ha a szoftver hibája miatt nem lehet feltölteni időben a számlát? 

Válogasd ki a számodra legfontosabb funkciókat

Bár most a NAV adatszolgáltatás a számlázóválasztás alapja, jó választás esetén ennek működését észre sem fogod venni. Annál inkább fontossá válik majd, hogy milyen funkciókkal könnyíti meg a munkádat a választott program. Gyors számlázásra számos ingyenes programot találsz. Nézd meg azonban az apróbetűt is: 

Milyen korlátozások élnek az ingyenes verzió esetén?
Milyen funkciókat tartalmaz a szoftver?
Mennyire könnyű és egyszerű a használata?
Hogyan lehet később váltani, ha több funkcióra lenne szükséged?

Az e-számlázás, a könyvelői hozzáférés, az API használata, a több számlatömb használata a legtöbb szoftvernél már fizetős. Válogasd ki, hogy milyen funkciókra van szükséged és nézd meg, melyik program tudja ezeket. 

Fontos az ár, de ár-érték alapján dönts

Sokszor hangsúlyozzuk, hogy az ár fontos, de nem lehet a legfontosabb szempont a számlázóváltás során. Aranyszabály, hogy almát az almával, körtét a körtével hasonlíts össze. 

Válogasd ki a fontos funkciókat és a szóba jöhető programok közül azt válaszd, amelyek minden funkciót tartalmaz. Figyelj arra is, hogy sok számlázónál az egyes funkciók plusz költséget jelenthetnek. Ezeket pontosan számold ki, hogy ne érjen később meglepetés.

Puding próbája az evés: próbálj, tesztelj

Ne válassz számlázót anélkül, hogy kipróbáltad volna. Valószínűleg nap mint nap dolgozni fogsz vele, ezért nézd meg, mire számíthatsz: Fontos kérdések:

Mennyire könnyű használni?
Átlátható a felülete?
Az érintett munkatársak is gyorsan meg tudják szokni?
Milyen segítséget adnak az induláshoz?
Mennyire könnyű átállni az új rendszerre?
Mi lesz a korábbi adatokkal? Átvihetők az új szoftverbe?
Milyen az ügyfélszolgálat? Hol és mikor lehet őket elérni?
Mit mondanak róla azok, akik már használják?

Eljött az idő, most rajtad a sor. Találd meg a vállalkozásod számára legideálisabb számlázót és automatizáld a NAV adatszolgáltatást! 

Segítünk a választásban, kezdd ITT »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Így működik az automatikus számlázás a gyakorlatban

Így működik az automatikus számlázás a gyakorlatban

Az automatizálás egyre több területen jelenik meg az életünkben, és persze nem kivétel ez alól a számlázás sem. Nem is ritka ...

Szeptember 30-án vége a NAV szankciómentes időszakának

Szeptember 30-án vége a NAV szankciómentes időszakának

A 2020. július 1-től hatályba lépett jogszabályváltozások szerint minden belföldi adóalanyok közötti számlát be kell küldeni ...

Tippek a webshopos számlázás korszerűsítéséhez (X)

Tippek a webshopos számlázás korszerűsítéséhez (X)

2021. január 1-től minden számlára vonatkozik a NAV adatszolgáltatási kötelezettség és a magánszemélyek részére kiállított sz...

5 ok, hogy automatizáld a NAV adatszolgáltatást

5 ok, hogy automatizáld a NAV adatszolgáltatást

Mint ismert 2020. július 1. óta kötelezően adatot kell szolgáltatni a NAV részére a belföldi adóalanyok között kiállított szá...