Menü
Így kösd össze a NAV Online Számla rendszerét a számlázóddal

Így kösd össze a NAV Online Számla rendszerét a számlázóddal

Amióta tudni lehet, hogy hamarosan bővíteni fogják a NAV adatszolgáltatásra kötelezettek körét, azóta állandó téma a vállalkozói körökben, hogyan lehet ezt minél egyszerűbben intézni. Ezúttal az automatizálás előnyeit és módját gyűjtöttük össze.

A NAV adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése

Az online adatszolgáltatási kötelezettség manuálisan és automatikusan is teljesíthető. Előbbit a NAV Online Számla rendszerén keresztül lehet megtenni, számlánként rögzítve az adatokat. Ezt a vállalkozó, a könyvelője vagy egy külső megbízottja is intézheti. Érdemes ezt előre egyeztetni a könyvelővel, ha neki szeretnénk átadni a feladatot. 

Amennyiben automatizálni szeretnénk az adatszolgáltatást, ahhoz egy NAV összekötésre alkalmas számlázó programot kell használnunk. Erről itt írtunk korábban »

Az automatizálással nemcsak időt, de pénzt és energiát is spórolhatunk magunknak és a könyvelőnknek is. Ezért mindenképpen érdemes elgondolkodni rajta, ha eddig még nem tetted meg. 

Így kösd össze a NAV Online Számla rendszerét a számlázóddal

Az automatizáláshoz tehát egy arra alkalmas online számlázóval és NAV Online Számla regisztrációval kell rendelkeznünk. Utóbbit a manuális adatszolgáltatáshoz is el kell intéznünk, ebben nincs különbség. 

Az automatizáláshoz biztosítani kell, hogy a két rendszer gond nélkül, interneten keresztül kommunikálni tudjon egymással. Ehhez a NAV Online Számla rendszerben egy technikai felhasználót és egy XML kulcsot kell létrehoznod. 

Technikai felhasználó létrehozása

Azt a Felhasználók fül alatt, kattints az Új felhasználó gombra, és válaszd a Technikai felhasználó lehetőséget. Meg kell adnod egy általad választott jelszót, és az űrlap alján be kell pipálni a Számlák kezelése és Számlák lekérdezése opciókat. Végül kattints a mentés gombra.

XML kulcs generálása

Ezt követően ismét kattints a Felhasználók fülre, majd a megfelelő felhasználó sorának végén a lefelé mutató háromszögre. Itt kattints a Kulcsgenerálás gombra és a rendszer legenerálja neked az egyedi kulcsot az összekötéshez. 

Ezt követően lépj be a számlázó programodba és a NAV összekötésre kialakított felületen írd be a speciális kulcsot. 

A két rendszer összekapcsolódott, innentől a kiállított számlákat a számlázód automatikusan beküldeni a NAV Online Számla rendszerébe. Neked csak ellenőrizni kell, hogy az adatszolgáltatás sikeres volt-e. 

Nincs még automatikus adatszolgáltatásra alkalmas számlázód?
Találd meg az igazit ITT »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Jön a jogszabályváltozás, most válts számlázót

Jön a jogszabályváltozás, most válts számlázót

Elindult a visszaszámlálás 2020. július 1-től minden belföldi adóalanyok közti ügyletről adatot kell szolgáltatni a NAV részé...

Videókonferencia - Online adatszolgáltatás a NAV-nak

Videókonferencia - Online adatszolgáltatás a NAV-nak

2020. június 18-án élő videókonferencia. Minden számlát látni akar a NAV, ha áfás, ha nem. Ez csak az első lépés. Katásokra i...

Így válassz készletkezelő programot

Így válassz készletkezelő programot

A termékértékesítéssel foglalkozó kis- és középvállalkozások hatékonyságának, eredményességének szempontjából kiemelten fonto...

5 ok, hogy tableten is működő számlázó programot válassz

5 ok, hogy tableten is működő számlázó programot válassz

Bár a számlázás alapvetően számítógéphez kötött tevékenység, a mai technológiáknak és szoftvereknek köszönhetően azonban bátr...