Menü
Így automatizálható a NAV adatszolgáltatási kötelezettség

Így automatizálható a NAV adatszolgáltatási kötelezettség

Mint ismeretes, 2018. július 1. óta kötelező adatot szolgáltatni a NAV felé a min. 100 000 Ft áfatartalmú, belföldi adóalanyok részére kiállított számlákról. Ehhez a számlázó programoknak is fel kellett készíteniük a szoftvereiket az adatszolgáltatás teljesítéséhez. Most újabb változás jön, de jó hír, hogy automatizálható a vele járó adminisztráció.

A legújabb információk szerint 2020. július 1-től ugyanis bővítik a NAV adatszolgáltatásra kötelezettek körét, így már értékhatártól függetlenül minden belföldi adóalanynak kiállított számlát be kell küldeni a NAV részére. Így a változást követően az eddig áfamentesen számlázó vállalkozások, katások és a 100 000 Ft áfahatárnál kisebb értékben számlázó vállalkozások is a kötelezettek közé tartoznak majd. 2021. január 1-től pedig a magánszemélyeknek kiállított számlákat is látni fogja a NAV.

A NAV adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése

A NAV adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez a vállalkozásoknak mindenek előtt be kell regisztrálniuk a NAV Online számla rendszerébe, itt kell manuálisan feltölteni a számlákat, a rajta lévő információk megadásával. Ez a verzió a kézi számlatömböt használók vagy a hagyományos, papír alapú számlákat kiállítók számára lehet megoldás.

Fontos azonban tudni, hogy amennyiben az áthárított áfa összege nem éri el az 500 000 Ft-ot, úgy a feltöltésre 4 naptári nap áll rendelkezésre. Ha meghaladja azt, úgy a kiállítást követőn adatot kell szolgáltatni.

A számlák feltöltését a vállalkozó, a könyvelője vagy egy megbízott is végezheti. Bár sokan bíznak abban, hogy a könyvelő majd átvállalja ezt a feladatot is, a fórumokban olvasható hozzászólásokból nem ez látszik. Az extra adminisztrációt ugyanis senki nem szereti, és mégha egy vállalkozás esetében csak néhány számláról lenne is szó, egy könyvelő jellemzően nem csak egy cég könyvelését látja el. Így a NAV adatszolgáltatási kötelezettség manuális teljesítése akár több órás többletmunkát is ad, amit valahol kompenzálni kell. Ezért is ajánlja már most egyre több könyvelő az automatizálható adatszolgáltatásra képes számlázókra való átállást.

Ez persze nem minden vállalkozás esetében oldható meg, de érdemes alaposan körüljárni a lehetőséget, és megvizsgálni minden szóba jöhető megoldást.

Automatizálható a kötelező adatszolgáltatás

A NAV adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése ugyanis automatizálható. Ez a gyakorlatban úgy, néz ki, hogy a számlázó programot összekötjük a NAV Online Számla rendszerével, ezt követően a számlázás ugyanúgy végezhető, mint korábban. Az automatizálásra képes programok az összekötést követően figyelemmel kísérik a kiállított számlákat, és ha azokról a hatályos jogszabályok szerint adatot kell szolgáltatni, azt be is küldik online a NAV rendszerébe. A beküldés sikeréről általában azonnal visszajelzést kapunk, így rögtön látható, ha nem sikerült az adatszolgáltatás. Ekkor érdemes ellenőrizni, hogy mi a hiba ok, és kezelni azt.

Tény, hogy nem minden vállalkozó esetében lesz járható út az online számlázó programok használata, így az automatizálható adatszolgáltatás előnyeit sem tudják majd élvezni. De mivel értékes órákat lehet vele megspórolni, érdemes átnézni a cég folyamatait, és megvizsgálni, hogyan lehetne mégis bevezetni, elkerülve ezzel a felesleges adminisztrációs terheket.

A cikk írásakor az alábbi számlázó programokkal automatikusan megoldható a NAV adatszolgáltatási kötelezettség

AXEL PRO Számlázó- és Készletnyilvántartó Program
Billingo
Billzone
InfoCentrum
InnVocie
MiniCRM
OTP eBIZ
Provimax
Revol Express 6.03 verzió
Számlázóprogramom
Számlázz.hu

A lista nem teljes, ha tudsz számlázóról, amellyel automatizálható az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése, írd meg nekünk és bővítjük a listát.

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Jön a jogszabályváltozás, most válts számlázót

Jön a jogszabályváltozás, most válts számlázót

Elindult a visszaszámlálás 2020. július 1-től minden belföldi adóalanyok közti ügyletről adatot kell szolgáltatni a NAV részé...

Videókonferencia - Online adatszolgáltatás a NAV-nak

Videókonferencia - Online adatszolgáltatás a NAV-nak

2020. június 18-án élő videókonferencia. Minden számlát látni akar a NAV, ha áfás, ha nem. Ez csak az első lépés. Katásokra i...

Így válassz készletkezelő programot

Így válassz készletkezelő programot

A termékértékesítéssel foglalkozó kis- és középvállalkozások hatékonyságának, eredményességének szempontjából kiemelten fonto...

5 ok, hogy tableten is működő számlázó programot válassz

5 ok, hogy tableten is működő számlázó programot válassz

Bár a számlázás alapvetően számítógéphez kötött tevékenység, a mai technológiáknak és szoftvereknek köszönhetően azonban bátr...