Menü
Egyre több vállalkozás választja az online számlázást

Egyre több vállalkozás választja az online számlázást

Míg néhány évvel ezelőtt még sok vállalkozás tartott az e-számlák bevezetésétől, mára teljesen elfogadott gyakorlattá vált és egyre több magyar cég használ digitális számlákat. Az észérvek is mellettük szólnak. A világunk egyre gyorsul, egyre nagyobb a környezetvédelmi nyomás és a persze a profitnövelés iránti igény. Nagyon úgy tűnik, hogy az e-számlák képesek megfelelni ennek a trendnek. Nézzük, miért olyan menő mostanában az e-számlázás.

Olcsóbb, mint nyomtatni és postázni

Ha nem személyesen adjuk át, akkor a hagyományos kézzel írt és nyomtatott számláknak költsége van. A számlatömböt és a számlázót is meg kell venni. A számlázó program lehet ugyan ingyenes, de a számlát ki kell nyomtatni, borítékolni és postázni. Ezek költségei csökkenni nem fognak, ellenben minden hónapban terhelik a vállalkozás pénztárát. Ezzel szemben az e-mailben küldött számla küldése ingyenes, ez esetben csak a hitelesítésre szolgáló időbélyeg árával kell számolni, amit néhány számlázó program szintén ingyen ad az ügyfeleinek. 

Igényesebb, mint a kézi számla

A kézi számlát már sokan, sokszor, sok helyen szidták, mégis a mai napig vannak hívei. Pedig elavult, csúnya, ráadásul sokszor olvashatatlan és szinte soha nem sikerül szépen kiszabni. A jogszabályok, pl. a PTGSZLAH beküldés vagy a 100 000 Ft áfatartalom feletti számlák NAV beküldése ugyanúgy vonatkoznak a kézi számlákra is. Digitális összeköttetés nélkül viszont ezt is manuálisan kell megoldani. De kinek van erre még ideje?

Gyorsabban kifizetik a vevők

A digitálisan kiállított e-számlákat azonnal, e-mailben lehet továbbítani a vevőnek, aki persze azonnal meg is kapja azt. A tapasztalat azt mutatja, hogy az így küldött számlákat a fizetési határidő előtt, de sokszor még aznap ki is egyenlítik. Ennek talán oka lehet, hogy a teendő eltűnjön a levelezőlistából, ezért a vevők azonnal be is állítják az utalást. De az is lehet, hogy egyszerűen jobban szem előtt van, mint a postán érkezett számlák.

Környezetbarát

Nincs nap, hogy ne olvasnánk, hallanánk a médiában a környezetvédelem fontosságáról, az egyre jobban fenyegető veszélyekről és az elvárásokról, hogy az egyén szintjén tegyünk a klímaváltozás ellen. Magánszemélyként is sokan gyűjtik már szelektíven a szemetet, mozdulnak el a növényi táplálkozás irányába, járnak autó helyett kerékpárral vagy gyalog. Cégszinten pedig jó megoldás a számlák nyomtatása helyett azokat e-mailben küldeni. Napi jócselekedet, pipa.

Kevesebb helyet foglal

A hagyományos, papír alapú számlákat nyomtatni kell, a nyomtatott papírok a könyvelőhöz kerülnek, akinek pedig ezeket tárolni is kell. Év végén aztán az éves papírhalmaz visszakerül a céghez, amit min. 8 évig meg kell őrizni. Raktárban, irodában, garázsban, ki hol tudja. A helyiség fenntartása persze megint pénzbe kerül. Az e-számlákkal a nyomtatás, a lefűzés és a tárolás költsége is megspórolható.

A könyvelők is megbarátkoztak vele

Néhány évvel ezelőtt még sok könyvelő nem tudott mit kezdeni az e-számlákkal, ezért inkább lebeszélte róla az ügyfeleit. Mára annyira elterjedt, hogy szinte kikerülhetetlenné vált, ráadásul az online számlázóknál elérhető könyvelés összekötés funkcióval a számlák pillanatok alatt integrálhatók a könyvelő programokba. Így végeredményben rengeteg időt meg is spórolnak.

Te még nem próbáltad az e-számlákat?
Találd meg a neked való szolgáltatót és válts Te is e-számlára!
Töltsd ki a tesztet, segítünk a választásban »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

TOP 5 számlázó program összekötés

TOP 5 számlázó program összekötés

Nem kérdés, hogy a számlázó programok értékes órákat vagy akár napokat spórolnak meg a vállalkozások pénzügyi munkatársai szá...

5 ritkán feltett kérdés az e-számlákról

5 ritkán feltett kérdés az e-számlákról

A számlázó programok innovációjának köszönhetően egyre több számlázó programnál elérhető a modern e-számla, elektronikus szám...

Jön a NAV Online számla 2.0

Jön a NAV Online számla 2.0

Augusztus végén nyilvánossá vált a régóta beharangozott Online Számla 2.0 sokak által várt elemének, az új XML séma (XSD doku...

Katás vagyok, mivel számlázzak?

Katás vagyok, mivel számlázzak?

Katás vállalkozóként gyakran felmerül a kérdés, hogy szükség van-e számlázó programra, ha igen, milyenre. Elegendő-e az ingye...