Menü
Az 5+1 legfontosabb tudnivaló a NAV-bekötés 2018-as indulása előtt

Az 5+1 legfontosabb tudnivaló a NAV-bekötés 2018-as indulása előtt

Már csak néhány hét maradt az online számlaadat-szolgáltatás bevezetéséig, már a tesztüzemmód is javában dübörög, szóval éppen ideje felkészülni és bepótolni minden fontos infót, amire csak a NAV-bekötés indulása előtt szükséged lehet. Összegyűjtöttük neked a legfontosabb tudnivalókat, hogy könnyedén elkerülhesd a több százezres büntetéseket.

1. A NAV-bekötés nem kötelez a számlázód lecserélésére

Az általad használt számlázónál semmi nyoma annak, hogy készülnének a NAV-bekötéshez szükséges funkciók fejlesztésével? Ez könnyedén előfordulhat, ugyanis a beépítése nem lesz kötelező a szolgáltatók számára.

Ez persze nem azt jelenti, hogy le kéne cserélned jelenlegi számlázódat, hiszen az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség júliusi indulása után ugyanúgy használhatod ezeket a programokat. Viszont jobban oda kell majd figyelned, hiszen a szükséges funkciók hiánya nem ment fel a követelmények és a határidők alól, hiszen az adatszolgáltatást így is teljesítened kell. Annyi különbséggel, hogy az adatokat kézzel kell majd felvinned a NAV új rendszerébe.

2. Az érintett számlázók automatikusan teljesítik az adatszolgáltatást

Nem akarsz a NAV-bekötés miatt plusz adminisztrációs terheket venni a nyakadba? Jó lenne minél gyorsabban és egyszerűbben letudni az adatszolgáltatást? Akkor van egy jó hírünk számodra, ugyanis amelyik számlázó program tartalmazza majd az online számlaadat-szolgáltatás funkcióját, annak kötelező lesz automatikusan, emberi beavatkozás nélkül továbbítania az érintett számlák adatait az adóhatóság irányába.

Egy jó számlázóval így tehát rengeteg időt és energiát megspórolhatsz, ezért össze is gyűjtöttük neked, hogy miként találhatod meg a vállalkozásod számára tökéletes programot könnyedén és gyorsan.

3. A meghibásodások sem adnak felmentést az adatszolgáltatási kötelezettség alól

Bár a NAV-bekötéshez szükséges funkciót tartalmazó számlázóval valóban gyerekjáték lesz a kötelező adatszolgáltatás, olyan váratlan események, mint például egy áramkimaradás vagy vállalati üzemzavar néha közbeszólhatnak.

Éppen ezért még az új rendszer indulása előtt célszerű felkészülni ezekre a helyzetekre, ilyenkor ugyanis az előzetes tervek szerint 48 óra áll rendelkezésedre pótolni az esetleges mulasztásokat. Ha ez idő alatt nem sikerülne helyreállítani a rendszert, akkor sem mentesülsz az adatszolgáltatási kötelezettség alól. Ilyenkor kézzel kell feltöltened a számlaadatokat a NAV új rendszerébe, különben érkezik a több százezres büntetés.

4. A NAV értesít majd az adatszolgáltatás teljesítéséről

Az automatikusan teljesített adatszolgáltatással kapcsolatosan az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy miként tudják majd a vállalkozók ellenőrizni, hogy az érintett számlaadatok valóban feltöltésre kerültek-e a NAV rendszerébe.

Egy tévhitet már rögtön a NAV-bekötés indulása előtt érdemes eloszlatni, a számlákon ugyanis nem szerepel majd semmilyen erre vonatkozó igazolás vagy digitális pecsét. A számlák adattartalmán a törvények értelmében a kiállítás pillanata után - ami még éppen megelőzi a NAV-hoz való továbbítás időpontját - már tilos módosítani.

Nem kell azonban a bizonytalanságtól tartanod, hiszen az adóhivatal az adatszolgáltatás teljesítése után válaszüzenetben értesít majd az érintett számlák beérkezéséről. Bár ezeket nem lesz kötelező elraknod, az átláthatóság és visszakereshetőség érdekében azonban célszerű egy ideig megőrizni őket.

5. A NAV-bekötés automatizálásához csupán két regisztrációra lesz szükséged

A NAV-bekötés indulása előtt rengeteg kérdés érkezik még a számlázó programok bejelentésével kapcsolatban. A vállalkozásoknak azonban az adatszolgáltató végpont és a számlázó program regisztrációján kívül sok dolguk nem akad az előkészületekkel.

Ha szeretnéd felkészülten várni az online számlaadat-szolgáltatás korszakát, akkor számodra különösen jó hír, hogy nemrégiben elindult a NAV új rendszerének tesztüzemmódja. Az alábbi linkre kattintva már most kipróbálhatod , hogy az indulás után élesben miként működik majd a felület.

Fontos! Bár a tesztüzemmód használatához is be kell jelentened a programot és végpontot, ez nem váltja ki az éles rendszerhez szükséges regisztrációt.

+1 A NAV-bekötés után sem kötelezhetnek a frissítések megvásárlására a programok

A július közeledtével egyre többször merül fel az a kérdés is, hogy a programok értékesítői kötelezhetik-e a felhasználókat a NAV-bekötés indulása után a frissítések megvásárlására. A jelenlegi törvények ezt azonban nem teszik lehetővé, így nem kell attól tartanod, hogy olyan szolgáltatásért kell majd fizetned, amelyet nem veszel igénybe.

Ettől függetlenül természetesen előfordulhat, hogy néhány szolgáltatónál csak akkor tudod majd igénybe venni az automatikus számlaadat-szolgáltatás funkciót, ha azt megvásárolod vagy előfizetsz rá.

Várd felkészülten a NAV-bekötést, találd meg a tökéletes számlázó programot percek alatt egy online teszt segítségével most »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Te vajon jól tudtad? 10 óriási tévedés a számlázó programok bejelentéséről – 2. rész

Te vajon jól tudtad? 10 óriási tévedés a számlázó programok bejelentéséről – 2. rész

Határidők, bírságok, nyomtatványok? Minddel foglalkoztunk cikkünk előző részében, ahol jó néhány tévhitet eloszlattunk a szám...

Te vajon jól tudtad? 10 óriási tévedés a számlázó programok bejelentéséről – 1. rész

Te vajon jól tudtad? 10 óriási tévedés a számlázó programok bejelentéséről – 1. rész

Alig várod már, hogy új számlázóddal végre temérdek időt spórolhass meg, de a bejelentés még hátra van? Esetleg már megtörtén...

7 ok, amiért megéri azonnal összekötni webáruházad egy számlázó programmal

7 ok, amiért megéri azonnal összekötni webáruházad egy számlázó programmal

Na jó, előbb azért olvasd el gyorsan, hogy milyen előnyei vannak a webáruház és számlázó összekötésnek. Merthogy akad bőven, ...

Többre képesek, mint hinnéd – 10 bevált, ingyenes számlázó program – 2. rész

Többre képesek, mint hinnéd – 10 bevált, ingyenes számlázó program – 2. rész

Cikkünk első részében bebizonyítottuk, hogy akár fizetned sem kell azért, hogy felgyorsíthasd céged számlázását. A Számlázóvá...