Menü
A számlázást is érinti a 2020. július 1-én életbe lépő új adócsomag

A számlázást is érinti a 2020. július 1-én életbe lépő új adócsomag

A Versenyképesebb Magyarországért program egyes adóintézkedéseinek megvalósítását szolgálja az új adótörvény-módosítási csomag, amelyet a kormány az Országgyűlésnek nyújtott be. A jogszabályváltozások a számlázást is érintik, összegyűjtöttük, mire kell figyelni.

- 2020. július 1-től minden belföldi ügyletre és belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére kibocsátott számláról adatot kell szolgáltatni a NAV részére. A változás a korábbiakhoz képest, hogy eddig csak a 100 000 Ft áfaértéket elérő vagy azt meghaladó számlákat kellett beküldeni az adóhatóság részére. Tehát megszűnik az értékhatárt szabályozó korlát, és az adóhatóság gyakorlatilag minden belföldi vállalkozói számlát látni fog.

- A fenti jogszabályhoz kapcsolódik, hogy 2020. július 1-től minden, adatszolgáltatási kötelezettségben érintett számlán szerepeltetni kell a partner adóalany belföldi adószámának első nyolc számjegyét.

2021. január 1-től az adatszolgáltatási kötelezettség alá elő számlák köre tovább bővül és az összes termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról kibocsátott vagy kiállított számláról, ill. számlával egy tekintet alá eső okiratról is adatot kell majd szolgáltatni. Ez alól a magánszemélyek számára kiállított dokumentumok sem lesznek kivételek. A szigorítások előrevetítik, hogy várhatóan rövidesen a NAV készíti majd a vállalkozások áfabevallását is.

2020. július 1-től számlát, illetve nyugtát kell kiállítani az ún. áfamentes ügyletek nagy részéről is. Ilyen pl. a magán-egészségügy, a fogorvosi, oktatási szolgáltatás vagy az ingatlanértékesítés is.

8 napra csökken a számlakibocsátásra rendelkezésre álló idő a jelenlegi 15 napról.

A jogszabályváltozások még inkább a gépi számlák irányába terelik majd az adózókat, mert a kézi számlák kiállítása és a vele járó adatszolgáltatáshoz kapcsolódó adminisztráció rengeteg felesleges munkát adna a vállalkozásnak. Miközben számos számlázó programmal már teljesen automatizálható a kötelező adatszolgáltatás.

A tökéletes számlázót keresed vállalkozásod számára?
Töltsd ki a tesztet és találd meg a vállalkozásodra szabott legjobb számlázót »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Jön a jogszabályváltozás, most válts számlázót

Jön a jogszabályváltozás, most válts számlázót

Elindult a visszaszámlálás 2020. július 1-től minden belföldi adóalanyok közti ügyletről adatot kell szolgáltatni a NAV részé...

Videókonferencia - Online adatszolgáltatás a NAV-nak

Videókonferencia - Online adatszolgáltatás a NAV-nak

2020. június 18-án élő videókonferencia. Minden számlát látni akar a NAV, ha áfás, ha nem. Ez csak az első lépés. Katásokra i...

Így válassz készletkezelő programot

Így válassz készletkezelő programot

A termékértékesítéssel foglalkozó kis- és középvállalkozások hatékonyságának, eredményességének szempontjából kiemelten fonto...

5 ok, hogy tableten is működő számlázó programot válassz

5 ok, hogy tableten is működő számlázó programot válassz

Bár a számlázás alapvetően számítógéphez kötött tevékenység, a mai technológiáknak és szoftvereknek köszönhetően azonban bátr...