Menü
A számlázást is érinti a 2020. július 1-én életbe lépő új adócsomag

A számlázást is érinti a 2020. július 1-én életbe lépő új adócsomag

A Versenyképesebb Magyarországért program egyes adóintézkedéseinek megvalósítását szolgálja az új adótörvény-módosítási csomag, amelyet a kormány az Országgyűlésnek nyújtott be. A jogszabályváltozások a számlázást is érintik, összegyűjtöttük, mire kell figyelni.

- 2020. július 1-től minden belföldi ügyletre és belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére kibocsátott számláról adatot kell szolgáltatni a NAV részére. A változás a korábbiakhoz képest, hogy eddig csak a 100 000 Ft áfaértéket elérő vagy azt meghaladó számlákat kellett beküldeni az adóhatóság részére. Tehát megszűnik az értékhatárt szabályozó korlát, és az adóhatóság gyakorlatilag minden belföldi vállalkozói számlát látni fog.

- A fenti jogszabályhoz kapcsolódik, hogy 2020. július 1-től minden, adatszolgáltatási kötelezettségben érintett számlán szerepeltetni kell a partner adóalany belföldi adószámának első nyolc számjegyét.

2021. január 1-től az adatszolgáltatási kötelezettség alá elő számlák köre tovább bővül és az összes termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról kibocsátott vagy kiállított számláról, ill. számlával egy tekintet alá eső okiratról is adatot kell majd szolgáltatni. Ez alól a magánszemélyek számára kiállított dokumentumok sem lesznek kivételek. A szigorítások előrevetítik, hogy várhatóan rövidesen a NAV készíti majd a vállalkozások áfabevallását is.

2020. július 1-től számlát, illetve nyugtát kell kiállítani az ún. áfamentes ügyletek nagy részéről is. Ilyen pl. a magán-egészségügy, a fogorvosi, oktatási szolgáltatás vagy az ingatlanértékesítés is.

8 napra csökken a számlakibocsátásra rendelkezésre álló idő a jelenlegi 15 napról.

A jogszabályváltozások még inkább a gépi számlák irányába terelik majd az adózókat, mert a kézi számlák kiállítása és a vele járó adatszolgáltatáshoz kapcsolódó adminisztráció rengeteg felesleges munkát adna a vállalkozásnak. Miközben számos számlázó programmal már teljesen automatizálható a kötelező adatszolgáltatás.

A tökéletes számlázót keresed vállalkozásod számára?
Töltsd ki a tesztet és találd meg a vállalkozásodra szabott legjobb számlázót »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Online adatszolgáltatási kötelezettség - így automatizálhatod a beküldést

Online adatszolgáltatási kötelezettség - így automatizálhatod a beküldést

Mint ismert, 2020. július 1-től bővül a NAV adatszolgáltatásra kötelezettek köre, így minden belföldi adóalany részére kiállí...

Online adatszolgáltatási kötelezettség - legfontosabb tudnivalók kézi számlásoknak

Online adatszolgáltatási kötelezettség - legfontosabb tudnivalók kézi számlásoknak

2020. július 1. az idei év egyik legfontosabb dátuma, már ami az adózást illeti. Június 30. után ugyanis újabb adminisztráció...

Így automatizálható a NAV adatszolgáltatási kötelezettség

Így automatizálható a NAV adatszolgáltatási kötelezettség

Mint ismeretes, 2018. július 1. óta kötelező adatot szolgáltatni a NAV felé a min. 100 000 Ft áfatartalmú, belföldi adóalanyo...

Számlázóválasztás 2020 - ezekre figyelj kiemelten

Számlázóválasztás 2020 - ezekre figyelj kiemelten

Az év elején mindig több cég vált számlázóprogramot, ezt a trendet csak tovább erősítik a számlázásra vonatkozó jogszabályvál...