Menü
A számlázási szabályok változásai 2020

A számlázási szabályok változásai 2020

Életbe léptek az új jogszabályok, amelyek jelentősen megmozgatták a számlázó programok piacát is. Az új változások rengeteg vállalkozást érintenek, nézzük, mire kell figyelni és mit érdemes ellenőrizni 2020. július. 1. után a számlázási gyakorlatunkban.

Bővült az adatszolgáltatásra kötelezettek köre

2020. július 1-től jelentősen változtak a számlázásra vonatkozó jogszabályok. Az új törvénynek megfelelően minden belföldi partnerek között kiállított számlát be kell küldeni az adóhatóság részére. A jogszabály jelenleg nem érinti a magánszemélyek és külföldi partnerek részére kiállított számlákat. Viszont 2021. január 1-től utóbbiakra is vonatkozik majd az adatszolgáltatási kötelezettség. 

Korábban csak a 100 000 Ft-os áfa értéket meghaladó számlákat kellett beküldeni a NAV-nak. Ezt a jogszabály hatályba lépése eltörölte és a legkisebb értékű számláról is adatot kell szolgáltatni. Utóbbi miatt érintettek a katás vállalkozások, az alanyi adómentesen számlázó vagy fordított adózású vállalkozások is. 

Az adóhatóság legfőbb célja az adatszolgáltatásra kötelezettek körének bővítésével a gazdaság fehérítése, az áfacsalások megelőzése és költségvetési bevétel növelése volt. Az adatszolgáltatás viszont újabb adminisztrációs terhet is ró a vállalkozásokra. 

Az adatszolgáltatást a NAV Online Számla rendszerébe való regisztrációt követően lehet teljesíteni. A kézi számlatömbbel kiállított számlákat ide kell feltölteni. Érdemesebb ezért online számlázásra váltani, mert a számlázó programok a NAV Online Számla rendszerével összekapcsolhatók, így az adatszolgáltatás teljesítése automatizálható. Ez azt jelenti, hogy a számlakiállítás pillanatában emberi beavatkozás nélkül kerülnek be az adatok a NAV rendszerébe. 

Az adatszolgáltatásra 500 000 Ft áfaérték alatti számlák esetében 4 nap áll rendelkezésre, felettiepedig a kiállítást követő nap kell teljesíteni az adatok átadását. A mulasztási bírság akár 500 000 Ft is lehet.

Kötelező feltüntetni a partner adószámát

Az adatszolgáltatás sikeres teljesítésének feltétele, hogy minden szükséges adat szerepeljen a számlán. 2020. július 1-től ezért a partner adószáma is a kötelező tartalmi elem. Enélkül az adatszolgáltatást nem lehet beküldeni. 

Fontos ellenőrizni az adószám bekérésének lehetőségét azoknál a rendszereknél, amelyekből automatikusan kerülnek átadásra a számlázási információk a számlázó programba. Pl. egy webáruház, online értékesítési rendszer, értékesítési weboldal, ügyviteli rendszer, készletkezelő rendszer stb. esetén. Ha ugyanis a folyamat során nem, vagy hibásan kerül a rendszerbe az adószám, a vállalkozás neve vagy címe, akkor az adatszolgáltatás nem lesz sikeres. 

Ha a jogszabály változása miatt új számlázó programot választottál, akkor nézz utána, milyen módon jelzi a szoftver, ha sikertelen volt az adatszolgáltatás, mi történik, ha tévesen kerülnek a számlázóba az adatokat és honnan fogod tudni, hogy sikeresen beküldésre került a számlád. 

Számlázó programot bármikor válthatsz. Arra viszont figyelj, hogy minden számlázót, amiből érvényes számlát állítasz ki, be kell jelented a NAV részére. Erről ITT találsz bővebb információt. 

Csökkent a számlakibocsátás ideje

2020. július 1-től 15 napról 8 napra csökkent a számlakibocsátásra rendelkezésre álló idő is. Ha a számla áthárított áfát tartalmaz, vagy tartalmaznia kellene, akkor 8 napon belül ki kell állítani a számlát az adott partnernek. Készpénzzel vagy készpénzt helyettesítő fizetési eszköz esetén a számlát azonnal ki kell állítani.

Számlázó programot váltanál? Segítünk a választásban!

Töltsd ki a tesztet »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Minden, amit az új számlázó program bejelentéséről tudnod kell

Minden, amit az új számlázó program bejelentéséről tudnod kell

Ha új számlázó programmal szeretnél számlázni, fontos tudnod, hogy az új szoftvert be kell jelentened a NAV felé. A folyamat ...

X Okos megoldásokkal segít a számlázásban és az üzletszerzésben az Erste Bank

X Okos megoldásokkal segít a számlázásban és az üzletszerzésben az Erste Bank

A hazai kisvállalkozások számára a tőkehiány mellett az adminisztráció és az üzletszerzés jelenti az egyik legnagyobb kihívás...

A számlázási szabályok változásai 2020

A számlázási szabályok változásai 2020

Életbe léptek az új jogszabályok, amelyek jelentősen megmozgatták a számlázó programok piacát is. Az új változások rengeteg v...

X Vállalkozásra szabott funkciók a megújult Billingo online számlázóban

X Vállalkozásra szabott funkciók a megújult Billingo online számlázóban

A NAV online adatszolgáltatási kötelezettség bővítése miatt minden eddiginél kiemeltebb fókuszba kerültek az online számlázó ...