Menü
A 10 legfontosabb tudnivaló az e-számlákról

A 10 legfontosabb tudnivaló az e-számlákról

Az e-számlák vállalkozók ezreit hódították már meg, ami nem is csoda a rengeteg előnyük ismeretében. A modern, gyors és kényelmes megoldással kapcsolatban azonban a mai napig rengeteg kérdés merül fel, ezért most összegyűjtöttük a 10 legfontosabb dolgot, amit csak tudni érdemes az elektronikus bizonylatokról. Ezt a listát nem akarod kihagyni.

1. Csak az elektronikus úton

Az e-számla olyan bizonylat, amely elektronikus jelek formájában tartalmazza a kiállított számla adatait. Ez azt jelenti, hogy elektronikus úton kell kiállítani és befogadni egyaránt. A programmal elkészített e-számla továbbítható az ügyfél részére e-mailben, de akár kiírható CD-re, DVD-re vagy pendrive-ra is.

2. Nem minden program képes rá

Azt azonban fontos tudni, hogy nem minden programmal kiállított számla minősül e-számlának. A fenti meghatározás értelmében ugyanis, amint kinyomtatásra kerül a bizonylat, már elveszti „e-számla jellegét”, és hagyományos, papír alapú számlának minősül. Ugyanitt muszáj megjegyezni azt is, hogy nem is minden program tartalmazza az e-számlázás funkciót, éppen ezért összegyűjtöttük neked a legjobb e-számlázókat »

3. Ugyanazok a tartalmi követelmények

A jogszabályok értelmében az e-számlákra természetesen ugyanazok a tartalmi követelmények vonatkoznak, mint a hagyományos, papír alapú bizonylatokra. Ettől függetlenül azonban számos programmal már lehetőséged van különleges dizájnt adni a számláidnak, amelyeknek rengeteg előnye van már csak a márkaépítés szempontjából is.

4. Meg kell őket őrizni

Mindezek után valószínűleg azon sem lepődsz meg, hogy az e-számlákra nemcsak hasonló tartalmi, hanem egyéb jogszabályi előírások vonatkoznak, mint a papír alapú számlatömbökre. Éppen ezért az e-számlákat a számviteli törvényén értelmében éppúgy meg kell őrizni legalább 8 évig, hiszen az éves beszámoló és a könyvelés alapbizonylatai közé tartoznak.

5. Hitelesíteni kell őket

Mivel az e-számlák általában olyan formátumban (például PDF) készülnek el, amelyek nem tudják garantálni, hogy utólag senki ne piszkálhasson bele, ezért minden egyes bizonylatot hitelesíteni kell. Méghozzá egy időbélyeggel, amit a számlázó program egyébként automatikusan elhelyez minden egyes példányon, így neked ezzel nem kell bajlódnod.

6. Az áruk szolgáltatóként változhat

Az időbélyeggel kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy nagyban meghatározhatja az e-számlák árát. Ezekért ugyanis a legtöbb szolgáltatónál fizetni kell, bár ma már több programhoz is rengeteg ingyenes időbélyeget adnak a szolgáltatók.

7. Olcsók

Ettől azonban az e-számlák még mindig sokkal olcsóbbak, mint a hagyományos, papír alapú bizonylatok. Az időbélyegek árát ugyanis megúszhatod példányonként akár néhány forinttal, közben viszont nem kell fizetned sem a papírért, sem a tintáért, de még a postai költségeket is elfelejtheted.

8. Automatizálhatod velük a számlázást

Az e-számlákkal ráadásul nemcsak költséget, hanem rengeteg időt is megspórolhatsz. A programokba felvihető partner- és termékadatbázisoknak köszönhetően ugyanis a legtöbb rendszer pillanatok alatt átveszi a szükséges adatokat és kitölti helyetted a számlát.

Számos program azonban még ennél is sokkal kényelmesebbé és gyorsabbá varázsolja a számlázást. A leghasznosabb funkciók közé tartozik például az ismétlődő számlák beállítása, az automatikus fizetési értesítők küldése és a tömeges számlagenerálás, amelyeket a szolgáltatók többségénél már általában megtalálsz. Persze akad azért még jó néhány olyan funkció, amelyekkel még több időt nyerhetsz a számlázáson »

9. Kompatibilis a könyvelőkkel

Az e-számlákkal nemcsak a számlázás, hanem a könyvelés előkészítése, valamint egyéb adminisztrációs feladatok is gyerekjátékká válnak. Akadnak ugyanis olyan programok, amelyekben hozzáférést adhatsz könyvelődnek a számláidhoz. De olyanok is, amelyeket összeköthetsz a könyvelőd által használt programmal, így néhány kattintással exportálhatsz számára több száz e-számlát.

10. Nav-bejelentés ezekre is vonatkozik

Ugye nem felejtetted el, hogy 2018 júliusában indul a NAV-bekötés? Az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség pedig értelemszerűen az e-számlákra is vonatkozik. Éppen ezért össze is gyűjtöttük neked a legfontosabb tudnivalókat:

Találd meg a tökéletes e-számlázót kényelmesen percek alatt, tölts ki egy villámtesztet most »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Egyre több vállalkozás választja az online számlázást

Egyre több vállalkozás választja az online számlázást

Míg néhány évvel ezelőtt még sok vállalkozás tartott az e-számlák bevezetésétől, mára teljesen elfogadott gyakorlattá vált és...

Ha magadra ismersz, akkor Neked is megéri sürgősen e-számlákra váltani! – 2. rész

Ha magadra ismersz, akkor Neked is megéri sürgősen e-számlákra váltani! – 2. rész

Cikkünk első részében jó néhány olyan gondolatot szedtünk össze, amelyek segítségével könnyedén eldöntheted, hogy a Te vállal...

Ha magadra ismersz, akkor Neked is megéri sürgősen e-számlákra váltani! – 1. rész

Ha magadra ismersz, akkor Neked is megéri sürgősen e-számlákra váltani! – 1. rész

Szívesen felpörgetnéd valahogy az olyan unalmas feladatokat, mint a számlázás? Sok jót hallottál már az e-számlákról, de vagy...

A legjobb számlázó programok hasznos logisztikai funkciókkal kereskedőknek – 2. rész

A legjobb számlázó programok hasznos logisztikai funkciókkal kereskedőknek – 2. rész

Egy logisztikai funkciókkal is felturbózott számlázó program rengeteg terhet levesz a kereskedők válláról. Gondolj csak bele,...