Menü
5+1 kérdés a gyors és hatékony számlázóválasztáshoz

5+1 kérdés a gyors és hatékony számlázóválasztáshoz

A megfelelő számlázóprogram kiválasztása a széles kínálat miatt időigényes feladat. Természetesen senkinek nincs ideje arra, hogy a piacon található összes program működését megismerje mielőtt kiválasztaná az ideálisat. Ezért összegyűjtöttünk 5+1 kérdést, amelyet megválaszolva pillanatok alatt máris sokkal közelebb juthatsz a tökéletes számlázóprogramhoz.

1. Elég könnyen kezelhető a számlázóprogram?

Nemcsak az induló vállalkozásoknak és a számlázóprogramokkal először találkozó felhasználóknak, hanem a rutinosabb cégeknek is az első és legfontosabb kérdése ez.

Azért van szükség számlázóprogramra, hogy a költségek mellett időt és energiát spórolj meg. Ha nem elég átlátható, vagy könnyen használható egy program, akkor ugyanúgy vesződni fogsz vele, mintha kézzel írnád meg számláidat.

Éppen ezért fontos, hogy az általad választott számlázó felhasználóbarát legyen. Ehhez pedig hozzátartozik az is, hogy egy súgóval vagy kézikönyvvel segítik számodra az eligazodást.

2. Biztosan megéri az olcsóbbat választani?

Elkoptatott közhelynek tűnik hangsúlyozni az ár-érték arány szerepét. Számlázóprogramot azonban hosszú távra választasz, ráadásul vállalkozásod működésében is napi szinten szerepet játszik majd.

Ezért mindenképpen jó tisztában lenni a regisztráció előtt azzal, hogy mit is kapsz pénzedért cserébe. Ez viszont nem azt jelenti, hogy mindenképpen egy ingyenes változattal kell próbálkoznod, hiszen a legtöbb fizetős programot kipróbálhatod ingyen.

Ráadásul az sem mindegy, hogy mennyit képes nyújtani az adott számlázó ingyenes verziója. Gyakori ugyanis, hogy a legfontosabb funkciók, beépíthető modulok és igazán hasznos frissítések a későbbiekben csak nagyon drágán vásárolhatóak meg.

3. Milyen plusz funkciókra van szükségem?

Ahhoz, hogy meg tudd állapítani egy számlázó milyen ár-érték arányt képvisel, először azt kell tisztáznod, hogy mi jelent értéket vállalkozásod számára, vagyis milyen funkciókra lesz szükséged.

A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhányat a legfontosabb funkciók közül, amelyre bármikor szükséged lehet. Egy igazán profi és összetett számlázóprogram:

- tárolja a termékek és a partnerek adataid- kezeli a különböző ÁFA kulcsokat- lehetőséget nyújt piszkozatok és biztonsági mentések készítésére- díjbekérőt küld- az ismétlődő számlákat elkészíti automatikusan- képes elektronikus számlát küldeni- statisztikákat, kimutatásokat hoz létre- kezeli a vonalkódokat és a cikkszámokat- vezeti a készletnyilvántartást

4. Passzol ez a program vállalkozásom működéséhez?

Ahány cég, annyi szervezeti felépítés és munkafolyamat létezik, így fontos, hogy a választott program illeszkedjen vállalkozásod profiljához.

A webáruházak számára például elengedhetetlen, hogy összeköthessék a számlázójukat saját felületükkel. A számos alkalmazottat foglalkozó cégeknek pedig valószínűleg arra van szükségük, hogy több felhasználó is használhassa egyszerre a választott programot.

Nem ritka, hogy egy cég külföldi partnerekkel is dolgozik, ilyenkor pedig csak azok a számlázók jöhetnek szóba, amelyek képesek deviza alapon is elkészíteni a számlákat.

5. Elég naprakész megoldást választok?

A számlázóprogramokkal szemben támasztott legfontosabb kritériumok egyike, hogy mindig megfeleljen a NAV által támasztott követelményeknek. Enélkül ugyanis használhatatlanok.

Az adózással kapcsolatos törvények és egyéb szabályozások akár évente is változhatnak, az ingyenes programoknak pedig sokszor hosszú hetekbe telhet mire ezeket képesek lereagálni. Gyakori az is, hogy a szoftver nem frissül automatikusan, hiába áll rendelkezésre a szükséges újítás.

A törvényeken kívül a piaci körülmények, elvárások is változhatnak, ezért fontos, hogy a választott számlázó képes legyen reagálni az új igényekre. Ilyenkor érdemes megnézned, hogy milyen gyakorisággal frissítették a szoftverüket, milyen gyakran javítják a hibákat és építenek be új funkciókat.

+1 Bárhol és bármikor használhatom számlázómat?

A vezető beosztású emberek napirendje rendkívül zsúfolt, és előfordulhat, hogy egy elhúzódó meeting vagy egy váratlan probléma miatt nem marad idő elkészíteni a számlákat, a határidő pedig szorít.

Ilyenkor jól jön, ha a választott számlázót bárhol és bármikor használhatod, akár okostelefonodról is, útban egy üzleti megbeszélésre. Így még a legváratlanabb pillanatokban is átnézhetsz néhány fontos statisztikát vagy elküldheted a legsürgetőbb számlákat.

Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket, és ne bízd a véletlenre a tökéletes számlázóprogram megtalálását. Ha még több kérdés merült fel benned, vagy csak szeretnél tisztábban látni, akkor kérdezz minket bátran »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Egyre több vállalkozás választja az online számlázást

Egyre több vállalkozás választja az online számlázást

Míg néhány évvel ezelőtt még sok vállalkozás tartott az e-számlák bevezetésétől, mára teljesen elfogadott gyakorlattá vált és...

Ha magadra ismersz, akkor Neked is megéri sürgősen e-számlákra váltani! – 2. rész

Ha magadra ismersz, akkor Neked is megéri sürgősen e-számlákra váltani! – 2. rész

Cikkünk első részében jó néhány olyan gondolatot szedtünk össze, amelyek segítségével könnyedén eldöntheted, hogy a Te vállal...

Ha magadra ismersz, akkor Neked is megéri sürgősen e-számlákra váltani! – 1. rész

Ha magadra ismersz, akkor Neked is megéri sürgősen e-számlákra váltani! – 1. rész

Szívesen felpörgetnéd valahogy az olyan unalmas feladatokat, mint a számlázás? Sok jót hallottál már az e-számlákról, de vagy...

A legjobb számlázó programok hasznos logisztikai funkciókkal kereskedőknek – 2. rész

A legjobb számlázó programok hasznos logisztikai funkciókkal kereskedőknek – 2. rész

Egy logisztikai funkciókkal is felturbózott számlázó program rengeteg terhet levesz a kereskedők válláról. Gondolj csak bele,...