Menü
5+1 gyakori tévhit a dobozos számlázó programokról és a valóság

5+1 gyakori tévhit a dobozos számlázó programokról és a valóság

Az új számlázó kiválasztásának egyik első és legfontosabb lépése eldönteni, hogy a felhő alapú vagy inkább „dobozos” programokat favorizálod-e. Természetesen mindkét kategóriának meg vannak a maga előnyei, utóbbiakról azonban igen sok tévhit terjedt el. Ezekből válogattuk össze a legnagyobb tévedéseket, és természetesen a valóságot is megmutatjuk, hogy valóban a céged igényeihez legjobban passzoló szoftvert mellett dönthess.

1. tévhit - a dobozos programok jóval olcsóbbak, mint az online számlázók

Mára az online számlázók közt is számos ingyenes vagy nagyon olcsó változatot találni, ezekből korábban mi is összeállítottunk egy listát. Ez persze nem azt jelenti, hogy a dobozos programok drágák lennének, csupán a két típus árai közti jelentős különbség kezdett erősen csökkenni. Ennek a tévhitnek az alapját ma már első sorban inkább az adja, hogy a dobozos termékek árai sokkal alacsonyabbak az egyedi fejlesztésű rendszereknél.

A költségekkel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy amíg a telepíthető programokért egy egyszeri összeget kell fizetned, addig rengeteg online számlázót egy bizonyos havi díj ellenében vehetsz igénybe. Ez pedig hosszú távon értelemszerűen valamivel nagyobb kiadást jelenthet.

2. tévhit – a telepíthető számlázók felesleges funkciókat tartalmaznak

Tény, hogy amíg az online számlázók esetében általában többféle csomagajánlat vagy modul közül válogathatsz, addig a dobozos termékek fix funkciókat tartalmaznak. Óriási tévhit azonban, hogy ez egyben azt is jelentené, hogy számodra fölösleges funkciókért fizetsz.

Egyfelől a telepíthető számlázók széles kínálatában egyaránt megtalálod a legegyszerűbb programokat és az összetett, jó néhány extra funkcióval felturbózott szoftvereket is. Így pedig könnyedén kiválaszthatod a vállalkozásod igényeihez legjobban illeszkedő megoldást. Másfelől az online megoldások csomagjai vagy moduljai is biztosan tartalmaznak majd olyan lehetőségeket, amelyeket csak nagyon ritkán vagy soha nem használsz majd.

Számlázóválasztó tipp: könnyedén előfordulhat, hogy egy ma még feleslegesnek tűnő funkció a későbbiekben vállalkozásod fejlődése esetén már fontossá válik. Éppen ezért, ha folyamatos növekedést tervezel, akkor megéri olyan számlázót választani, amely a jövőben is megfelel majd a megváltozott elvárásoknak.

3. tévhit – a dobozos szoftverekhez nem adnak ki fejlesztéseket

Ez természetesen ismét csak tévhit, hiszen a dobozos termékekhez is adnak ki különböző frissítéseket, fejlesztéseket vagy javító csomagokat a szolgáltatók. Sőt, bizonyos programok készítői igen gyakran meg is kérdezik az ügyfeleket, illetve a felhasználói javaslatokat is fontosnak tartják. Ettől függetlenül azonban tény, hogy az online számlázókat jóval sűrűbben egészítik ki új funkciókkal és egyéb fejlesztésekkel.

4. tévhit – a telepíthető számlázókat nem kötheted össze más programokkal

Ez óriási veszteség lenne, hiszen egy könyvelő program-, webáruház- vagy éppen egy ügyviteli rendszerrel való összekötéssel temérdek fölösleges munkától kímélheted meg magadat. Éppen ezért szerencse, hogy ez is csak egy újabb tévhit, hiszen a dobozos számlázókat mindhárom imént említett programmal és akár raktárkezelő alkalmazással is összekötheted, így rengeteg időt spórolhatsz meg.

Azzal azonban számolnod kell, hogy a dobozos szoftvereket többnyire nem a piacon megtalálható rendszerek valamelyikével integrálhatod, hanem a számlázó fejlesztője által kiadott, saját termékekkel.

5. tévhit – a dobozos programok használatába nehéz beletanulni

Ezeket a programokat az online számlázókhoz hasonlóan hosszas fejlesztés, sőt számos prototípus készíti elő. Ennek során az alapvető hibák és nehézségek még a piacon való megjelenés előtt kiderülnek, így a szoftver végül teljesen felhasználóbarát formában kerül majd vállalkozásod kezeibe.

És akkor azt még nem is említettük, hogy sok esetben alap, haladó és profi fokozatú számlázók közül válogathatsz, az elmélyülést pedig általában egy felhasználói útmutató vagy kézikönyv segíti. A bonyolultabb, összetettebb rendszerek mellé egyébként a szolgáltatók sokszor oktatást is vállalnak.

+1 tévhit – a telepíthető számlázók cserélésekor az összes korábbi adat elveszik

Ennek a tévhitnek pedig végképp nincsen semmi alapja, hiszen teljesen természetes, hogy a feltelepített számlázók esetében is le tudod menteni a termék-, illetve partneradatbázisokat, valamint a kiállított számlákat. Így egy esetleges jövőbeni váltás esetén sem kell attól tartanod, hogy korábbi adataid elvesznének.

Találd meg a tökéletes számlázó programot, tölts ki egy villámtesztet most »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Így működik az automatikus számlázás a gyakorlatban

Így működik az automatikus számlázás a gyakorlatban

Az automatizálás egyre több területen jelenik meg az életünkben, és persze nem kivétel ez alól a számlázás sem. Nem is ritka ...

Szeptember 30-án vége a NAV szankciómentes időszakának

Szeptember 30-án vége a NAV szankciómentes időszakának

A 2020. július 1-től hatályba lépett jogszabályváltozások szerint minden belföldi adóalanyok közötti számlát be kell küldeni ...

Tippek a webshopos számlázás korszerűsítéséhez (X)

Tippek a webshopos számlázás korszerűsítéséhez (X)

2021. január 1-től minden számlára vonatkozik a NAV adatszolgáltatási kötelezettség és a magánszemélyek részére kiállított sz...

5 ok, hogy automatizáld a NAV adatszolgáltatást

5 ok, hogy automatizáld a NAV adatszolgáltatást

Mint ismert 2020. július 1. óta kötelezően adatot kell szolgáltatni a NAV részére a belföldi adóalanyok között kiállított szá...