Menü
5 óriási tévhit az e-számlákról és a valóság

5 óriási tévhit az e-számlákról és a valóság

Egyre több vállalkozó cseréli le a kézi számlatömböket a villámgyors és költséghatékony e-számlákra. Sok cég azonban még ódzkodik tőlük, aminek a legfőbb oka néhány elterjedt, alaptalan tévhit. Ezeket oszlatjuk most el és lerántjuk a leplet az e-számlákkal kapcsolatos legnagyobb kérdésekről.

1. tévhit: előfordulhat, hogy az ügyfél nem kapja meg az e-számlát

Tapasztalataink szerint sok cégnél attól tartanak, hogy az e-mailben küldött számla "útközben elkeveredhet", így azt az ügyfél nem kapja meg. Ennek a tévhitnek az eredete valószínűleg a levelezőprogramokkal kapcsolatos kellemetlen élményekre vezethetők vissza, aggodalomra azonban semmi ok.

A legtöbb számlázó programmal ugyanis nyomon követheted az e-számlák állapotát, így könnyedén meggyőződhetsz róla, hogy azok valóban kiküldésre kerültek-e.

2. tévhit: az e-számlázás drága

Azt rögtön érdemes tisztázni, hogy az e-számláknak is van némi költsége, hiszen a hitelesítésükre szolgáló időbélyegekért fizetni kell. Ezek darabonkénti ára azonban a legtöbb számlázó program esetében kimerül néhány forintban, sőt számos szoftverhez például több száz ingyenes időbélyeg jár havonta.

Tehát, ha jól választasz programot, akkor az elektronikus számlázás egyáltalán nem nevezhető drágának. Úgy meg aztán pláne nem, ha összehasonlítod a papír alapú számlákkal járó olyan költségekkel, mint:

3. tévhit: bonyolult az e-számlázók használata

Amikor arról kérdezzük a vállalkozókat, hogy az előnyök ellenére mi bizonytalanítja el őket az e-számlákkal kapcsolatban, akkor többször kaptuk azt a választ, hogy a programok bonyolult kezelésétől tartanak.

Ezt a tévhitet most gyorsan felejtsd is el, hiszen a legtöbb e-számlázót teljesen ingyen, bármiféle kötelezettség nélkül kipróbálhatod. Már az első néhány nap után meglátod majd mennyire egyszerű beletanulni a szoftverek használatába, amiben plusz segítséget jelent:

4. tévhit: az ügyfelek nem szeretnek az e-számlákat fogadni

Attól pedig végképp nem kell tartanod, hogy az ügyfelek nem örülnek majd az e-számláknak. Az elektronikus megoldás ugyanis számukra is sokkal gyorsabbá, kényelmesebbé és átláthatóbbá teszi a vásárlás egész folyamatát.

5. tévhit: a könyvelők dolgát megnehezíti az e-számla

De vajon mi a helyzet a könyvelőkkel? Számukra milyen változást jelent egy e-számlázó bevezetése? A tévhitekkel ellentétben a könyvelők jó része nemcsak felkészült rájuk, hanem örömmel is fogadja az elektronikus megoldások bevezetését.

Számukra óriási könnyítés, hogy az általuk használt könyvelő programokba néhány perc alatt exportálhatod az e-számlákat szoftveredből, így nem nekik kell ezért rohangálniuk. Ha nincs lehetőséged az e-számlák továbbítására, akkor sem kell lemondania könyvelődnek a kényelmes munkavégzésről, hiszen a legtöbb programmal már külön hozzáférést adhatsz számára, saját jelszóval és egyedi felhasználói jogosultságokkal, korlátozásokkal.

Derítsd ki percek alatt, számodra melyik a tökéletes e-számlázó, tölts ki egy villámtesztet most »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Egyre több vállalkozás választja az online számlázást

Egyre több vállalkozás választja az online számlázást

Míg néhány évvel ezelőtt még sok vállalkozás tartott az e-számlák bevezetésétől, mára teljesen elfogadott gyakorlattá vált és...

Ha magadra ismersz, akkor Neked is megéri sürgősen e-számlákra váltani! – 2. rész

Ha magadra ismersz, akkor Neked is megéri sürgősen e-számlákra váltani! – 2. rész

Cikkünk első részében jó néhány olyan gondolatot szedtünk össze, amelyek segítségével könnyedén eldöntheted, hogy a Te vállal...

Ha magadra ismersz, akkor Neked is megéri sürgősen e-számlákra váltani! – 1. rész

Ha magadra ismersz, akkor Neked is megéri sürgősen e-számlákra váltani! – 1. rész

Szívesen felpörgetnéd valahogy az olyan unalmas feladatokat, mint a számlázás? Sok jót hallottál már az e-számlákról, de vagy...

A legjobb számlázó programok hasznos logisztikai funkciókkal kereskedőknek – 2. rész

A legjobb számlázó programok hasznos logisztikai funkciókkal kereskedőknek – 2. rész

Egy logisztikai funkciókkal is felturbózott számlázó program rengeteg terhet levesz a kereskedők válláról. Gondolj csak bele,...