Menü
5 ok, hogy automatizáld a NAV adatszolgáltatást

5 ok, hogy automatizáld a NAV adatszolgáltatást

Mint ismert 2020. július 1. óta kötelezően adatot kell szolgáltatni a NAV részére a belföldi adóalanyok között kiállított számlákról az adóhatóságnak. Az adatszolgáltatáshoz a NAV Online Számla rendszerébe kell regisztrálni. Ezen a felületen lehet beküldeni a számlákat, ha manuálisan, számlánként szeretnénk ezt megtenni. Érdemes azonban inkább automatizálni az adatszolgáltatást. Ennek több oka is van.

Azért érdemes automatizálni a NAV adatszolgáltatás teljesítését, mert

 1. egyszerűbb, mint manuálisan feltölteni a számlákat

A manuális adatszolgáltatás legnagyobb hátránya, hogy minden számlaadatot egyesével kell feltölteni. Ez majdnem olyan, mintha még egyszer ki kellene állítani a számlát. Fontos tudni azt is, hogy az 500 000 Ft áfatartalmú számlákat a kiállítást követő 1, az ennél kisebb értékű számlákat 4 napon belül kell beküldeni. 

2. nem igényel munkaráfordítást

Az adatszolgáltatás automatizálásával a számla a kiállítást követően emberi közreműködés nélkül kerül be a NAV rendszerébe. Nem a te vagy a munkatársaid idejét rabolja és nem kell hozzá a könyvelődet sem megbíznod (esetleg külön díjazásért).

3. minimalizálható a hibalehetőség

Az automatizálás mellett a másik fontos érv, hogy így elkerülhető a hibás vagy rosszul rögzített számlaadat. Ha olyan számlázó programot választasz, amelyik automatikusan kitölti a cégadatokat valamilyen céginformációs adatbázisból, akkor a cégnév és az adószám garantáltan helyesen szerepel a számlán. 

4. azonnal látható, ha valami gond van a számlával

Az adatszolgáltatás sikeres teljesítéséről a számlázó programban visszajelzést is láthatsz. Ez azt jelenti, hogy a számlázó figyelmeztet, ha valami gond van a beküldés során, pl. hiányzik egy számlaadat, megszakadt az internetkapcsolat. Ezeket a visszajelzéseket figyelve mindig tudhatod, hogy mi történik a számláddal, észreveszed, ha hiba van a beküldési folyamatban és határidőn belül javítani is tudod azt.

5. megelőzhető a mulasztási bírság

A hibásan, hiányosan vagy késedelmesen beküldött számla után mulasztási bírságot szabhat ki az adóhatóság. Míg ez manuális adatrögzítés során bármikor előfordulhat, automatikus adatszolgáltatás esetén gyakorlatilag kizárt. A számlaadatok pontosan ugyanazokkal az adatokkal kerülnek beküldésre, amelyekkel rögzítetted őket a számlázó programba.

Ne pazarold az értékes munkaidődet automatizálható feladatokra. Válassz a NAV adatszolgáltatás automatizálására is alkalmas számlázó programot!

Jelenlegi információink alapján az alábbi számlázó programokkal kényelmesen automatizálhatod a NAV adatszolgáltatást:

Találd meg a számodra ideális számlázót a Számlázóválasztóval! Töltsd ki a tesztet »

Nem látod a számlázódat a listában? Írj nekünk!

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Így működik az automatikus számlázás a gyakorlatban

Így működik az automatikus számlázás a gyakorlatban

Az automatizálás egyre több területen jelenik meg az életünkben, és persze nem kivétel ez alól a számlázás sem. Nem is ritka ...

Szeptember 30-án vége a NAV szankciómentes időszakának

Szeptember 30-án vége a NAV szankciómentes időszakának

A 2020. július 1-től hatályba lépett jogszabályváltozások szerint minden belföldi adóalanyok közötti számlát be kell küldeni ...

Tippek a webshopos számlázás korszerűsítéséhez (X)

Tippek a webshopos számlázás korszerűsítéséhez (X)

2021. január 1-től minden számlára vonatkozik a NAV adatszolgáltatási kötelezettség és a magánszemélyek részére kiállított sz...

5 ok, hogy automatizáld a NAV adatszolgáltatást

5 ok, hogy automatizáld a NAV adatszolgáltatást

Mint ismert 2020. július 1. óta kötelezően adatot kell szolgáltatni a NAV részére a belföldi adóalanyok között kiállított szá...