Menü
2021-től ismét változnak a KATA szabályai

2021-től ismét változnak a KATA szabályai

Alig ébredtünk fel a július 1-én bevezetett és rengeteg katást is érintő NAV adatszolgáltatási kötelezettség bővítése miatti sokkból, újabb jogszabályváltozás lebeg a levegőben. 2021-től jelentősen változik a katásokra vonatkozó jogszabály. Érdemes ezt is szem előtt tartani, ha most választasz számlázó programot.

Mi lesz jövőre a katásokkal?

Elfogadták a KATA szigorításáról szóló törvényjavaslatot, így a jelenlegi helyzet szerint 2021-től, ha egy katás vállalkozás egy év alatt egy üzleti partnertől összesen 3 millió forintnál nagyobb bevételre tesz szert, akkor azt 40%-os büntetőadóval sújtják. 

A 40%-os adót belföldi vevő esetén nem a katás vállalkozónak, hanem a vevőnek kell megfizetni, külföldi vevő esetén viszont a katás vállalkozó viseli a terheket. Bármelyik esetet is nézzük, az extrém módon megemelkedő adó a szolgáltatások drágulását és/vagy a partnerkapcsolatok, vállalkozások megszűnését vonhatja maga után. Az extra adót az eddig is meglévő évi 600 000 Ft-os közteher, iparűzési adó és kamarai hozzájárulás felett kell majd fizetni. 

A jogszabályváltozás célja a gazdaság fehérítése és hogy kiszűrjék a színlelt munkaviszonnyal rendelkező a vállalkozókat. A radikális változtatás ellen rengetegen tiltakoznak, mert miközben a valódi célt ennél egyszerűbben is el lehetne érni, nagyon sok katás vállalkozót ellehetetlenít. 

Megszűnik a kettős katázás is

Fontos változás továbbá, hogy, ha valaki ún. kapcsolt vállalkozásba számláz be katásként, akkor értékhatártól függetlenül 40%-os plusz adót kell fizetni annak, aki a számlát befogadja.

A jogszabályváltozás hatályba lépésétől kezdve egy személy csak egy vállalkozásban lehet kiadózó. Ha különálló cégei vannak, akkor csak az egyik cég tudja igénybe venni a kedvező adókulcsot, a másiknak már emelt adóval kell számolnia.

Nő az adminisztrációs teher is, mert a változások miatt több bevallást kell készíteni, és szerződéskötés előtt a partnert írásban kell tájékoztatni arról is, hogy katások vagyunk.

Óriási a felháborodás és a tiltakozás a KATA jogszabály szigorítása miatt, és várhatóan a következő néhány hónapban még többször is hallunk majd a témáról.

Ha viszont most állsz számlázó program választása előtt, akkor katásként érdemes mindenképpen olyan szoftvert választanod, ami figyeli a KATA kereted alakulását. Ez eddig is fontos szempont volt az éves 12 millió forintos áfamentességi határ miatt. A jelek szerint a jövőben azonban még sokkal nagyobb jelentősége lesz majd. 

Még nem találtad meg a számodra ideális számlázó programot? 

Segít a Számlázóválasztó! Töltsd ki a tesztet »


Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Számlázóválasztás webáruházaknak 2021

Számlázóválasztás webáruházaknak 2021

2018. július 1-én vezette be a NAV online számlaadat-szolgáltatási kötelezettséget, amelyet azóta jelentősen kibővítettek, íg...

Így változik a NAV adatszolgáltatási kötelezettség 2021. január 1-től

Így változik a NAV adatszolgáltatási kötelezettség 2021. január 1-től

Mint ismert 2021. január 1-től tovább bővül a NAV adatszolgáltatásra kötelezettek köre, és a magánszemélyek számára kiállítot...

Így működik az automatikus számlázás a gyakorlatban

Így működik az automatikus számlázás a gyakorlatban

Az automatizálás egyre több területen jelenik meg az életünkben, és persze nem kivétel ez alól a számlázás sem. Nem is ritka ...

Szeptember 30-án vége a NAV szankciómentes időszakának

Szeptember 30-án vége a NAV szankciómentes időszakának

A 2020. július 1-től hatályba lépett jogszabályváltozások szerint minden belföldi adóalanyok közötti számlát be kell küldeni ...