Menü
2021-től ismét változnak a KATA szabályai

2021-től ismét változnak a KATA szabályai

Alig ébredtünk fel a július 1-én bevezetett és rengeteg katást is érintő NAV adatszolgáltatási kötelezettség bővítése miatti sokkból, újabb jogszabályváltozás lebeg a levegőben. 2021-től jelentősen változik a katásokra vonatkozó jogszabály. Érdemes ezt is szem előtt tartani, ha most választasz számlázó programot.

Mi lesz jövőre a katásokkal?

Elfogadták a KATA szigorításáról szóló törvényjavaslatot, így a jelenlegi helyzet szerint 2021-től, ha egy katás vállalkozás egy év alatt egy üzleti partnertől összesen 3 millió forintnál nagyobb bevételre tesz szert, akkor azt 40%-os büntetőadóval sújtják. 

A 40%-os adót belföldi vevő esetén nem a katás vállalkozónak, hanem a vevőnek kell megfizetni, külföldi vevő esetén viszont a katás vállalkozó viseli a terheket. Bármelyik esetet is nézzük, az extrém módon megemelkedő adó a szolgáltatások drágulását és/vagy a partnerkapcsolatok, vállalkozások megszűnését vonhatja maga után. Az extra adót az eddig is meglévő évi 600 000 Ft-os közteher, iparűzési adó és kamarai hozzájárulás felett kell majd fizetni. 

A jogszabályváltozás célja a gazdaság fehérítése és hogy kiszűrjék a színlelt munkaviszonnyal rendelkező a vállalkozókat. A radikális változtatás ellen rengetegen tiltakoznak, mert miközben a valódi célt ennél egyszerűbben is el lehetne érni, nagyon sok katás vállalkozót ellehetetlenít. 

Megszűnik a kettős katázás is

Fontos változás továbbá, hogy, ha valaki ún. kapcsolt vállalkozásba számláz be katásként, akkor értékhatártól függetlenül 40%-os plusz adót kell fizetni annak, aki a számlát befogadja.

A jogszabályváltozás hatályba lépésétől kezdve egy személy csak egy vállalkozásban lehet kiadózó. Ha különálló cégei vannak, akkor csak az egyik cég tudja igénybe venni a kedvező adókulcsot, a másiknak már emelt adóval kell számolnia.

Nő az adminisztrációs teher is, mert a változások miatt több bevallást kell készíteni, és szerződéskötés előtt a partnert írásban kell tájékoztatni arról is, hogy katások vagyunk.

Óriási a felháborodás és a tiltakozás a KATA jogszabály szigorítása miatt, és várhatóan a következő néhány hónapban még többször is hallunk majd a témáról.

Ha viszont most állsz számlázó program választása előtt, akkor katásként érdemes mindenképpen olyan szoftvert választanod, ami figyeli a KATA kereted alakulását. Ez eddig is fontos szempont volt az éves 12 millió forintos áfamentességi határ miatt. A jelek szerint a jövőben azonban még sokkal nagyobb jelentősége lesz majd. 

Még nem találtad meg a számodra ideális számlázó programot? 

Segít a Számlázóválasztó! Töltsd ki a tesztet »


Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Minden, amit az új számlázó program bejelentéséről tudnod kell

Minden, amit az új számlázó program bejelentéséről tudnod kell

Ha új számlázó programmal szeretnél számlázni, fontos tudnod, hogy az új szoftvert be kell jelentened a NAV felé. A folyamat ...

X Okos megoldásokkal segít a számlázásban és az üzletszerzésben az Erste Bank

X Okos megoldásokkal segít a számlázásban és az üzletszerzésben az Erste Bank

A hazai kisvállalkozások számára a tőkehiány mellett az adminisztráció és az üzletszerzés jelenti az egyik legnagyobb kihívás...

A számlázási szabályok változásai 2020

A számlázási szabályok változásai 2020

Életbe léptek az új jogszabályok, amelyek jelentősen megmozgatták a számlázó programok piacát is. Az új változások rengeteg v...

X Vállalkozásra szabott funkciók a megújult Billingo online számlázóban

X Vállalkozásra szabott funkciók a megújult Billingo online számlázóban

A NAV online adatszolgáltatási kötelezettség bővítése miatt minden eddiginél kiemeltebb fókuszba kerültek az online számlázó ...