Menü
10 kihagyhatatlan szempont a tökéletes számlázóhoz katás vállalkozóknak – 2. rész

10 kihagyhatatlan szempont a tökéletes számlázóhoz katás vállalkozóknak – 2. rész

Az ideális program még a katás vállalkozások számlázását is képes sokkal gyorsabbá, kényelmesebbé és átláthatóbbá varázsolni. Hogy ne kelljen órákon vagy napokon át kutakodnod a számlázók kínálatában, cikkünk első részében már összegyűjtöttünk Neked 5 fontos szempontot, amivel megtalálhatod a tökéletes programot. Nem maradunk adósak a folytatással sem, íme 5 újabb tényező, ami felett kár lenne csak úgy átsiklani.

6. szempont – a számlák tárolásának lehetősége

Ugye tudod, hogy a tévhitekkel ellentétben katás vállalkozóként is előfordulhat, hogy el kell raknod a költségszámlákat? Méghozzá akkor, ha átléped az évi 8 millió forintos bevételi határt, hiszen ilyenkor céged elveszíti alanyi áfamentességét.

A bevételi nyilvántartás vezetése viszont értelemszerűen a katás vállalkozóknak is kötelessége. Vagyis a kimenő számlákat mindenképp meg kell őrizned a jogszabályokban foglaltaknak megfelelő formában. Éppen ezért megéri olyan programot keresni, amely megőrzi helyetted a kiállított- és (szükség esetén) a költségszámlákat, hiszen ezzel szintén rengeteg időt és energiát spórolhatsz meg.

7. szempont – a könyvelést megkönnyítő lehetőségek

Bár a KATA az egyik legegyszerűbb vállalkozási forma, itt is akad jó néhány olyan szabály, amelyekkel az ember jó eséllyel akkor sem feltétlenül találkozik, ha egyszer részletesebben utána olvas a témának. Így az általános vélekedéssel egyetértve mi is azt mondjuk, hogy egy jó könyvelő egyetlen vállalkozó, még a katások mellől sem hiányozhat.

Gondolj csak arra, hogy eleve a törvényi előírások is gyakran változnak, és akkor a szakmai finomságokról még nem is beszéltünk. Utóbbi esetre tökéletes példa, hogy amennyiben egy alanyi adómentes vállalkozás áfamentesen vásárol az EU-n belül, és ehhez EU-s adószámát használja, akkor ÁFA-bevallási kötelezettsége keletkezik.

A sort pedig még folytathatnák, de sokkal egyszerűbb együtt dolgozni egy könyvelővel. Pláne, hogy számos olyan program közül választhatsz, amelyeket vagy összeköthetsz egy könyvelő programmal és exportálhatod a számládait, vagy amelyhez biztonságos körülmények és bizonyos korlátozások mellett hozzáférést adhatsz könyvelődnek.

8. szempont – az esetleges online számlaadat szolgáltatási kötelezettség

Ahogyan cikkünk első részéből is kiderült, meghaladva az éves bevételi határt egyéb előírásokra is oda kell figyelned. Ezek közül talán az egyik legfontosabb az online számlaadat szolgáltatási kötelezettség, amely a katás vállalkozókra is vonatkozik, amennyiben átlépik az áfamentesség határát és legalább 100ezer Ft áthárított adót tartalmazó számlát állítanak ki. Ha reális esélyt látsz rá, hogy ez a jövőben Téged is érinthet, akkor érdemes olyan számlázó után nézni, amely tartalmazza a NAV-bekötés funkciót.

9. szempont – kiegészítő kényelmi és marketing funkciók és a bennük rejlő lehetőségek

Vállalkozásod profiljától függően szükséged lehet egyéb olyan kényelmi- vagy marketing funkciókra is, mint például a webáruház összekötés vagy az egyedi dizájn és saját logó használata a számlákon.

Hogy pontosan melyek azok a funkciók, amelyeket egy fejlődő katás vállalkozás is a javára fordíthat nagyban függ a cég profiljától, de a választás előtt mindenképpen megéri ránézni a kiegészítő lehetőségek listájára is.

10. szempont – a számlázó program ára

És végül de nem utolsó sorban természetesen nem mehetünk el szó nélkül a számlázó program ára mellett sem. Az általános és untatóan egyértelmű szempontok helyett azonban inkább mutatunk Neked egy összefoglalót, amelyben olyan költségekre hívjuk fel a figyelmedet, amelyek jelentősen megdrágíthatják új számlázódat.

Ezeket a szempontokat se hagyd ki!

Ha a tökéletes számlázót keresed katás vállalkozásodhoz, akkor ne hagyd figyelmen kívül a cikkünk első részében összegyűjtött 5 fontos szempontot sem »

Találd meg a tökéletes számlázó programot könnyedén katás vállalkozóként is, tölts ki egy villámtesztet most »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Minden, amit az új számlázó program bejelentéséről tudnod kell

Minden, amit az új számlázó program bejelentéséről tudnod kell

Ha új számlázó programmal szeretnél számlázni, fontos tudnod, hogy az új szoftvert be kell jelentened a NAV felé. A folyamat ...

X Okos megoldásokkal segít a számlázásban és az üzletszerzésben az Erste Bank

X Okos megoldásokkal segít a számlázásban és az üzletszerzésben az Erste Bank

A hazai kisvállalkozások számára a tőkehiány mellett az adminisztráció és az üzletszerzés jelenti az egyik legnagyobb kihívás...

A számlázási szabályok változásai 2020

A számlázási szabályok változásai 2020

Életbe léptek az új jogszabályok, amelyek jelentősen megmozgatták a számlázó programok piacát is. Az új változások rengeteg v...

X Vállalkozásra szabott funkciók a megújult Billingo online számlázóban

X Vállalkozásra szabott funkciók a megújult Billingo online számlázóban

A NAV online adatszolgáltatási kötelezettség bővítése miatt minden eddiginél kiemeltebb fókuszba kerültek az online számlázó ...