Menü
10 kihagyhatatlan szempont a tökéletes számlázóhoz katás vállalkozóknak – 1. rész

10 kihagyhatatlan szempont a tökéletes számlázóhoz katás vállalkozóknak – 1. rész

Katás vállalkozásodhoz keresed a tökéletes számlázót, de az egyedi szabályozás miatt nem tudod, milyen tényezőkre éri meg odafigyelni a választás során? Akkor kétrészes cikksorozatunkat imádni fogod, hiszen összegyűjtöttünk Neked a 10 legfontosabb szempontot, ami nélkül valóban nehéz lenne kiválasztani az ideális számlázót. Fusd át ezt a listát és könnyítsd meg a döntést.

1. szempont – a vállalkozási forma feltüntetése a számlákon

Ha katás vállalkozóként keresel számlázót, azt mindenképpen vedd figyelembe, hogy a számlákon fel kell tüntetned a „kisadózó” kifejezést. Mivel a programok ezt a lehetőséget tartalmazzák, ez a választást magát nem kell, hogy befolyásolja.

Inkább azt érdemes ellenőrizned, hogy miként van lehetőséged megjeleníteni ezt a kötelező tartalmi elemet a számlákon, nehogy elmaradjon. Egyes szoftverek ugyanis automatikusan (pl. adószám alapján) hozzáadják a számlákhoz a szükséges kifejezést, más programoknál azonban előfordulhat, hogy ezt manuálisan kell beállítanod (pl. a regisztráció során vagy a felhasználói fiókodon belül).

2. szempont – fő- vagy mellékállásban „katázol”

Szintén az első és legfontosabb szempontok közé tartozik, ami alapján megéri leszűrni a szóba jöhető számlázókat, hogy fő- vagy mellékállásban működteted katás vállalkozásodat. Előbbi esetben ugyanis egy telepíthető program is tökéletes megoldást jelenthet, míg utóbbi esetben inkább egy olyan rugalmas, felhő alapú számlázó lehet nagy segítség, amit bármikor és bárhol megnyithatsz akár telefonodról is.

3. szempont – a katás bevételi határok betartása

Mivel a katás vállalkozások csak évi 12 millió forintos bevételi határig adóznak kedvezően, ezért érdemes olyan programot választani, amely folyamatosan nyomon követi helyetted és jelzi is számodra, hogy az adott évben mekkora volt az összbevétel.

Így pontosan tudni fogod, hogy mikor léped át a felső határt, ami igencsak fontos, hiszen a 12 millió forint feletti részre már 40%-os adót kell fizetned. Szerencsére ma már jó néhány olyan számlázót találni, amely tartalmaz „kata keret figyelés” funkciót.

4. szempont – forgalmi és egyéb statisztikai kimutatások katásoknak

Veled is előfordult már, hogy átlépted az éves keretet vagy nagyon közel voltál hozzá? Ha vállalkozásod (bevétele) rohamos léptékkel növekszik, akkor könnyen előfordulhat, hogy hamarosan megéri másik cégformát választanod.

Ilyenkor célszerű alaposan átnézni és kiértékelni vállalkozásod pénzügyeit, hiszen ez rengeteget segíthet a döntésben és a tervezésben. De persze a különböző forgalmi elemzések egyébként is jó szolgálatot tehetnek a mindennapokban. Éppen ezért katás vállalkozóként is fontos, hogy olyan számlázót válassz, amelyből lekérheted a számodra legfontosabb statisztikákat és kimutatásokat néhány kattintással.

5. szempont – ügyfelekkel kapcsolatos lekérdezések

Az általános forgalmi kimutatások mellett az sem hátrány, ha a vásárlókkal kapcsolatos statisztikákkal is pillanatok alatt képbe kerülhetsz. Egy olyan programmal, amellyel gyorsan és kényelmesen leszűrheted a számlák listáját, a teljesítés dátuma, az ügyfél neve és egyéb szempontok alapján ezt gyorsan, akár 1-2 perc alatt megteheted.

Ez a lehetőség akkor is különösen hasznos, ha nem akarsz fölöslegesen kényelmetlen meglepetéseket, hiszen a katás vállalkozók esetében az adóhivatalnál felmerülhet a bújtatott foglalkoztatás gyanúja, amennyiben egy adott évben:

Ezeket a szempontokat se hagyd ki!

Ha a tökéletes számlázót keresed katás vállalkozásodhoz, akkor ne hagyd figyelmen kívül a cikkünk második részében összegyűjtött 5 fontos szempontot sem »

Találd meg a tökéletes számlázó programot könnyedén katás vállalkozóként is, tölts ki egy villámtesztet most »

Még nem találtad meg minden igényednek legjobban megfelelő számlázó programot?

Válaszd ki a számlázóválasztó segítségével itt.

Minden, amit az új számlázó program bejelentéséről tudnod kell

Minden, amit az új számlázó program bejelentéséről tudnod kell

Ha új számlázó programmal szeretnél számlázni, fontos tudnod, hogy az új szoftvert be kell jelentened a NAV felé. A folyamat ...

X Okos megoldásokkal segít a számlázásban és az üzletszerzésben az Erste Bank

X Okos megoldásokkal segít a számlázásban és az üzletszerzésben az Erste Bank

A hazai kisvállalkozások számára a tőkehiány mellett az adminisztráció és az üzletszerzés jelenti az egyik legnagyobb kihívás...

A számlázási szabályok változásai 2020

A számlázási szabályok változásai 2020

Életbe léptek az új jogszabályok, amelyek jelentősen megmozgatták a számlázó programok piacát is. Az új változások rengeteg v...

X Vállalkozásra szabott funkciók a megújult Billingo online számlázóban

X Vállalkozásra szabott funkciók a megújult Billingo online számlázóban

A NAV online adatszolgáltatási kötelezettség bővítése miatt minden eddiginél kiemeltebb fókuszba kerültek az online számlázó ...